‘Televisiemomenten verdienen eigen tv-prijs’

Matthijs van Nieuwkerk (foto) maakt op zaterdag 12 januari in een feestelijk pro- gramma op Nederland 1 bekend welk tv-fragment door de kijkers en de vakjury is gekozen tot hét TV-Moment van 2007. De verkiezing, een initiatief van VARA TV Magazine en De Wereld Draait Door, wordt voor het eerst gehouden. “Prijzen voor programma’s en presentatoren zijn er al lang, maar televisie is steeds vaker ook een medium ‘van het bijzondere moment’“, zegt Frans Klein, programma- directeur van de VARA.

De Gouden Televizier Ring, de Nipkow Schijf en Marconi Awards reiken allen geen prijs uit aan bijzondere tv-momenten. “Een moment dat aangrijpend, verwarrend, shockerend, ontregelend, ontroerend of hilarisch is“, vertelt Frans Klein. “Of dat, terwijl het programma zelf misschien al is vergeten, nog steeds tot de verbeelding spreekt. Die momenten willen we met deze verkiezing graag voor het voetlicht halen, om vervolgens het ultieme fragment te honoreren met een nieuwe prijs.

Volgens een woordvoerder van de VARA dingen de meest uiteenlopende momenten mee. “Wordt het een moment uit de internationaal spraakmakende ‘Grote Donorshow’ of uit een opvallende reportage die te zien was in het RTL-programma ‘4 in het land’? Of wordt het een spectaculaire opname van Bokito die te zien was op de regionale zender TV Rijnmond? Of toch een bijzonder moment uit een gesprek bij Pauw & Witteman? Al deze – en heel veel andere – memorabele tv-momenten dingen mee naar de nieuwe televisieprijs Het TV-Moment van het Jaar“, aldus de woordvoerder.

Volgens Chris Buur, hoofdredacteur van VARA TV Magazine, gaat het gesprek bij de koffieautomaat sinds YouTube meer dan ooit over de tv-momenten. “Als je nu aan een vriend of een collega vraagt of hij gisteren Frans Bauer nog bij Pauw & Witteman heeft gezien, kun je het moment ook meteen samen terugkijken of het filmpje doorsturen“, vertelt Chris Buur. “Dat is een nieuwe manier van tv beleven. Het is tegelijk wat tv altijd al zo uniek maakte: het gegeven dat allerlei losse ingrediënten voor het oog van de camera zomaar ineens iets geweldigs opleveren.

Kijkers kunnen vanaf vandaag (30 november) via internet stemmen op hun favoriete moment van 2007. Begin januari is de Top 15 van de beste tv-momenten bekend en kan de finale stemronde beginnen. Deze Top 15 fungeert dan als shortlist waaruit Hét TV-Moment 2007 wordt gekozen door de kijkers én een vakjury.

De verkiezing van het TV Moment van het Jaar met Matthijs van Nieuwkerk wordt live uitgezonden vanuit The Factory in Amsterdam. Het programma is op zaterdag 12 janu- ari 2008 om 20.30 uur, live te zien bij de VARA op Nederland 1. (Foto: Nick van Ormondt)

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen