2,2 miljoen kijkers voor Koningin Beatrix 70 jaar


De kijkcijfers van woensdag 30 januari 2008 (SKO)

Foto: RVDVeelbesproken, onbesproken, Koningin Beatrix 70 jaar (NOS, Ned1, 20:33) – Op de vooravond van haar 70ste verjaardag bracht de NOS woensdag een uitgebreid portret van koningin Beatrix op tv. Omdat Beatrix niet wilde meewerken aan een nieuw interview, moest de NOS putten uit archiefmateriaal. In 1992 sprak ze met Hella Haasse, in 2000 met Maartje van Weegen en in 2005 met rechtsfilosofe Dorien Pessers. Haar 70ste verjaardag vond ze geen reden om haar terughou- dendheid te laten varen.

Het blijft moeilijk om een persoonlijk televisieportret maken van koningin Beatrix, constateert BN/DeStem. “Opnamen zijn er in overvloed, daar niet van. Maar omdat de vorstin paleisdeuren en ramen al jaren hardnekkig gesloten houdt en camera’s met succes weert, zijn het vooral beelden van de ‘koningin’, niet van de ‘mens’ Beatrix“, aldus de krant. Televisieopnamen van oma Beatrix temidden van haar kleinkinderen bestaan bijvoorbeeld niet. Een bewuste keuze. “Je moet een stuk van je privéleven beschermen, als je een ambt als dit zo lang wilt volhouden“, vindt de koningin. Het portret Beatrix 70 jaar werd door 2.221.000 kijkers (madl: 34.4%) bekeken.

Pauw & Witteman (VARA, Ned1, 23:10) – De talkshow Pauw & Witteman vierde de verjaardag van koningin Beatrix deze week met een persiflage. Volstrekt smakeloos, vindt televisierecensent Hans Beerekamp van NRC Handelsblad. “De hele week bevat Pauw & Witteman een aflevering uit een reeks anonieme sketches, Er is er een jarig. Een nep-Beatrix scharrelt door haar paleis en treft voorbereidingen voor een feestje. De actrice moet wel Sanne Wallis de Vries zijn, die Beatrix zo leuk nadeed in Kopspijkers. Maar ik twijfel, want de flauwiteiten, zoals het naar bed gaan met een portret van Claus, zijn beneden haar niveau. Eergisteren noemde politicus Arie Slob (ChristenUnie) als gast van Pauw & Witteman die bedscène ‘weinig respectvol’. Voor de verandering vond ik dat hij zich als moralist nog te zwak uitdrukte.” Pauw & Witteman werd woensdag door 861.000 kijkers (madl: 22.2%) bekeken.

De Nationale Gelukstest (Teleac/NOT, Ned1, 21:33) – We hadden al De IQ-test, De Gezondheidstest, De Bijbeltest en De EQ-test, en nu is er ook De Nationale Gelukstest. Daarin konden kijkers woensdagavond uitzoeken wat ze nu eigenlijk weten van geluk. Ruut Veenhoven doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar geluk. Over het algemeen zijn we volgens Veenhoven in Nederland behoorlijk gelukkig, vertelt hij aan TVgids.nl. “Dat heeft veel te maken met de vrijheid in ons land.” Vrijheid maakt het mogelijk een levenswijze te kiezen die bij je past. De vrouwenemancipatie heeft het voor vrouwen bijvoorbeeld mogelijk gemaakt om buitenshuis te werken. Ze staan nu niet meer verplicht achter het fornuis en hebben meer bewegingsvrijheid. In landen als Saoedi-Arabië ligt dat anders. Daar kan dat niet. Maar opvallend genoeg zijn ook de mannen daar minder gelukkig. Dat komt omdat ze volgens voorschriften leven en dat staat intimiteit in de weg. Je ziet daar ook vaak dat mannen veel in koffiecafés zitten, in plaats van thuis aan de keukentafel.” De Nationale Gelukstest trok woensdag 774.000 kijkers (madl: 13.0%), na het portret van Beatrix.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen