AVRO hervat podcast radioprogramma’s

De AVRO hervat vanaf 1 januari 2008 haar radiopodcasts. Dat betekent dat veel programma’s weer via internet te downloaden zijn. Dat laat de omroep vandaag weten. De afgelopen maanden hebben nagenoeg alle publieke omroe- pen hun podcast-activiteiten gestopt in verband met muziekrechten. “De AVRO heeft deze rechtenkwestie nu geregeld en biedt in totaal tien radioprogramma’s als podcast aan“, laat een woordvoerder van de omroep vandaag weten in een reactie.

Podcasten is volgens de AVRO dé oplossing voor duizenden enthousiaste luisteraars, omdat zij de kans krijgen om een (gemist) radioprogramma te beluisteren waar en wanneer zij willen. Vanaf 1 januari zijn programma’s als Opium (Radio 1), EénopdeMiddag (Radio1), Het Steenen Tijdperk (Radio 2), De Sandwich (Radio 2), Andermans Veren (Radio 2), Schiffers.fm (interviews), Wintertijd (Radio 2) en Spiegelzaal / Het Zondagochtend Concert (Radio 4) weer als podcast beschikbaar.

Daarnaast verzorgen de programmamakers van het Steenen Tijdperk (zondagmiddag op Radio 2) wekelijks een additionele podcast-uitzending onder de naam Steenen Tijdperk Xtra. Hierin wordt gezocht naar verdieping in de muziekhistorie.

Ook programmamaker/presentator Hans Schiffers (Schiffers.fm, Radio 2) neemt geregeld ‘extra’ uitzendingen op, die uitsluitend als podcast beschikbaar zijn. Hans ontvangt in zijn radio-uitzending dagelijks een zogenaamde Podgast (bekend persoon), met wie hij na de uitzending verder praat. Dat vervolg van het gesprek is via podcasting te beluisteren. AVRO 3FM-dj Gerard Ekdom maakt wekelijks een aanvullende aflevering van Arbeidsvitaminen met thematische muziek.

Podcasten is een internettechniek, die het mogelijk maakt om geluidsbestanden (automatisch) op de computer te laten binnenkomen, via een podcast-programma dat gratis te downloaden is. Feitelijk is podcasten niets anders dan het binnenhalen van een MP3-bestand van een (in dit geval) radioprogramma. Het podcast-programma controleert zelf of er een nieuwe aflevering beschikbaar is.

Velen zijn in de veronderstelling dat podcasten alleen mogelijk is met een Apple-computer (Apple-gebruikers hebben het podcasten ontwikkeld) of in combinatie met een zogenaamde iPod (waarop de naam podcasten is gebaseerd), maar dit alles berust op een misverstand. Podcasten kan met elk besturingssysteem en werkt dus zowel op de Mac als onder Windows of Linux.

Op avro.nl/podcast wordt podcasten uitgelegd en zijn de adressen te vinden van de AVRO-podcasts die momenteel beschikbaar zijn.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen