Veelgeprezen serie Dexter op Nederlandse televisie

Geplaatst op vr 28 dec 2007 om 15:36

De veelgeprezen serie Dexter is vanaf maandag 7 januari 2008 wekelijks te zien op het digitale themakanaal 13th Street. Dat staat op de website van de zender te lezen. Dexter is een serie van het Amerikaanse kabelnetwerk Showtime met acteur Michael C. Hall als seriemoordenaar Dexter Morgan. Recen- senten van gerenommeerde uitgaven als New York Daily News, San Francisco Chronicle, Chicago Sun-Times en de People Weekly beoordeelden Dexter met het hoogste rapportcijfer.

Dexter Morgan (te zien op de foto) werkt als een forensisch rechercheur, gespecialiseerd in bloedvlekpatroonanalyse bij de politieafdeling van Miami, VS. Hij heeft een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis: hij heeft geen gevoelens, maar hij doet zijn best deze gevoelens te simuleren. Door zijn aandoening heeft hij een onbedwingbare neiging om mensen te vermoorden, maar hij gebruikt deze neiging met een gevoel voor gerechtigheid. Hij vermoordt, zoals zijn vader hem geleerd heeft, alleen criminelen die door de vingers van justitie zijn geglipt.

De kritieken op Dexter waren positief. De website Metacritic calculeerde een score van 77 uit 100, gebaseerd op 27 recensies. Daarmee is Dexter de derde best gerecenseerde serie van het najaar 2006. De New York Daily News, San Francisco Chronicle, Chicago Sun-Times en People Weekly gaven volle punten.

Brian Lowry, die één van de twee negatieve commentaren schreef, trok zijn kritiek terug nadat hij het hele eerste seizoen had bekeken. Op de website TV.com van CNET Networks heeft Dexter een beoordeling van 9.4 gekregen.

Eind vorig jaar werd Michael C. Hall genomineerd voor een Golden Globe Award in de categorie Beste Acteur in een televisiedramaserie voor zijn rol als Dexter. De serie won daarnaast een keur aan televisieprijzen.

Het eerste seizoen van Dexter eindigde op 17 december 2006. In mei 2007 begonnen de opnames van het tweede seizoen, dat sinds eind september 2007 te zien is op Showtime. Directeur Robert Greenblatt heeft een derde seizoen reeds aangekondigd.

Het grote Amerikaanse televisienetwerk CBS heeft bevestigd dat Dexter mogelijk wordt toegevoegd aan de programmering om de gaten op te vullen die worden veroorzaakt door de staking van scriptschrijvers in Amerika. Daarmee zou Dexter haar première beleven op één van de grote televisienetwerken in Amerika.

Dexter is vanaf maandag 7 januari 2008 wekelijks om 21.30 uur te zien op 13th Street. Dit themakanaal is onder meer beschikbaar via CAIW (Delight pakket) en is ook te vinden op het digitale pakket van UPC, op kanaal 16.

Bekijk de trailer van Dexter:
31 Reacties op “Veelgeprezen serie Dexter op Nederlandse televisie”


 1. basta

  Jammer dat het grootste deel van Nederland deze zender niet kan krijgen omdat alleen UPC en Caiway hem in een pakket hebben.
  Zullen er dus niet veel van meekrijgen

 2. Morris

  Ik heb inmiddels het eerste seizoen van Dexter gezien en het is een enorm goede serie. Heel anders dan wat we gewend zijn van Amerikaanse zenders en het valt te prijzen dat Showtime daar ruimte voor heeft gemaakt.

  De serie duurt per aflevering ook langer dan een Amerikaanse serie op één van de grote networks. CBS gaat deze mooie serie nu stom genoeg inkorten, zodat het inclusief reclame gewoon op een uur zendtijd blijft steken.

  Zeker een aanraden. Onbegrijpelijk dat alle zendgemachtigden zo druk zijn met de Gerard Jolings en Albert Verlindes, terwijl ze een serie als Dexter al anderhalf jaar over het hoofd zien. Onbegrijpelijk.

  De ultieme serie om het kwaliteitsniveau van je zender op te krikken. Had mooi gepast op Nederland 2, die zich op die manier wil onderscheiden.

 3. Kokstra

  @Morris: Dit past toch niet op Nederland 2, geprogrammeerd na Max & Loretta ofzo?

 4. Timo

  @Morris: Er is een hele goeie reden dat CBS de serie misschien gaat editen? Als, en dat is een big IF. Als CBS te weinig original content heeft om hun primetime schema mee te vullen, vanwege de schrijverstaking in de US, is er een kans, en again, een KANS dat CBS de serie gaat editen om uitzenden op CBS. Dit heeft Les Moonves, CEO en President van CBS Corp., gezegd tegen een journalist een maand geleden. Dat is makkelijk want Showtime is onderdeel van CBS Corp., waar CBS ook onder valt. En naast dat een episode te lang is om er 16-18 min. reclame in te krijgen, zitten er ook gedeeltes in dat niet geschikt is om op broadcast networks uit te zenden. Omdat er andere FCC regels gelden voor de broadcast networks (zoals CBS, ABC, NBC, The CW en FOX) dan voor cable channels als Showtime.

 5. Morris

  @ Kokstra. Daarom dek ik me ook in met “wil onderscheiden”. Dat lukt inderdaad totaal niet. De vooravond van Nederland 2 is een drama. Max en Loretta moet nodig naar Nederland 1, That’s The Question moet nodig van de buis en Man bijt hond kan in principe zowel op Nederland 1 (trekt een breed publiek), op Nederland 2 (volgt de psyche van de mens) als Nederland 3 (de hoofdrolspelers zijn hilarisch).

  Terwijl zo’n nieuwsblok dat Nederland 1 om zes uur heeft (met Eenvandaag en Sportjournaal), weer beter op Nederland 2 past. Idem dito de medische series die iedere dag om 19:30 te zien zijn.

  @ Timo. De kans dat Dexter op CBS komt is aanzienlijk. Afgezien van de regels die anders gelden voor de grote networks, lijkt het me duidelijk dat CBS deze parel van een serie puur inkort vanwege de moeilijke inpasbaarheid in de programmering. Gewoon heel stom. Zo’n drama leent zich niet voor de commercialiteit van een CBS.

 6. Plons

  Super serie, alleen jammer idd dat de zender niet overal (makkelijk) te ontvangen is.

  Dan maar de amerikaanse versie bekijken.

 7. Wouter

  Ik was zeker de enige die via RSS de titel zag staan en dacht dat het ging om die tekenfilmserie van vroeger? Dexter Labaratorium ofzoiets

  ach er zullen vast mensen zijn die mij bijvallen in mijn naïeve gedachtes

 8. Theo's teeveetalk

  Michael C. Hall blijft houd het lekker bij lijken.
  Eerst 5 seizoenen lang begravenisondernemer en nu serial killer… kwam hij daardoor aan al die lijken in Six feet under…….. ;)

  Anniewee het is te hopen dat er snel een DVD box van verschijnt, dan hoeven we ons geen zorgen te maken over al dan niet verknipte versies van de serie en niet te ontvangen zendertjes.

 9. Valpa

  wat is t verschil tusse een broadcast network en een cable network?

 10. UNKNOWN

  Ik heb een hekel aan 13streeth .. mn ouders zijn er verslaafd aan pff..

 11. Jeffrey

  Lijkt me een nieuwe HITserie voor SBS6 ;)

 12. Jeroen

  Internationale HITserie jeffre :P

 13. Anoniem

  @Valpa
  Je kunt dat vergelijken met een ‘open’ kanaal wat iedereen kan zien (en je dus aan de regels moet voldoen qua sex, geweld etc) en een kanaal achter de decoder

 14. Timo

  @Valpa: Een broadcast network is een zedner die over the air, oftewel gratis te verkrijgen is met een standaard antenne op je dak. Wat bij ons vroeger kon bij de PO. Een cable network is een zender die via een kabel abonnement the krijgen is. Dus daar moet je een abo voor afsluiten bij een cabel company als bijv. Time Warner Cable. Bij ons bijv. Casema of UPC.
  Hiernaast zijn de Broadcast networks meestal de zenders met het grootste bereik, mede omdat ze gratis zijn. Maar dat zijn de zenders als ABC, CBS, FOX, The CW en NBC waar de grote shows als Desperate housewives (ABC), CSI: (CBS), American Idol (FOX), Gossip girl (The CW) en Heroes bijv. vandaan komen.
  Bij cable heb je ook nog basic cable en premium cable zenders. De basic cable zenders zijn zenders die ontvangen geld van de cable company om ze in hun cable pakketten te hebben. Deze zenders zijn soms commercial-free (bjv. Disney Channel), en soms zijn de kosten hoger dan de gelden die ze ontvangen van de cable companies, dat er wel commercials worden uitgezonden (bijc. FX). Premium cable zenders zijn zenders waar een apart pakket specifiek voor die zender(groep) wordt afgesloten. Bijv. HBO of Showtime. Deze zenders zijn gecodeerd en zijn dus alleen te ontvangen via een speciaal abootje met deze zenders. Te vergelijken met Film1/Sport1 (Canal+) hier in NL. Cable zenders hebben vaak ook een kleiner budget dan de broadcast networks door een gelimiteerd bereik. Dus de line-up van deze zender is niet compleet original content, maar vaak aangevuld met series/shows van (zuster-) broadcast networks, films etc. Ook wordt eenepisode van een serie vaak meerdere keren er week uitgezonden. Iets wat niet zo vaak voorkomt bij broadcast networks.

  @Morris: Ik weet niet of je de line-up van CBS heb gezien voor Januari en Februari, maar het ziet er nog goed uit ondanks de staking. En als de staking, zoals door vele wordt verwacht in Maart ongeveer [eindelijk] over is. Kunnen er vanaf [midden] April weer nieuwe eps van shows als CSI: de zender op. En heeft CBS bijv. Dexter helemaal niet nodig. Dus niks is nog zeker. Les Moonves heeft het ook niet gezegd als officiëel statement, hij zei het tegen een journalist bij een tv-bijeenkomst in de wandelgangen. CBS heeft er daarnaast geen persbericht over doen uitgaan nog.

 15. Flippo

  RTL4 marktleider gisteravond..

 16. Atmos

  De digitale zenders gaan eindelijk eens wat nieuws brengen vanaf januari ook al Torchwoods op Scifi

 17. Mart

  Mooie cijfers voor kinderen dansen op het ijs. Was erg vermakkelijk alleen moeten ze niet doen alsof het live werd uitgezonden na een uur werd dat pas aangepast, was duidelijk dat alleen het calcenter live gebracht werd maar de show was al eerder opgenomen wan gerard had zijn concert gister avond, zou me ook niks verbazen als de kinderen bij een valpartij een tweede kans gekregen hebben totdat het goed ging maargoed maakt niet uit was erg leuk!
  Ook opvallend dat rtl4 met een film nog 1,4 miljoen kikers trekt.

 18. Thom

  Erg goede score voor Kinderen Dansen op het Ijs. Ook de film ‘Love Actually’ scoort opvallend goed. Voor SBS was het een enorm duur programma, terwijl de film op RTL veel minder kostte en toch RTL4 tot het marktleiderschap bracht.

 19. Anoniem

  Wanneer komen 13th street en Sci Fi nou bij Casema in het pakket?

 20. Robin

  @Anonymous: Neem aan dat de kanalen bij Casema komen als de samenvoeging van de Zesko groep met een voorlopig nog onbekende naam (@Home/Casema/Multikabel) een feit is. Het plan is dat de zender pakketten in maart 2008 gelijk liggen daarna zal er wel 1 nieuwe naam komen met 1 campagne en zullen nieuwe zenders opnieuw worden toegevoegd.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zesko

 21. nena

  ik heb beide seizoenen al gezien, jammer dat het niet op gewone tv is want ik vind het de geweldigste serie die ik heb gezien

 22. JOhn

  Ik heb inmiddels seizon 1 en 2 van Dexter al gezien in het buitenland and het is heel erg goed. Jammer dat de meeste mensen in Nederland dit niet kunnen zien.

 23. Ger Apeldoorn

  Wie weet hoe Dexter bij 13th Street in het pakket komt? Wie zijn de eigenaren van 13th Street? Is het echt overgeslagen door alle omroepen of is er eentje zo stom geweest om het af te schuiven? Je zou zeggen dat de omroepen in het komende jaar nog wel wat nieuwe series kunnen gebruiken.

 24. Timo

  Dexter wordt gemaakt door Clyde Phillips Productions, The Colleton Company, en John Goldwyn Productions. In de US wordt het uitgezonden bij Showtime (Van CBS Inc.). Maar ik denk dat de zender die de rechten had voor het open kanaal, waarschijnlijk RTL of SBS, het niet wilde. Of het word verkocht door een indie distributor. Door 1 van deze redenen heeft NBC Universal (eigenaar van 13th Street en The SciFi Channel in NL) waarschijnlijk de rechten kunnen kopen. Maar wie weet komt het als het een redelijk succes is samen met Sleeper Cell vanaf vanavond op 13th Street, RTL of SBS het alsnog op 1 van hun zenders gaat uitzenden. Al zie ik het hooguit op RTL 5 of Veronica komen. Het zijn beide nogal gewelddadige shows.

 25. rhea

  ik heb de eerste afleveringen een x gedownd echt een goede beetje morbide serie;-)

 26. André

  Geweldige serie!

  Allebei de seizoenen via bittorrent gezien, maar zou zo weer kijken op de NL buis.

  Werd helemaal blij van Dexter in de Abri’s, maar no chance dat ik dit kan gaan volgen helaas.

  Zou een geweldige serie zijn voor BNN toch?

 27. Jop

  Dit is de beste serie die ik ooit gevolgd heb. Begon er vorig jaar mee via torrent en wachtte smachtend op het tweede seizoen. Er komt een derde seizoen aan! Ben benieuwd.

 28. nena

  ik heb seizoen 1 en 2 helemaal gezien:D, echt een van de beste series die ik gezien heb

 29. thomas

  Ik heb nu net in 3 dagen tijd alle twee de seizoenen van Dexter gezien. Ik ben een grote liefhebber van Sopranos en Carnivale en ik had nooit gedacht een serie te zien die ik nog veel beter vind. Dexter is briljant. Ik ben vastbesloten de dvd-boxen aan te schaffen om ze vaker te bekijken en om het in mijn bezit te hebben. Ik ben nu nog meer benieuwd geworden naar six feet under, want Michael C. Hall die Dexter speelt en dus ook in six feet under speelt, is briljant. Wat is Dexter goed geschreven, mooi gefilmd, knap gemonteerd en wat spelen de acteurs allemaal goed. Ik vind het dom van de vpro en bnn dat ze niet al lang bezig zijn deze serie uittezenden, een gemiste kans. Ga het zien!!!

 30. jos

  Dexter is echt top! En het nieuwe seizoen van Dexter is ook weer erg goed!

 31. Do

  Ik ben nu bezig met het tweede seizoen en een echte Dexter Junk… en dat voor iemand die normaal gesproken geen series volgt! (Seinfeld destijds uitgezonderd)
  Dankzij torrents zijn alle seizoenen die op Showtime zijn uitgezonden makkelijk en in zeeeeeeeer goede kwaliteit te downloaden. Ik heb alle 4 de seizoenen reeds en kijk zeker 2 afleveringen per avond… Het gegeven is echt briljant, maar ook de uitwerking van dit complexe gegeven is perfect. Hulde aan de VPRO dat ze deze serie nu ook op televisie vertoont. Ik hoop dat ze alle seizoenen aanschaffen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.