‘Televisiemomenten verdienen eigen tv-prijs’

Geplaatst op vr 30 nov 2007 om 10:16

Matthijs van Nieuwkerk (foto) maakt op zaterdag 12 januari in een feestelijk pro- gramma op Nederland 1 bekend welk tv-fragment door de kijkers en de vakjury is gekozen tot hét TV-Moment van 2007. De verkiezing, een initiatief van VARA TV Magazine en De Wereld Draait Door, wordt voor het eerst gehouden. “Prijzen voor programma’s en presentatoren zijn er al lang, maar televisie is steeds vaker ook een medium ‘van het bijzondere moment’“, zegt Frans Klein, programma- directeur van de VARA.

De Gouden Televizier Ring, de Nipkow Schijf en Marconi Awards reiken allen geen prijs uit aan bijzondere tv-momenten. “Een moment dat aangrijpend, verwarrend, shockerend, ontregelend, ontroerend of hilarisch is“, vertelt Frans Klein. “Of dat, terwijl het programma zelf misschien al is vergeten, nog steeds tot de verbeelding spreekt. Die momenten willen we met deze verkiezing graag voor het voetlicht halen, om vervolgens het ultieme fragment te honoreren met een nieuwe prijs.

Volgens een woordvoerder van de VARA dingen de meest uiteenlopende momenten mee. “Wordt het een moment uit de internationaal spraakmakende ‘Grote Donorshow’ of uit een opvallende reportage die te zien was in het RTL-programma ‘4 in het land’? Of wordt het een spectaculaire opname van Bokito die te zien was op de regionale zender TV Rijnmond? Of toch een bijzonder moment uit een gesprek bij Pauw & Witteman? Al deze – en heel veel andere – memorabele tv-momenten dingen mee naar de nieuwe televisieprijs Het TV-Moment van het Jaar“, aldus de woordvoerder.

Volgens Chris Buur, hoofdredacteur van VARA TV Magazine, gaat het gesprek bij de koffieautomaat sinds YouTube meer dan ooit over de tv-momenten. “Als je nu aan een vriend of een collega vraagt of hij gisteren Frans Bauer nog bij Pauw & Witteman heeft gezien, kun je het moment ook meteen samen terugkijken of het filmpje doorsturen“, vertelt Chris Buur. “Dat is een nieuwe manier van tv beleven. Het is tegelijk wat tv altijd al zo uniek maakte: het gegeven dat allerlei losse ingrediënten voor het oog van de camera zomaar ineens iets geweldigs opleveren.

Kijkers kunnen vanaf vandaag (30 november) via internet stemmen op hun favoriete moment van 2007. Begin januari is de Top 15 van de beste tv-momenten bekend en kan de finale stemronde beginnen. Deze Top 15 fungeert dan als shortlist waaruit Hét TV-Moment 2007 wordt gekozen door de kijkers én een vakjury.

De verkiezing van het TV Moment van het Jaar met Matthijs van Nieuwkerk wordt live uitgezonden vanuit The Factory in Amsterdam. Het programma is op zaterdag 12 janu- ari 2008 om 20.30 uur, live te zien bij de VARA op Nederland 1. (Foto: Nick van Ormondt)
16 Reacties op “‘Televisiemomenten verdienen eigen tv-prijs’”


 1. Claudia

  Ik word een beetje mathijs moe!

 2. Anoniem

  Ik nog lang niet.

 3. Tjeerd

  Nou Mathijs is nog wel goed hoor. Ze zouden Claudia de Breij alleen moeten vervangen

 4. !#Michael#!

  Ik ben al maanden Mathijs Moe! Die duffe kop drukken ze in elke show daar bij de NPO, lijkt wel een PAul de Leeuw achtig verhaal te worden, of zoiets als nontalent frits sissing die maar niet van ophouden weet!

 5. Anoniem

  Of Carlo en Irene die niet van ophouden weten terwijl ze niets meer presteren dan een kinderachtig verkleed partijtje.

 6. Claudia

  Dit vind ik jammer aan deze forum! Mensen mogen anoniem reageren! stelletje losers

 7. Annnoonieeeem

  @ Claudia
  En alleen je voornaam is niet anoniem? Dat is nou het internet, zolang je niet al je gegevens doorgeeft ben je anoniem. Zeur niet.

 8. poppie

  Een jaar geleden had SBS dit idee en toen wilde de Vara niet meewerken. Ben benieuwd wat Paul de leeuw ervan vindt dat ie een SBS format presenteert.

 9. Daniel

  Misschien moeten we een prijs bedenken voor de leukste award!
  “Wat vindt u de leukste award?”.

  A. De Gouden Loekie
  B. De Televisierring
  C. De Marconi Award
  D. De Loden Leeuw
  E. De Houten Reclameblok
  F. Veronica’s ‘meest irritante….
  G. TV-Moment van 2007
  H. TMF Awards
  I. Musical Awards
  J. Beeld en Geluid Awards
  K. Edison Music Awards
  L. Gouden Harp
  M. Gouden Kalf

  Etc, etc.

 10. FvdZ

  @ Poppie

  Inderdaad, http://medialog.blogspot.com/2007/11/irritaties-tussen-vara-en-sbs6.html

  Staan ook opvallend veel (alleen maar!) fragmenten van de publieke omroepen tussen om uit te kiezen.

 11. Tjeerd

  “Staan ook opvallend veel (alleen maar!) fragmenten van de publieke omroepen tussen om uit te kiezen.”

  Ik kan mij wel voorstellen dat dat ook de bedoeling is. Er is ook niets mis mee naar mijn mening

 12. michel

  lijkt me leuk programma! ben nog lang geen paul en matthijs moe! vind deze twee de boegbeelden van de publieke omroep en dat vind ik eigenlijk wel goed zo! wie moeten het dan presenteren volgens jullie?

  jammer dar vara en sbs6 zo kinderenachtig doen over die fragmenten net zoals zapp en jetix nu al jaren om de tafel zitten om club van sinterklaas en sinterklaasjournaal beter op elkaar aftestemmen. zijn blijkbaar een aantal hoge mannetjes bij beide zenders die dat niet kunnen. jammer en vervelend voor de kinderen! die in verwarring raken!

 13. Braaf

  @ Tjeerd

  Nee Tjeerd, dat is niet de bedoeling. Dat is de Vara die te beroerd is om geld te betalen voor fragmenten van commerciele zenders. Het publieke omroep tv moment zou het moeten heten!

 14. M@rk-Bred@.

  Reinout Oerlemans presenteerde vorig jaar al voor de TROS “De TV-Kijker van het jaar” (dit was een Vlaamse formule). Dit lijkt er volgens mij wel heel erg veel op…

  Overigens: de VARA gedraagt zich de laatste tijd erg commercieel, met sponsoring van de speelfilm “Alles Is Liefde” (met ruime aandacht in alle VARA-programma’s hiervoor) en nu weer het blad “Youp”…zitten ze bij het C.v.d.M. te pitten of zo…maar ja, het is de VARA en die hebben in Den Haag altijd al een streepje (zeg maar gerust een dikke streep) vóór gehad…

 15. Okkie

  DE WERELD SLAAT DOOR MET CARLO EN IRENE!

 16. Anoniem

  Alleen PO momenten? Er stonden weet ik niet veel commerciele momenten tussen eerst

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.