Erland Galjaard: ‘Concurrentie op vrijdag te sterk’

Programmadirecteur Erland Galjaard van RTL 4 heeft vertrouwen in het ko- mend najaar. Succesvolle programma’s worden gecontinueerd, maar er zijn ook avonden waaraan gesleuteld wordt. Dat vertelt Erland Galjaard vandaag in De Telegraaf. Zo komt er op vrijdag geen amusement meer. “De publieke omroep programmeert sterk op vrijdagavond en ook SBS 6 vist in dezelfde vijver. RTL 4 wordt dit najaar op vrijdag dé filmzender, met grote films zoals The Da Vinci Code en de film Miami Vice.”

Op vrijdagavond hebben we geprobeerd amusement neer te zetten in de vorm van Dancing on ice en daarna met de quiz Set for life (Voor de rest van je leven met Daan Schuurmans, red.), maar dat pakte niet helemaal uit zoals we hadden gehoopt.”

Erland Galjaard presenteert vandaag het nieuwe programmaschema van RTL 4 in De Telegraaf. De maandag blijft de vaste serie-avond. “We kregen vorig seizoen last van de staking van scriptschrijvers in Amerika en toen hebben we eigenlijk te veel herhaald. Dat is nu voorbij: er komen uitsluitend nieuwe afleveringen van CSI – Las Vegas en New York – en nieuwe Bones.

Dinsdag blijft de vaste ‘woon- en kookavond’. “Samen met Martijn Krabbé hebben we het nieuwe programma Uitstel van executie ontwikkeld. Daags voor de noodgedwongen openbare verkoop van een huis zorgen wij ervoor dat de mensen een maand uitstel krijgen. We helpen hen bij de schuldsanering en proberen het huis zo veel mogelijk in waarde te laten stijgen. De verkoop is weliswaar onafwendbaar, maar ons doel is dat ze een redelijke prijs krijgen en de schulden grotendeels kunnen aflossen. Tv-makers uit Frankrijk en Duitsland hebben nu al belangstelling.

De woensdagavond krijgt een meer vrouwelijk profiel. “De woensdag was het afgelopen seizoen lastig omdat we veel voetbal tegenover ons hadden. Toch heeft Gillend naar huis het wel goed gedaan, een programma waar ook veel vrouwen naar kijken. Deze dag krijgt in zijn geheel een wat vrouwelijker profiel, met onderwerpen als lijf en gezondheid. Zo zal daar het nieuwe programma De naakte waarheid te zien zijn, internationaal bekend onder de naam How to look good naked.

Ook de donderdag krijgt een opknapbeurt. “John Williams gaat in Help mijn man heeft een hobby op zoek naar personen met bijzondere liefhebberijen. Zo zijn er mensen die tachtig of negentig fietsen in huis hebben of duizenden smurfen hebben gespaard. (..) Het zesde zintuig gaat komend seizoen focussen op plaatsen van delict, terwijl babyfluisteraar Derek Ogilvie een nieuw programma krijgt waarin hij op locatie readings gaat houden met bekende en onbekende Nederlanders.

RTL 4 maakt op zaterdag de amusementloze vrijdag goed. “Bijvoorbeeld met nieuwe series van Ik hou van Holland en Ik wed dat ik het kan! Wendy van Dijk gaat Million Dollar Wedding presenteren, daarin gaan we samen met het publiek op zoek naar hét bruidspaar van Nederland. Robert ten Brink komt ook met de nieuwe show Het moment van de waarheid.

Life & Cooking duurt op zondag voortaan van 17.30 tot 19.30 uur. “Ook op zondag: de vernieuwde Achmea Kennisquiz met Nicolette van Dam, de vierde serie van Gooische Vrouwen en het nieuwe programma van de Postcode Loterij, Wat schat je? geheten, met Martijn Krabbé.”

We werken ook nog aan een nieuwe dramaserie en comedy voor 2009 en tegen die tijd willen wij ook iets anders gaan doen rond de klok van 22.30 uur. En RTL Boulevard gaat volgend jaar de hele zomer gewoon door.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen