‘Uitgesteld-kijken’ telt mee voor kijkcijfers

De Stichting KijkOnderzoek (SKO) gaat met ingang van komend jaar de kijkcijfers anders vaststellen. Niet langer wordt alleen het kijkgedrag tijdens het moment van uitzenden gerapporteerd. Ook uitgesteld kijken, bijvoorbeeld via een harddisk- of videorecorder zal in de rapportage van de kijkcijfers worden opgenomen. “De gemiddelde invloed op de cijfers is nog niet heel groot, maar het is wel een wezenlijke verandering in het denken over wat een kijkcijfer is“, zegt directeur Bart de Vos.

De nieuwe kijkcijfermeting houdt in dat als mensen een uitzending pauzeren en daarna weer verder kijken, of een uitzending opnemen en op de dag zelf, of in één van de 6 opvolgende dagen nog terugkijken, dat in de prestaties van de zender wordt meegerekend. Bas de Vos: “Tot 1 januari gaf een kijkcijfer het aantal kijkers weer, dat keek tijdens de uitzending. Vanaf 1 januari geeft een kijkcijfer het aantal kijkers weer tijdens de uitzending EN het aantal kijkers dat het programma opnam en op de dag zelf of op één van de zes opvolgende dagen nog terugkeek.

De cijfers zijn dus pas definitief na zeven dagen. Om de markt toch van dagelijkse cijfers over de voorgaande dag te kunnen voorzien, wordt door SKO ook gerapporteerd over alleen de uitzenddag. Dat betreft dan al het kijkgedrag op de dag van uitzenden. Zowel dat tijdens de uitzending, als ook uitgesteld op dezelfde dag.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen