Voetbal terug bij NOS: ‘Zakelijker en journalistieker’

De NOS wil het voetbal journalistieker en zakelijker in beeld gaan brengen. Met een nieuwe videomuur kan Studio Sport opstellingen, hoogtepunten en standen bovendien levendiger in beeld brengen. “De wedstrijd moet weer centraal staan en niet de trainer, de scheidsrechter of het publiek“, vertelt regisseur Pim Marks in het NRC. Presentator Tom Egbers is het ermee eens: “Wij kunnen het ons niet permitteren om eenvoudigweg verder te gaan waar we drie jaar geleden zijn opgehouden.

Jan de Jong, directeur mediazaken van de NOS, leidde de NOS-delegatie die begin dit jaar onderhandelde met de clubs over de mediarechten. “Wij dachten dat wij volstrekt kansloos waren. Onze indruk was dat de clubs ons niet terugwilden.” Toch deed de NOS een bod. “De Nederlandse competitie past nu eenmaal het beste bij de publieke omroep. Als wij het niet zouden krijgen, zou het in ieder geval niet te goedkoop bij een andere partij terechtkomen.

Voor 16 miljoen euro per jaar zitten de samenvattingen de komende vijf jaar bij de publieke omroep. Talpa (en later RTL) betaalde 35 miljoen euro per jaar. Regisseur Pim Marks: “Wij laten zien wat er gebeurt op het veld. De wedstrijd bepaalt het verhaal. En niet de regisseur. Sommige collega’s richten zich extreem op randzaken. Dan kwam de derde keeper in beeld die verongelijkt op de tribune zit. Als je dat opneemt en later in de wedstrijd toont als de eerste keeper een ongelukkige actie maakt, dan manipuleer je het verslag. Dat doen wij niet.

Hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter weet niet of de weggelopen voetbalkijkers weer terugkeren. “Het zullen er in ieder geval niet minder worden. Er is de afgelopen jaren volop gediscussieerd óf en zo ja, hoeveel kijkers het voetbal de rug hebben toegekeerd. Bij ons keken vroeger naar een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in de maand oktober 3,5 miljoen mensen keken. Naar een Ajax-Feyenoord bij Talpa in dezelfde tijd van het jaar keken iets meer dan 2 miljoen mensen.

Tom Egbers zal de zondaguitzending van Studio Sport presenteren. Jack van Gelder (foto) keert weer terug met de talkshow Studio Voetbal.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen