AVRO hervat podcast radioprogramma’s

Geplaatst op vr 28 dec 2007 om 14:57

De AVRO hervat vanaf 1 januari 2008 haar radiopodcasts. Dat betekent dat veel programma’s weer via internet te downloaden zijn. Dat laat de omroep vandaag weten. De afgelopen maanden hebben nagenoeg alle publieke omroe- pen hun podcast-activiteiten gestopt in verband met muziekrechten. “De AVRO heeft deze rechtenkwestie nu geregeld en biedt in totaal tien radioprogramma’s als podcast aan“, laat een woordvoerder van de omroep vandaag weten in een reactie.

Podcasten is volgens de AVRO dé oplossing voor duizenden enthousiaste luisteraars, omdat zij de kans krijgen om een (gemist) radioprogramma te beluisteren waar en wanneer zij willen. Vanaf 1 januari zijn programma’s als Opium (Radio 1), EénopdeMiddag (Radio1), Het Steenen Tijdperk (Radio 2), De Sandwich (Radio 2), Andermans Veren (Radio 2), Schiffers.fm (interviews), Wintertijd (Radio 2) en Spiegelzaal / Het Zondagochtend Concert (Radio 4) weer als podcast beschikbaar.

Daarnaast verzorgen de programmamakers van het Steenen Tijdperk (zondagmiddag op Radio 2) wekelijks een additionele podcast-uitzending onder de naam Steenen Tijdperk Xtra. Hierin wordt gezocht naar verdieping in de muziekhistorie.

Ook programmamaker/presentator Hans Schiffers (Schiffers.fm, Radio 2) neemt geregeld ‘extra’ uitzendingen op, die uitsluitend als podcast beschikbaar zijn. Hans ontvangt in zijn radio-uitzending dagelijks een zogenaamde Podgast (bekend persoon), met wie hij na de uitzending verder praat. Dat vervolg van het gesprek is via podcasting te beluisteren. AVRO 3FM-dj Gerard Ekdom maakt wekelijks een aanvullende aflevering van Arbeidsvitaminen met thematische muziek.

Podcasten is een internettechniek, die het mogelijk maakt om geluidsbestanden (automatisch) op de computer te laten binnenkomen, via een podcast-programma dat gratis te downloaden is. Feitelijk is podcasten niets anders dan het binnenhalen van een MP3-bestand van een (in dit geval) radioprogramma. Het podcast-programma controleert zelf of er een nieuwe aflevering beschikbaar is.

Velen zijn in de veronderstelling dat podcasten alleen mogelijk is met een Apple-computer (Apple-gebruikers hebben het podcasten ontwikkeld) of in combinatie met een zogenaamde iPod (waarop de naam podcasten is gebaseerd), maar dit alles berust op een misverstand. Podcasten kan met elk besturingssysteem en werkt dus zowel op de Mac als onder Windows of Linux.

Op avro.nl/podcast wordt podcasten uitgelegd en zijn de adressen te vinden van de AVRO-podcasts die momenteel beschikbaar zijn.
4 Reacties op “AVRO hervat podcast radioprogramma’s”


 1. Mike

  Ik ken slechts weinig leeftijdgenoten die ook radio luisteren. In deze drukke wereld is het toch een beetje achterhaald. Je gaat meestal toch voor de zelf uitgekozen mp3’s en niet voor iets wat iemand anders uitkiest en waar reclame en gekakel doorheen komt. Een podcast is in mijn ogen dan ook volstrekt onnodig en irrelevant. Ik vraag me af of er ook maar enige vraag is naar een vier uur durend radio-bestand.

 2. Jorn / Radioactive.blog.nl

  @Mike: Het idee van een podcast van een radioprogramma is dat je het kunt luisteren wanneer het jou uitkomt. Past precies bij de drukke wereld waar jij het over hebt!

 3. Mike

  @ Jorn. Dat lijkt mij niet.

  Laat ik voorop stellen dat ik radio sowieso heel weinig amusementswaarde vind hebben. Gesprekken die een Edwin Evers of een Giel Beelen voert met een BN’er vind ik best leuk, maar luister ik liever in de korte clipvorm op de Radio 538 website. Verder is het één gekakel om lucht, filemeldingen, nieuws, weer en platen die niet naar je eigen keuze zijn.

  Mocht er dan toch iemand zijn die graag een vier uur durend programma met een door een ander gemaakte selectie van muziek, nieuws, weer, verkeer, gekakel en een paar leuke items wil horen, dan kan ik hooguit begrijpen dat hij live de radio aanzet.

  Het principe van de podcast is dat je het na een aantal uur of dagen luistert. Dan kan ik er gewoon niet inkomen waarom je op dat moment dan niet gewoon de radio aanzet, voor hetzelfde truukje. Bovendien is weer, verkeer en nieuws na een aantal dagen compleet irrelevant.

  Verder is een podcast juist niet handig in een drukke wereld. In mijn dagelijkse tramreis van 12 minuten, zit ik te wachten op 4 leuke mp3’s. En niet op 12 minuten radioshow, waarna ik het moment van eindigen later weer op moet zoeken om het vervolg te luisteren.

  Maar goed, wie weet vindt een ander dat juist geweldig.

 4. Goochem

  Radio luisteren is gewoon heerlijk… al ben ik het wel eens dat er veel te veel gekakelt wordt en andere onzin tussendoor. Ook vinden veel dj’s zichzelf maar al te grappig.
  Gelukkig zijn er ook andere zenders

  Natuurlijk is niet elk programma geschikt om naar te luisteren (via podcast) maar een programma als de Sandwich, waarin je als het ware een muzikale ontdekkingreis doet van 3 uur. Je hoort er nog ’s wat anders en ontdekt dat er zoveel meer moois gemaakt dan de eentonige deuntjes van 538.

  Podcasts zijn overigens niet alleen voor onderweg. Je kan gewoon een radio programma beluisteren wanneer je dat wilt en uitkomt…

  Enne Mike… mijn mp3 speler gaat gewoon verder waar ie de vorige keer gestopt is… wellicht tijd voor andere player? :)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.