Voetbal terug bij NOS: ‘Zakelijker en journalistieker’

Geplaatst op vr 29 aug 2008 om 10:41

De NOS wil het voetbal journalistieker en zakelijker in beeld gaan brengen. Met een nieuwe videomuur kan Studio Sport opstellingen, hoogtepunten en standen bovendien levendiger in beeld brengen. “De wedstrijd moet weer centraal staan en niet de trainer, de scheidsrechter of het publiek“, vertelt regisseur Pim Marks in het NRC. Presentator Tom Egbers is het ermee eens: “Wij kunnen het ons niet permitteren om eenvoudigweg verder te gaan waar we drie jaar geleden zijn opgehouden.

Jan de Jong, directeur mediazaken van de NOS, leidde de NOS-delegatie die begin dit jaar onderhandelde met de clubs over de mediarechten. “Wij dachten dat wij volstrekt kansloos waren. Onze indruk was dat de clubs ons niet terugwilden.” Toch deed de NOS een bod. “De Nederlandse competitie past nu eenmaal het beste bij de publieke omroep. Als wij het niet zouden krijgen, zou het in ieder geval niet te goedkoop bij een andere partij terechtkomen.

Voor 16 miljoen euro per jaar zitten de samenvattingen de komende vijf jaar bij de publieke omroep. Talpa (en later RTL) betaalde 35 miljoen euro per jaar. Regisseur Pim Marks: “Wij laten zien wat er gebeurt op het veld. De wedstrijd bepaalt het verhaal. En niet de regisseur. Sommige collega’s richten zich extreem op randzaken. Dan kwam de derde keeper in beeld die verongelijkt op de tribune zit. Als je dat opneemt en later in de wedstrijd toont als de eerste keeper een ongelukkige actie maakt, dan manipuleer je het verslag. Dat doen wij niet.

Hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter weet niet of de weggelopen voetbalkijkers weer terugkeren. “Het zullen er in ieder geval niet minder worden. Er is de afgelopen jaren volop gediscussieerd óf en zo ja, hoeveel kijkers het voetbal de rug hebben toegekeerd. Bij ons keken vroeger naar een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in de maand oktober 3,5 miljoen mensen keken. Naar een Ajax-Feyenoord bij Talpa in dezelfde tijd van het jaar keken iets meer dan 2 miljoen mensen.

Tom Egbers zal de zondaguitzending van Studio Sport presenteren. Jack van Gelder (foto) keert weer terug met de talkshow Studio Voetbal.
16 Reacties op “Voetbal terug bij NOS: ‘Zakelijker en journalistieker’”


 1. Sandra

  Jammer dat Marts Smeets het weer presenteert. Humberto deed het net zo goed.

 2. RT

  Sandra, volgens mij lees je niet goed. Mart Smeets gaat het niet presenteren. Tom Egbers doet dat.

 3. Johan B.

  Reactie op Sandra: Sandra, Tom Egbers gaat het presenteren. Overigens zal de Italilaanse kijker voorlopig de samenvattingen moeten missen bij de RAI. Een bod van 70 miljoen euro werd door de clubs als belachelijk beschouwd. Op de Duitse publieke ARD trouwens worden de samenvattingen maar liefst 3x onderbroken voor reclame en een kort nieuwsblokje. Vandaar dat de kijkcijfers daar zijn blijven tegenvallen na terugkomst bij de Duitse PO.
  En komende zondag wordt het zomers warm. Of er dan meteen 3 miljoen kijkers voor de buis zitten……….

 4. !#Michael#!

  Wat een eikels weer bij de NOS … bij Talpa keken er naar de gemmidelde samenvattingen in het najaar 2.4mln mensen. Bij een Feyenoord Ajax liep dat op richting de 2.7mln …

  RTL Voetbal scoorde gemmideld 2.1mln, en een Feyenoord Ajax richting de 2.5mln

  Hij verdraaid de feiten leuk!!! de NOS zal ongeveer een gelijk kijkers aantal halen … de kijker is voetbal moe … overdaad schaad! De Champions Leageau en de UEFA cup zijn ook gem 1mln kijkers kwijt!

 5. Johan

  de trailers beloven niet veel goed, bij de NOS denken ze hip te zijn door de beelden flink te verzieken met allerlei ADHD-achtige kleureffecten.
  Daar sta je dan met je dure TV

 6. Johan

  Reactie op !#Michael#!:

  weet je waarom de kijkers weglopen, vanwege die klotereklame-borden en dat bijna elk elftal geheel uit nietszeggende buitenlanders bestaan.
  Want interesse is er nog wel, kijk maar naar de EK

 7. frank

  Algemeen bekend is dat dezelfde programma’s beter scoren op de publieke zenders dan bij de commercielen. Let dus maar op dat de wedstrijden weer beter zullen scoren nu deze terug zijn bij de publieken. Al is het alleen maar omdat de commercielen simmpelweg niet door iedere Nederlander met een TV in huis te ontvangen zijn.

 8. Vinc

  Nou Frank, ik weet niet of dat wel klopt. Ik denk niet dat er nog veel tvtjes zijn die met een antenne op het dak worden aangestuurd.

  Wat btreft de NOS..dat wordt natuurlijk niks. Ze hebben totaal geen verstand van Voetbal of van welke sport dan ook, muv wielrennen. Dat ze niet kunnen doorgaan waar ze 3 jaar geleden gestopt zijn, dat klopt, ze hebben gezien dat de uitzendingen bij TAlpa en zeker bij RTL van betere kwaliteit waren dan dat zij ooit inelkaar gemonteerd hebben. Ben wel benieuwd…Studio Ajax

 9. Fred

  Heeft ons aller Cheque van Gelder nu alweer een loonsverhoging gehad ( van onze belastingcenten ), die grijns op z’n dikke ronde kop wordt namelijk alsmaar breder. ;)

 10. frank

  Zondag zullen de cijfers nog wel tegenvallen. Het wordt immers mooi weer. En ja, er zijn nog altijd mensen die geen kabel en of schotel hebben om wat voor reden dan ook. Recentelijk de protesen zeker niet gehoord toen het analoge zendsignaal in Nederland uit de lucht is gehaald.

 11. Timo

  Gelukkig hebben ze bij de NOS dus ook door dat ze niet op dezelfde voet als 3 jaar geleden door kunnen gaan. En leuk dat ze ook wat geld hebben uitgegeven voor een groot plasma scherm in de studio.
  Maar ik blijf zeggen dat het nergens op slaat dat de samenvattingen van de Eredivisie bij de NOS thuis horen. Ik heb nog nooit 1 goed argument daarvoor gehoord van de NOS of van iemand anders.
  En als de kijkcijfers significant hoger zijn dan bij Talpa en RTL, dan zijn dat de mensen die niet echt voetbalfan zijn en dus gewoon blijven hangen op NED 1, omdat ze geen afstandsbediening hebben, gewoon te lui zijn om te zappen of te oud zijn om te zappen. Want zelfs mijn 75-jarige opa had geen problemen met de reclame bij Talpa en RTL. Hij vondt de samenvattingen zelfs beter bij Talpa en RTL dan bij de NOS.

 12. Timmie

  Reactie op !#Michael#!: Hij verdraaid (t) de feiten leuk!!!

  Nee gelukkig ben jij altijd objectief…je bent zelf een meester in het verdraaien van feiten. Inhoudelijk weet je niet van voetbal en kijk je alleen naar de kijkcijfers…

 13. Johan

  kunnen de Belgen ook weer eens fatsoenlijk voetbal zien

 14. !#Michael#!

  Reactie op Johan:

  Het EK en de Eredivisie zijn compleet niet te vergelijken! Het EK is een volks feestje waar heel Nederland massaal aan mee doet. Omroepen, Tijdschriften, Ondernemers en Consumenten. Bij een EK gaat bij menig Nederlanders een nationalistisch hart kloppen, dat doet de eredivisie niet! Oranje kijk ik, dat competitietje van arogante voetbalclubs hoef ik niet te zien :lol:

 15. !#Michael#!

  Reactie op Timmie:

  Ik bekijk het ook van een media blik. Dan tellen alleen de kijkcijfers … en de NOS halen de scores bij de CO altijd omlaag … nou ik ga gillen als de cijfers nog verder de kelder in duiken!

 16. Bastiaan

  Zolang het op Nederland 1 wordt uitgezonden, zullen er veel kijkers zijn. Elke zender verder zal wekelijks 250.000 kijkers schelen.
  Ben benieuwd naar de “samenvattingen”…. Nog niets gezien.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.