1,7 miljoen kijkers voor So You Wannabe A Popstar

Geplaatst op zo 28 okt 2007 om 11:29


De kijkcijfers van zaterdag 27 oktober 2007 (SKO)

So You Wannabe A Popstar (SBS6, 22:07) – De 17-jarige Maaike heeft zaterdagavond de finale van het SBS 6- programma So You Wannabe A Popstar gewonnen. De jonge zangeres versloeg in de finale van de talentenjacht rivale Tessa. De finaleshow van ‘Popstar’ kon zaterdag rekenen op hevige concurrentie van Paul de Leeuw op Nederland 1 en Idols op RTL 4, maar trok desondanks 1.186.000 kijkers. De uitslag werd na 22.05 uur zelfs door 1.680.000 kijkers (madl: 24.0%) bekeken.

De huldiging van winnares Maaike in het centrum van Raalte wordt vanmiddag een hele happening. Niet alleen zal Maaike haar nieuwe single laten horen, maar ex-Popstar-kandidaat Willem treedt ook op. De huldiging van Maaike is een initiatief van horecaondernemers Mike Huisman (Plein 7) en Maikel Bosch (Murphy’s). Mike verwacht op het plein aan de Grote Markt minstens 1500 mensen. “Maar het kunnen er ook 2500 worden, we hebben geen idee”, zegt Mike. “Als Raaltenaren kunnen we sowieso trots zijn.” Hij heeft ook een prijsvraag rondom Maaike bedacht. De hoofdprijs voor twee personen is een VIP-dag met Maaike. De troostprijzen bedragen 25 euro. “Als tegemoetkoming voor alle Maaike-sms-jes. Want het is ongekend wat hier telkens gebeurt. Zelf heb ik er trouwens ook al wel 150 verstuurd.” Tussen de finale van Popstar (1,2 miljoen kijkers) en de uitslag (1,7 miljoen kijkers), trok een compilatie van Sterren dansen op het IJs 1.466.000 kijkers (madl: 20.7%).

Idols (RTL4, 20:01) – Wendy van Dijk en Martijn Krabbé vormen dit jaar het nieuwe presentatieduo van Idols. Voor Martijn is het al het tweede seizoen, maar voor Wendy is dit de eerste keer. Tijdens de eerste drie edities van Idols werkte Wendy nog voor SBS 6. “Voor mij is het één groot feest“, vertelt de presentatrice in TROS Kompas. “Ik was altijd al een enorme Idols-fan, vond vooral de manier waarop het gemaakt wordt fantastisch. Ik heb drie jaar voor de buis zitten denken hoe geweldig het zou zijn om dit programma te kunnen presenteren, heb ook gevisualiseerd dat ik daar zou staan. En nu is het zover!” Soms vraagt Martijn zich af of enkele kandidaten niet tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen. “Maar dat is meestal al geprobeerd door de familie en het programmateam. En geloof me, je ziet op tv het topje van de ijsberg. De meest gênante momenten zie je niet eens, juist om die mensen niet te beschadigen.” Idols werd zaterdagavond door 1.077.000 kijkers (madl: 16.1%) bekeken en behaalde daarmee een twaalfde plaats in de kijkcijfer top-15.

Trucker M/V (RTL7, 19:33) – Winston Gerschtanowitz presenteert sinds zaterdagavond het nieuwe programma Trucker M/V op mannenzender RTL 7. worden tien kandidaten (zes mannen en vier vrouwen) opgeleid tot trucker. Het is – hoe kan het ook anders tegenwoordig – een afvalrace, met als hoofdprijs een baan. “Er blijken gewoon honderdduizenden mensen te zijn die dromen van een bestaan als vrachtwagenchauffeur, die dit het mooiste beroep van de wereld vinden”, zegt Winston in BN/DeStem. “Dat komt denk ik door het gevoel van onafhankelijkheid. En ja, misschien ook wel een beetje het gevoel van macht, dat je met zo veel ton op de weg zit.” Zijn tripje als bijrijder van de 22-jarige internationale chauffeur Linda Langeslag maakte nog de meeste indruk. “Met een truck van 25 meter reed ze langs de Big Ben in Londen, alsof het niets is. Ik was erbij hoe dertigduizend paprika’s uit Zoetermeer in het centrum van Londen werden afgeleverd. Daardoor heb ik echt meer waardering voor vrachtwagenchauffeurs gekregen. Zij zorgen ervoor dat die paprika op je bord ligt…” Trucker M/V werd zaterdag door 168.000 kijkers (madl: 3.0%) bekeken.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)
115 Reacties op “1,7 miljoen kijkers voor So You Wannabe A Popstar”


 1. nounou

  begint en gewoonte te worden volgens mij

 2. Hans

  MooI! Weer de Leeuw 2.1 miljoen

 3. Anoniem

  idols 1,2
  sywbap 2,2

 4. Patzy

  Egaal wat de kijkcijfers voor Idols gisteren zijn, maar het was een super aflevering.
  Jammer dat ze zo niet zijn begonnen, het was veel beter geknipt dan vorige week en VEEEEL meer auditie’s en daar gaat het toch om in een auditieronde!

  Het belangrijkste vond ik nog dat iedereen die na de aflevering van gisteren zegt dat Gordon geen goed jurylid is, die heeft niet goed gekeken.
  Hij was zeer meegaand met verschillende kandidaten en helemaal NIET grof of ook maar iets anders, ECHT TOP.

  Nogmaals jammer dat het vorige week niet zo was.

  Het enige wat mij enorm opviel, en dat bedoel ik helemaal NIET discriminerend, dat er heev veel gekleurde vrouwen meededen in Zwolle, geen idee waar dat aan ligt.

 5. Blizzje

  Gordon was gisteren fantastisch. In tegenstelling tot de eerste aflevering veel mensen gezien die doorgingen naar de volgende ronde. En dan die donkere vrouw met haar manager…… :D We hielden het hier niet meer thuis.

 6. Patzy

  Ook schitterend dat gangstarapper muziekje onder die big manager van die donkere vrouw.

  Trouwens ben bij SYWBAP afgehaakt zodra het schaatsen kwam, je kiest toch voor een zangprogramma en geen schaatsprogramma.
  Ik vroeg me al af hoe ze maar liefst 2.5 uur zouden vullen.
  wat een nep.

  Goed dat Idols trouwens gelijk op internet staat bij RTL4, maar volgende week gewoon de hele aflevering van Idols kijken.

 7. Anoniem

  Idols 1.4 miljoen
  MWDL 1.6 miljoen
  SYWBP 1.4 miljoen

 8. Ik leer het ook nooit

  “De Mol aast op Eredivisie”
  TV-tycoon John de Mol is weer in de markt voor de tv-rechten van de Nederlandse Eredivisie. Volgens Voetbal International zijn enkele clubs uit de Eredivisie bezig met het oprichten van een nieuwe bv. Deze zal de uitzendrechten voor live duels verkopen en ook zelf exploiteren. Bij de oprichting van de bv zijn John de Mol en Reinout Oerlemans nauw betrokkken. De nieuwe bv verkoopt de rechten van onder meer Ajax, Feyenoord en AZ. SBS, RTL en NOS kunnen in de nieuwe situatie alleen nog maar bieden op de rechten voor de samenvattingen. Volgens VI zijn zowel Eyeworks als Endemol bij de bv betrokken, waarbij Endemol een deel van de wedstrijden wil produceren. De tender van de Eredivisie staat gepland voor december.

 9. Frank

  De mol zal ook gaan bieden op de samenvattingen. Hij zal dit uiteraard samen met RTL gaan doen, maar hij wil nog altijd al het voetbal!!

 10. wim

  post 8, kom nu eens met iets nieuws, dit stond vorige week ook al op deze site.
  Of heb jij de V.I. uit de leesmap, dus van een week oud dan is het voor jou wel nieuws.
  Ik moet er wel bij zeggen wat je onder nieuws verstaat , want hier zullen weinig mensen van wakker liggen.

 11. HJ

  Elke zondag raak. Wéér
  Geen kijkcijfers! SKO slaapt nog.

 12. Frank

  Alle 2700 mensen die meedoen aan het SKO onderzoek waren gisteren op een verjaardag. Helaas geen cijfers vandaag hahaa.

  Trouwens echt heel weinig mensen betrokken bij dit onderzoek. Gevaarlijk weinig naar mijn idee. Jammer dat er geen betere methodes zijn/gebruikt worden.

 13. Martijn

  Ze zeggen dat het representatief is door 2700 mensen te gebruiken hiervoor. Er zijn naar mijn idee veel te veel verschillen in de Nederlandse bevolking om het bij zo’n beperkte groep te meten. Denk maar eens goed hoe jongeren alleen al onder elkaar verschillen. Of je in de stad of in een dorp woont. In welke provincie. Je afkomst. Ik vind het twijfelachtig. Ga maar eens op onderzoek uit.

 14. Televisiefreaks

  So You Wannabe A Popstar komt bij mij amateuristisch over in vergeljking met Idols. De SBS-variant is het meest gericht op tieners en dan met name op meiden en valt daarmee een grote groep kijkers 20-49 jaar af.
  Idols is in mijn ogen meer gemaakt voor het hele gezin en wordt ook leuk bevonden door 20-49 jarigen.
  Ik gok om deze reden dan ook dat de tweede auditieronde van Idols, net als de eerste, de finaleronde van Popstar weet te verslaan op kijkcijfergebied.
  Voor de SBS-variant zet ik in op 1,4 miljoen kijkers en voor de RTL-variant op 1,5 miljoen kijkers. Kom op SKO met die cijfers! :-P

 15. Anoniem

  SKO is er nog steeds niet uit welke cijfers ze nou moeten geven. Moet het geloofwaardig worden in de lijn van vorige week of toch verrassend?

 16. ONM Tha Bomb

  Wat me opvalt… meestal als SKO laat is met de cijfers, pakt dat gunstig uit voor SBS6. We zullen zien…

 17. Anoniem

  @ ONM Tha Bomb

  Het begint dan wel heel erg op te vallen als SBS6 weer hele goede kijkcijfers heeft.

 18. Peter

  Wat is dat toch altijd op zondag, een paar weken terug op zondag was het ook al raak en kregen we de cijfers pas op maandag te zien. Ik wordt hier een beetje simpel van eerlijk gezegd…

 19. Michiel-Belg

  Wees blij, bij ons wordt er niets in het weekend vrijgegeven en in de week alleen maar top 10

 20. Anoniem

  @Martijn: ik heb er inderdaad ook mijn bedenkingen bij, maar die 2700 mensen zijn wel uitgebalanceerd. Daar zitten mensen uit de stad bij, van het platteland, yuppen, gehandicapten, mensen uit de achterbuurt, dokters, notarissen, kinderen, stratenmakers, mensen zonder kinderen, mensen uit de suburbs, buitenlanders enz. Ik ben het wel met je eens dat 2700 een klein aantal is. Elk van die 2700 mensen vertegenwoordigd gemiddeld 6000 andere Nederlanders. Dat is mijns inziens teveel, maar het gaat denk ik meer om de grove schatting. Als er op SKO staat dat een programma 1 miljoen kijkers heeft gehaald, dan zou het volgens mij ook kunnen dat er pakweg 900.000 of 1,1 miljoen mensen hebben gekeken. Maar ook met die gemiddelden zie je snel genoeg of een programma een succes is of niet. Naar een programma dat volgens SKO 350.000 kijkers, zullen echt geen 700.000 mensen hebben gekeken.

 21. Marnix

  Ik ben de anonymous hierboven, was alleen mijn naam vergeten.

 22. Vincent

  @ Peter: Wat zit je nou toch te zeuren. Het is geen zaak van leven of dood, die kijkcijfers. En voor zover ik weet kun je er ook niets mee winnen, dus wacht even lekker af op het resultaat. Maar stop met dat spastische achterlijke gedrag van je. Het feit dat je over jezelf insinueert dat je simpel wordt door het te laat posten van kijkcijfers door SKO zegt genoeg over je intelligentie waarover je nu op dit moment beschikt.

  Dan even over Gordon. Het valt mij op dat er hier enkele moraalridders zitten te zeiken op Gordons zogenaamde grove uitingen tegen zwakkere kandidaten. Deze zelfde mensen juichen wanneer op de Vara Paul de Leeuw op het zelfde tijdstip een zwakzinnige dove dikke stinkende vrouw afzeikt. Sorry hoor, maar als je niet kunt zingen en je gaat auditie doen voor een jury met experts moet je niet kleinzielig gaan doen wanneer je flink wordt afgezeikt. Kan niet hard genoeg zijn wat mij betreft. Die mensen kiezen er immers zelf voor om auditie te doen voor een redelijk serieus platencontract. Afzeiken die hap dus.

  Wat betreft dikke mensen die klagen dat ze worden afgezeikt: Ga op de maan wonen, daar weeg je minder!!!

 23. evert

  1 MOOI WEER DE LEEUW 1.694.000
  2 SO YOU WANNA BE A POPSTAR DE UITSLAG 1.680.000
  3 JOURNAAL 20 UUR 1.671.000
  4 COMPILATIE STERREN DANSEN OP HET IJS 1.466.000
  5 KASSA 1.393.000
  6 SHOWNIEUWS 1.264.000
  7 HART VAN NEDERLAND 1.237.000
  8 SO YOU WANNA BE A POPSTAR DE FINALE 1.186.000
  9 RTL VOETBAL EREDIVISIE 1.158.000
  10 JOURNAAL 18 UUR 1.141.000
  11 LOTTO WEEKEND MILJONAIRS 1.115.000
  12 IDOLS 1.077.000
  13 KOEFNOEN 977.000
  14 HALF ACHT NIEUWS 833.000
  15 KINDEREN GEEN BEZWAAR 828.000
  16 SCHIPPERS VAN DE KAMELEON 781.000
  17 BLAUW BLOED 774.000
  18 RAYMANN IS LAAT 767.000
  19 EIGEN HUIS & TUIN 763.000
  20 EENVANDAAG 721.000
  21 SCHAATSEN NK AFSTANDEN 3 KM DAMES 690.000
  22 SCHAATSEN NK AFSTANDEN 1000 MTR HEREN 655.000
  23 JOURNAAL 22 UUR 630.000
  24 CAMPINGLIFE 629.000
  25 LACHEN OM HOME VIDEO’S 556.000

 24. evert

  kortom, idols maar op de 12e plaats…. worden ze vast niet blij van bij rtl

 25. sko

  marktaandeel per zender net op mijn mobiel binnengekregen:
  20-49 van 18:00-24:00 uur
  Ned 1:14,5%
  PO totaal: 25%
  RTL 4: 16,1%
  RTL 5: 4,4 %
  RTL 7: 5,4%
  RTL 8: 2,7%
  SBS 6:15,2%
  NET 5: 5,9%
  VOO: 7,3%

 26. Jeffrey

  De onstuitbare Paul de Leeuw bijna te grazen genomen door Popstar! Wat een gouden avond voor SBS6. Ik ben niet van het omroepfanboisme, maar hiermee krijgt RTL toch wel mooi een deksel op de neus!

 27. Waazaa

  SYWAP heeft nog aardig wat kijkers van Idols weggehouden…

  MOOI WEER DE LEEUW 1.694.000

  SO YOU WANNA BE A POPSTAR DE FINALE 1.186.000
  SO YOU WANNA BE A POPSTAR DE UITSLAG 1.680.000

  IDOLS 1.077.000
  LOTTO WEEKEND MILJONAIRS 1.115.000
  RTL VOETBAL EREDIVISIE 1.158.000

 28. Danny - DM.nl

  SYWAP scoort slechts 200.000 kijkers meer dan de eerste uitzending van Idols.

  Idols zakte in zoals verwacht, maar zal sterk terugkomen.

 29. dannytje

  klopt niks van de top 15 er staat gtst dwdd en rtl boulevard tussen

 30. Krokantekrab

  TMF Awards maar rond de 100.000

 31. David

  Wat een drama voor RTL weer zeg. Nog wel een mooi marktaandeel over de hele avond, maar het wordt een gewoonte dat RTL5, 7 en 8 onderaan bungelen op de relatief sterke zaterdag van RTL4.

 32. !#Michael#

  Met alle respect, maar ik vind de score van Idols er goed! Gewoon bijna 1.1 mln kijkers, dat is maar 50dznd minder dan wat SYWBAP behaalde voor de finale show! En dat terwijl een finaleshow velemalen belangerijker is dan een simpele auditie show! Die notabene nog herhaald word op RTL8 vanavond!

  Nee ik zie Idols nog wel uitgroeien tot een groter succes dan SYWBAP, Als je standaart show niet boven de 1.3 mln uitkomnt, en je uitslag met uitzondering van drie piekjes (1.2mln, 1.4mnl en 1.6 mln) een gemmideld maar hooguit 1.2 mln kijkers voor de hele show, waarvan menige uitzending onder de 800dznd.

  Als Idols gisteren niet onder het miljoen dook, dan duikt deze reeks helemaal niet onder het miljoen! Met het einde van SYWBAP zit Idols binnen 0 en no time boven de 1.5 mln kijkers! SBS eat youre hart out!

 33. Insider

  5 SBS-programma’s in de top 10!
  Chapeau!!!!

 34. Insider

  5 SBS-programma’s in de top 10! Geweldig, chapeau Tina!!

 35. Anoniem

  Bijna 1,7 miljoen kijkers voor De Uitslag van Popstar. Prima score! Gefeliciteerd SBS. Volgens mij hetzelfde als de finale van X Factor op RTL4.

 36. Grobber

  Michael je bent niet erg sterk in rekenen. Blijf nou maar hoop houden voor RTL dan krijg je volgende week misschien niet van die rake klappen te verwekken

 37. Feder

  Idols lijkt nu al geflopt. Waar het anders altijd ruim boven 1 miljoen kijkers trok, heeft het (nu al) maar nét iets meer dan 1 miljoen kijkers. Dat is relatief weinig, net als het marktaandeel van 16% voor dit programma.

 38. Patzy

  Deze cijfers voor Idols waren te verwachten en zo slecht is het nog niet!
  Eens kijken hoeveel mensen, ongetwijfeld zullen veel mensen die gisteren SYWBAP gekeken hebben, vanavond naar de herhaling kijken van Idols.

  En nogmaals Idols was gisteren super, ook met Gordon, ik vind dat ze zo verder moeten gaan, dat komt wel goed.

 39. Peter

  2700 mensen dat is wel heel weinig nu er zoveel zenders zijn….. dat moeten er minstens 10% zijn van de kijkers om eens een goed beeld te geven er zijn zoveel verschillende smaken.

  Het kan nu zijn dat bijv sbs veel hoger zou moeten scoren of juist rtl maar nu heb je maar kijkcijfers berekend over 2700 mensen dus zijn ze helemaal niet zeker met 1,7 mln kijkers. Overigens was idols gisteravond goed snap niet dat mensen het allemaal laten afwaten en een beetje sbs gaan zitten kijken met een kopieprogramma!

 40. blokkie

  NED 1 …weer de winaar …ongelooflijk P.O zijn de winaar van het T.V seizoen….

 41. Peter

  Mooie cijfers voor Idols met de zware concurrentie op de andere netten.

 42. Patrick

  Aangezien er een finale was heeft Idols goed gescoord.

 43. Vincent

  @ Frank: Het is een cijfer dat kan afwijken bij de realiteit. Dat is bekend Frank. Het is een gewogen gemiddelde. Wanneer je mss ooit een beetje statistiek gehad hebt op school, dan zou je moeten weten dat zulke onderzoeken wel degleijk representatief zijn. Ze zullen niet 100% kloppen, dta beweert ook niemand.

  @ Feder: Volgens mij ben jij de grootste idioot die hier rondloopt. Wanneer het mogelijk was voor mij om jou hier te blocken, dan deed ik het zonder erover na te denken. Je strooit met meningen die nergens op gebasseerd zijn. Het is bijna jip en janneke taal wat je uitkraamt, zo dom, dat het bijna lijkt alsof je familie van Nance bent. Ik zal je een simpel voorbeeld geven:
  Misschien zijn er mensen die best anticiperen op hetgeen wat jij aan analytische teksten hier plaatst, mss zijn er dus mensen die zich nu daadwerkelijk verheugen op jou schrijftalent. Mss hebben die mensen, jouw doelgroep noemen we het maar even, volgende week genoeg van je en zappen ze allemaal naar mij.

  @ Insider: Volgens mij zijn het geen 5 programma’s, maar slechts 3. In de programma overzichten werd niet vermeld dat het 3 programma’s zouden zijn. Het zou 1 spetterende finale worden van 2,5 uur.
  Spetterend dus.

  Laten we met z’n allen niet vergeten dat deze cijfers van SYWAP de absolute cijfers zijn. Daar veranderd niets meer aan. De cijfers van Idols, kunnen vanavond nog flink omhooggeschroefd worden door de HH.
  Jazeker, want aletn we eerlijk zijn, beide programma’s richtten zich wel degelijk op dezelfde doelgroep. En die doelgroep heeft gisteren massaal gekozen voor Idols, was dat namelijk niet zo, dan had SYWAP wel 2 miljoen kijkers gehad. Denk maar eens even na over dit laatste stukje…ik zie je reactie wel tegemoet komen.

 44. David

  Overigens moet ik wel zeggen, ondanks dat RTL8 op de laatste plek staat, ze met die Agahta Christie films toch netjes scoren. Én belangrijker is dat ze iets uitzenden wat dus gewoon op andere zenders niet gebeurd. Daar zouden ze zich meer op moeten focussen. Gewoon zoals nu enkele herhalingen van populaire RTL-programma’s en dit soort films. Nu alleen nog de vooravond van elke dag op de schop, en RTL8 kan prima uitgroeien naar een procent of 4-5.

  En over die meetmethode valt natuurlijk heel veel te zeggen. Natuurlijk klopt dat van geen kant. Ik las op radio.nl dat inmiddels enkele plaatsen in de VS wel met ‘ontvangers’ werken die automatisch registreren waar iemand naar luistert, puur radio dus. Dit zorgde voor enkele grote verschillen in de luistercijfers. Zou mooi zijn als er voor TV ook zoiets uitgevonden wordt, dan kun je een veel grotere groep nemen, en zullen de cijfers ook nauwkeuriger zijn. Alhoewel iemand hierboven natuurlijk ook al opmerkt dat Idols bijvoorbeeld gisteren nooit 2 miljoen gescoord zal hebben volgens die eventuele nieuwe methode, hoogstens 1,4 miljoen of 900.000. Maar het heeft meer effect bij kleinere zenders denk ik zoals Net5, RTL8 en Veronica.

 45. Anoniem

  wat een flauwekul, mooie cijfers voor Idols, 1,1 miljoen is een zware blamage voor RTL, en welke zware concurrentie dan precies? De programma’s die jullie hier altijd als troep omschrijven? Voor bejaarden en campinggasten? Dat is nu ineens zware concurrentie? Durf nu gewoon eens te zeggen dat Idols zwaar onder de verwachtingen scoort en vergeleken met vorige seizoenen momenteel ronduit aan het floppen is….

  Voor de start van Idols was menig RTL aanbidder hier er zeker van dat Idols gelijk vanaf de start de 2 miljoen zou passeren, de redding van RTL en dan scoren ze 1,1 miljoen, de finale van SYWAP scoort 1,7 miljoen, Paul de Leeuw scoort 1,7 miljoen en nee dat is 1,1 miljoen voor RTL géén mooi cijfer…. Er is beslist een hoop gescholden bij de leiding van RTL, die er ook van was overtuigd dat Idols de redding zou zijn voor de problemen bij het station en tot dusver wijst werkelijk NIETS daarop, zelfs de compilatie van Sterren Dansen Op Het IJs (een herhaling dus) scoort nog 300.000 hoger dan Idols

  Het eerste RTL programma staat op de 9e plaats in de top 15 en heeft dan al 5 programma’s van SBS(!) moeten laten passeren…. Idols staat op de 12e plaats!!!! Voorheen stond Idols in de Top3 dus kom op nou, ‘mooie cijfers’, geloof je dat nou echt? Wat als het een score van SBS was geweest en zij hadden vooraf hetzelfde persbericht als RTL de deur uitgedaan dat Idols een groot succes zou worden na de tegenvallende resultaten? Dan hadden de meesten hier smakelijk gelachen als SBS was uitgegaan van 2 miljoen of hoger en dan 1,1 scoort… nu is het RTL en zijn het ineens goede cijfers…… In vergelijking met vorige seizoenen is Idols nu al geflopt….

 46. Anoniem

  De finale trekt nou niet echt meer kijkers:
  Vorige week: So you wannabe a popstar (SBS6) 1.127.000
  Deze week: So You Wannabe A Popstar finale (SBS6) 1.186.000
  Desondanks goeie score. Maar ik snap niet dat ze het op zaterdag hebben uitgezonden (tegenover Idols en Paul)…

 47. Anoniem

  pff wat een trieste figuren lopen hier te posten zeg; niet normaal.
  De artikelen zijn interessant op deze site, maar de reacties zijn echt zo slecht; allemaal 11 jarige kindjes die er geen zak vanaf blijken te weten. Enige dat ze doen is hun eigen favoriete tvzender lopen promoten :S

 48. Anoniem

  Echt lachwekkend hier en 100% voorspelbaar, SBS scoort goed en gelijk weer die discussie over de juistheid van kijkcijfers….. doe me een lol jongens en wantrouw dan ook de score als RTL eens weer goed gaat scoren, maar nee dan zie je die discussie niet, waarom eigenlijk niet? Die cijfers komen op dezelfde manier tot stand… als ze nu niet deugen deugen ze ook niet als Idols volgende week ineens wonder boven wonder 2 miljoen zou scoren, dan ga ik ervan uit dat hier dezelfde discussie staat, geen gejuich voor RTL maar serieus de vraag of het cijfer wel klopt

 49. Feder

  @ Vincent: zooo, wat een HAAT :-) Gewoon aandoenlijk om te lezen. Maar waar gaat het nu helemaal om? Het enige dat ik schrijf is dat Idols geflopt LIJKT te zijn, omdat het slechts 1 miljoen kijkers heeft getrokken (en daarmee pas op plaats 8 staat). Dat is wat ik schreef. En omdat ik dat schreef, ben ik “de grootste idioot die hier rondloopt” ??? :-) Tja, ik houd m’n oordeel over jou dan maar voor me.

  Best interessant trouwens dat je bijdragen als die van mij zou willen blocken (met ck? nou, vooruit, als jij het zegt). Dat geeft wel aan dat je niet openstaat voor een afwijkende mening. Kennelijk raken mijn bijdragen jou zo recht in het hart, dat je zelfs het zware middel van blokkeren wilt inzetten om jou dat leed in de toekomst te voorkomen. Of wil je gewoon de waarheid niet lezen, en steek je je kop liever in het zand? Best sneu eigenlijk :-)

  Ook heel grappig om te lezen is dat ik meningen zou rondstrooien, die nergens op zijn gebaseerd. Ehhh. de mening (in dit geval dat Idols geflopt lijkt) is gebaseerd op het lage aantal kijkers, en slechts een 8e plaats in de top 10, van best bekeken prorgramma’s. Hoezo nergens op gebaseerd? Dat ik “de grootste idioot die er rondloopt” ben, dát is zeker wel een mening die ergens op gebaseerd is? Zo ja; ik heb de beargumentering niet in jouw stukje gevonden. Misschien moet je ook eens in ‘Jip en Janneketaal’ gaan schrijven? Dat is niets meer dan zaken zodanig duidelijk verwoorden, dat iedereen ze kan begrijpen!

  Wat bedoel je overigens met ‘mensen die anticiperen’ enzo? Dat mensen eerst mijn bijdragen hier lezen, en aan de hand daarvan bepalen wat ze moetenkijken als ze de tv aan doen? HAhhahahaa, geweldig :p Hoe verzin je het? :-) Misschien dat jij je laat inspireren door wat allerlei types hier schrijven, maar ik denk dat elkzelfstandigdenkend mens gewoon kijkt naar wat hij/zij wil zien. Oke, misschien in jouw omgeving niet, maar ja….

  Hee, groetjes :-)

 50. Anoniem

  De website Deep Journal bericht dat het RTL-nieuws haar kijkers mogelijk heeft willen bedriegen. Tijdens de doop van prinses Ariane zou het geluid van een demonstratie tegen de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, eruit zijn geknipt, om de kijker het idee te geven dat alles koek en ei was tijdens de plechtigheden.

  Marc Koutzarov en Bob Elbracht, leden van bovengenoemde site, waren net als RTL aanwezig bij de dienst, waarvan ze zelf beelden hebben gemaakt. Zij kwamen tot de ontdekking dat de luidruchtige demonstratie van de actiegroep H.I.J.O.S tegen Jorge Zorreguieta opvallend genoeg niet terug te horen was tijdens de uitzending van RTL, die door ruim 750.000 mensen is bekeken.

  Om hun bewering kracht bij te zetten, hebben de heren een filmpje gemaakt waarin de uitzending van RTL wordt vergeleken met hun eigen beelden.

  De aanwezigheid van de heer Jorge Zorreguieta is controversieel, omdat hij medeverantwoordelijk wordt geacht voor de verdwijning van 30.000 burgers tijdens het bewind van Jorge Videla in Argentinië. Koutzarov en Elbracht menen dat ook het NOS hetzelfde heeft gedaan met hun uitzending, die ze niet konden terugvinden op het internet, waardoor ze daar geen bewijsmateriaal voor hebben. Voor meer info kun je hier terecht.

 51. Peter

  Anonymous post 46: jij hebt er werkelijk waar helemaal geen jota van begrepen vriend….Verdiep je eerst eens in de materie voordat je dingen roept die als kut op Dirk slaan..

 52. Feder

  Foutje, Idols staat op de 12e plaats, en niet op de 8e, zoals ik hierboven per ongeluk schreef… (hahaha, maakt het nóg een grotere flop dan ik al schreef :p)

 53. Anoniem

  @ Post 49: Alleen frank wantrouwt de cijfers, dit komt omdat hij een idioot is, net als jij, aangezien je iedereen over een kam scheert.

  @ Post 47: Wanneer je dit niet snapt, hoor je hier niet thuis.

  @ Post 46: Ik heb zon vermoeden dat jij dat meisje met beenlengte verschil bent. Wat een agressie in je post en het slaat helemaal nergens op.
  1.1 miljoen is zeker niet verkeerd gezien dezelfde doelgroep op een andere zender een finale kon bekijken en gezien het feit dat diezelfde doelgroep vandaag nog altijd terecht kan naar rtl8.
  Ik noem paul de leeuw geen bejaardentelevisie. Ik kijk er zelf graag naar, en hoewel hij minder leuk en innovatief is als vorig seizoen, probeer ik altijd te kijken, eventueel via uitzending gemist. En Paul doet qua grofheid en qua muziek niet onder voor Gordon en/of idols dus mss zit hier ook nog wel een beetje versplintering van de doelgroep in.

 54. Vincent

  @ Post 49: Alleen frank wantrouwt de cijfers, dit komt omdat hij een idioot is, net als jij, aangezien je iedereen over een kam scheert.

  @ Post 47: Wanneer je dit niet snapt, hoor je hier niet thuis.

  @ Post 46: Ik heb zon vermoeden dat jij dat meisje met beenlengte verschil bent. Wat een agressie in je post en het slaat helemaal nergens op.
  1.1 miljoen is zeker niet verkeerd gezien dezelfde doelgroep op een andere zender een finale kon bekijken en gezien het feit dat diezelfde doelgroep vandaag nog altijd terecht kan naar rtl8.
  Ik noem paul de leeuw geen bejaardentelevisie. Ik kijk er zelf graag naar, en hoewel hij minder leuk en innovatief is als vorig seizoen, probeer ik altijd te kijken, eventueel via uitzending gemist. En Paul doet qua grofheid en qua muziek niet onder voor Gordon en/of idols dus mss zit hier ook nog wel een beetje versplintering van de doelgroep in.

 55. Vincent

  @ Feder: Ben je vroeger veel gepest???

 56. Patzy

  Idols is net twee afleveringen verder en is nu al geflopt???
  Wat een wijsheid!!! En een onzin natuurlijk.

  En de diskussie hierboven over de kijkcijfers was er al VOOR dat de cijfers van vandaag bekend waren.
  Deze zijn vanaf post 23 online en daarvoor wist nog niemand hier wat RTL of SBS gaat doen, die diskussie is vind ik toch wel terecht.
  Vraag me alleen af hoe ze dat in andere landen doen, weet dat iemand hier?

 57. Feder

  @ Vincent: of ik vroeger veel gepest ben? Nee, dat ben ik niet. Maar ehh.. vanwaar die vraag? Ik snap niet goed waarom je die vraag stelt. Of ben je soms een pseudo-psychiater, die aan de hand van een paar reacties van mij denkt te kunnen vaststellen wat voor persoonlijkheid ik heb? Hmmmm, grappig :-) Maar eh, dat je de vraag stelt of ik vroeger veel gepest ben, doet het ergste over jou vermoeden ;)

  Overigens, dat je helemaal niet ingaat op de materiele kant van de zaak (dat Idols dus enorm geflopt lijkt, omdat het slechts op plaats 12 in de lijst van de bestbekeken programma’s staat) is iets waar je niet eens op ingaat. Het enige dat je doet is ‘op de man spelen’. En dat is nu juist kenmerkend voor iemand die inhoudelijk niet kan winnen, en dan maar probeert op een slinkse manier de ‘tegenstander’ in een kwaad daglicht te stellen. Succes jongen :p (ik moet nu ff weg, dus ga je gang)

 58. Feder

  @ Patzy; ik weet niet of je op mijn stelling reageeert, maar ik heb de nuancering aangebracht dat het LIJKT te zijn geflopt. Of het echt geflopt is, weten we pas na afloop. Maar de cijfers van aflevering 1 en 2 zijn natuurlijk niet goed. En daarmee LIJKT Idols een flop. Helemaal als het ook pas op plaats 12 in de lijst van bestbekeken programma’s staat….

 59. Roog

  We kunnen er over zeggen wat we willen. Maar de kijkcijfers van Idols vallen gewoon tegen. Eerlijk is eerlijk. Ook ik heb gisteren niet meer gekeken, met name doordat de montage mij (inhoudelijk) zwaar tegen viel vorige week. Te veel opsmuk, te weinig kandidaten die voor de jury stinden te zingen. En daar gaat het (mij in ider geval) wel om.

  De kijkcijfers zullen (mogelijk) aantrekken wanneer de show live gaat, want eerdere edities hebben laten zien dat de tussenrondes (theater) vaak een daling van de kijkcijfers betekend.

  Even afwachten wat de cijfers volgende week zijn en anders heeeel snel hermonteren lijkt me. ;)

 60. Anoniem

  Idols is niet geflopt, 1,1 miljoen kijkers is zeer goed, zeker wanneer het tegenover een finale van een zelfde genre programma staat. Schijnbaar loont de kwaliteit, want het is een uitstekende score voor een auditieronde. Volgende week zul je zien dat ze naar de 1.7 of 1.8 miljoen kijkers schieten… SBS zal volgende week wel weer gaan scoren met onbekende sterren op het ijs, helaas.. Maar zodra de liveshows van Idols beginnen zal de uitslagavond nauwelijks bekeken worden van SDOHI

 61. Anoniem

  @roog, de montage was gisteren al anders dan de 1e show, meer zoals voorheen en relatief veel goed zingende kandidaten!

 62. Anoniem

  @feder, dus een programma is een flop als het buiten de top 3 valt? Laat me niet lachen, op zaterdagavond is er gewoon steeds meer concurentie en daardoor versnippert het meer.. Overigens geld hetzelfde voor de zondag! Jammer dat er op vrijdag niks leuks op tv is, ned1 rtl4 en sbs6 brengen niks leuks

 63. RTL FAN

  MediaCourant.nl redactie
  Kunnen jullie eens vragen aan Casema of UPC of ze willen uitgeven wat er de dag er voor op TV bekeken is door de digitale kijkers.
  Die info bezitten ze namelijk enige wat ze niet weten hoeveel kijkers op de bank zitten
  Gezien zij veel meer leden hebben dan de 1.250 die intomart/kijkonderzoek gebruiken.
  Volgens kijkonderzoek waren er maar 38.7% van de kijkers aan het kijken afgelopen avond
  Dus de kijkcijfers worden bepaald door 484 kijkers over heel de avond!
  Als we dan even de volgende pakken
  Idols 7.2%
  Popstar 11.2%
  Mooi 11.3%
  Totaal 29.7% of 371 kijkers van de 1250 huishoudens.

  Dus alle adverterders geloven in 371 huishoudens met deze cijfers!

 64. peter

  Iedereen praat hier over kijkcijfers maar technisch gezien is er niemand die kan zien zien waar de gemiddelde nederlander naar kijkt.
  Ik ken heel veel mensen en niemand heeft dat zogenaamde kastje waar ze op afstand kunnen zien welke frequentie jij op afsgestemd hebt met je TV dus ik vind die hele kijkcijfer discussie eingenlijk pure nonsens.
  En de mensen die dan wel een kastje hebben en aan dit onderzoek meedoen
  ben ik wel heel nieuwsgierig hoeveel procent dat dan is van de Nederlandse kijkers.
  En zo als eerder beweert werd heeft dit niets met statistieken te maken en ik zelfs van mening dat iedereen in de maling genomen word maar helaas zijn de meeste mensen natuurlijk niet op hoogte met radio en televisie techniek en nemen de uitslagen dan aan als waarheid.

 65. Patzy

  @ Roog
  De montage viel mij vorige week ook enorm tegen, ik heb al gezegd dat de uitzending van gisteren totaal niet te vergelijken viel met die van vorige week, wat toch erg jammer is voor een begin.
  Gisteren kreeg je alleen maar audities, de montage was super, het was een hele verademing ten opzichte van vorige week.
  Ook gordon was super gisteren en dat zullen veel mensen niet geloven.

  Overtuig jezelf door misschien een stuk op internet te kijken.

 66. Peter

  Vanavond is de herhaling van Idols, nog een terugkijk moment dus…

 67. Martijn

  Hoger marktaandeel voor RTL dan voor SBS over de hele avond genomen! Eerlijk gezegd vind ik dat flink tegenvallen voor SBS! Ik had wel verwacht dat gister minder mensen naar Idols zouden kijken ivm de finale van SYWBAP en dat ze om die reden nog prima hebben gescoord. Diegenen die vinden dat Idols slecht heeft gescoord, weten écht niet waar ze over praten. Wacht volgende week zaterdag maar af!

 68. Vincent

  @ Feder: Tuurlijk ga ik in op je eerdere post. Ik lees hem nadat je me erop gewezen had. Ik had hem dus over het hoofd gezien.

  Blocken met ck. Je zegt het zelf al. Als ik blokkeren had willen zeggen dan had ik dat wel gedaan. Het enige waarop je me kunt wijzen is dat ik mss meewerk aan de algemene Nederlandse taalverloedering, maar daar ligt vast geen hond wakker van, maar wat om gaat is dat blocken toch echt wel met ck geschreven dient te worden.

  Als we het dan toch over taalgebruik gaan hebben. Een nuancering bestaat niet. Je brengt een nuance aan. Het is een veel gemaakte fout onder de havo studenten (en lager), dus ik neem je dit niet kwalijk. Officieel is het geen Nederlands woord.

  Dus je nuanceert iets wat nog niet vaststaat, wat bovendien ook nog niet bevestigd kan worden. Wat is immers de definitie van een flop? Hebben we op zaterdagavond dus maar 11 betere programma’s op de buis? Is een flop een programma dat minder scoort dan zijn concurrent. Is een flop een programma dat niet voldoet aan de verwachtingen? Ik weet niet wat een flop is. Ik weet wel dat een flop niet een programma is waar nog steeds meer dan 1 miljoen mensen naar kijken en 25000 jongeren aan deelnemen. Ik ben me er wel ten dege van bewust dat de cijfers wellicht een beetje tegenvallen ongeacht of je de herhaling hierin meeneemt. Want let wel, de doelgroep moest gisteravond kiezen tussen een finale en een auditieronde. Tussen een groot opgezette show en een zaaltje met een tafel en 4 stoelen. Twee mooie slanke blonde dames of een dikke koe met een mwc. Het is natuurlijk moeilijk, maar Nederland kiest over het algemeen niet voor de underdog. En de underdogs waren gisteravond nog steeds bij rtl te aanschouwen.

  Dan mijn vraag of je veel gepest werd. Dat was slechts een vraag. De insinuatie die daarop volgt komt vervolgens van jou af.

  @ Peter: Daarom heet het ook een opinieonderzoek. Het is een steekproef waaraan een conclusie kan worden onttrokken. Die conclusie zal in grote lijnen kloppen, de exacte cijfers niet (maar dat beweert ook niemand), maar zijn wel voldoende resultaatgericht om tot een evenwichtige conclusie te komen. Hetzelfde geldt voor die kijkcijferkastjes. Het is dus een indicatie van cijfers waarvan je statistisch gezien mag aannemen dat deze kloppen.

 69. Henk

  Rtl scoort slecht en martijn probeert het enigste wat nog redelijk goed is meteen uit te lichten. Oja heeft RTL ook een zender meer dus automatisch een hoger marktaandeel dan iemand met 3 zenders zou je denken, maar de PO heeft nog een groter marktaandeel. waar werk je bij RTL volgen mij ben je gewoon bezig met je eigen baan te redden. Want als RTL zo door gaat houden ze dat ook niet vol.

 70. Kokstra

  Een 12e plaats voor Idols is gewoon heel slecht. Dan kan je zeggen dat hetzelfde publiek afstemt op SYWAP, maar je kunt het ook andersom bekijken en zeggen dat SYWAP juist lager had moeten scoren omdat op hetzelfde moment hetzelfde publiek naar Idols kijkt, wat zogenaamd een “televisiefenomeen” en het origineel is… MWDL heeft ook deels hetzelfde publiek en heeft nergens last van.

 71. door

  RTL – SBS: 0 – 4 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 72. Danny - DM.nl

  @door
  :?

 73. door

  2 x Sterren dansen op het ijs (vs Dancing on ice)
  2 x So you wanna be a popstar (vs Idols/X-factor)

  Eyeworks wint van Endemol/Rtl !!!

 74. Thom

  @Door

  Dat slaat nergens op. Idols scoorde vorige week hoger dan SYWBAP. Dus dat zou oo keen punt zijn voor RTL, maar dat zeg je nog niet. En wat jij nu zegt slaat ook nergens op. Je zou dan de finales moeten vergelijken en dan zal RTL meteen 3 punten verdienen van de afgelopen 3 Idols seizoenen ;) Dus zeur niet ‘door’

 75. Frank

  het relatief lage marktaandeel van SBS wordt veroorzaakt doordat de 1,7 miljoen alleen bij de uitslag werd gehaald. Het succes valt dus nog te bezien. Met een finale uitzending hoop je echt wel op een hoger marktaandeel. Absoluut gezien ziet het er wel aardig uit, maar het het succes was kortstondig.
  Volgende week Idols 1,5 miljoen kijkers. Niets aan de hand bij RTL op zaterdag. De vrijdag is een probleem, de zaterdag echt niet.
  Maar goed ik weet dat men hier graag anders ziet.

 76. Anoniem

  Wat een slechte cijers vooor TMF!! 96.000, om te janken.

 77. Danny - DM.nl

  @door
  Je zit onzin uit te kramen. So you wannabee a popstar wint niet van Idols.

 78. de haas

  @door
  idols wordt door blue circle geproduceerd

 79. Frank

  @ Vincent, Als je alles goed bij had gehouden weet je dat het systeem van de SKO al enige tijd wordt bekritiseerd door marktonderzoekers. Het systeem is verouderd en niet meer van deze tijd. Het probleem ligt hem echt aan de hoeveelheid deelnemers. Als je goed nadenkt kun je niet alle verschillende groepen meten met 2700 mensen. Ik ben nu een aantal systemen aan het bekijken die in het buitenland gehanteerd worden. Deze zijn echt veeeeeeeeel moderner. Als hier mensen in geinteresseerd zijn zal ik dit ook wel eens op de site zetten.
  In de statistiek leer je dat een afwijking toegestaan is maar met dit systeem kan de afwijking behoorlijk zijn.

 80. Corné - Digitaalmedia.nl

  @ Vincent
  Ben je met het verkeerde been uit bed gestapt ofzo? Een foutje en meteen straal je woede uit.

  – Er wordt hier in een reactie geschreven dat SYWAP bijna Paul verslagen heeft. Dit is echter niet zo. Alleen de UITSLAG, het laatste deel van de show, scoorde zo hoog. Op die tijd was Paul allang weer vertrokken en scoorde Paul dus ongeveer 500.000 hoger inplaats van ruim 10.000.

  – Idols is nog maar in de audities. En gaat dus in de liveshows vast wel hoger scoren.

 81. Anoniem

  @ Frank: Ik ben me bewust van de kritiek op het meetsysteem van SKO.
  Ik ben het er mss zelfs wel gedeeltelijk mee eens.

  De statistiek is niet anders dan verzamelen en interpreteren van gegevens. Dat er daarbij een geringe of zelfs een grotere afwijking kan zijn, dat klopt.
  Omdat het hier om een zogenaamde vorm van een steekproef gaat. We nemen namelijk 2700 huishoudens(niet mensen), zal nooit een absoluut cijfer komen. Het blijft dus een indicatie. Hoe groot die afwijking is, dat weet niemand, maar de indicatie die gegeven wordt is voor hun toereikend genoeg. En laten we wel zo zijn: ook voor de tv-zenders en reclamebonzen heel belangrijk. Reclamegelden worden mede bepaald door het aantal kijkers, liefst uit een bepaalde doelgroep, dat op een bepaald moment naar het kastje zit te kijken.

 82. Vincent

  @ Frank: Ik ben me bewust van de kritiek op het meetsysteem van SKO.
  Ik ben het er mss zelfs wel gedeeltelijk mee eens.

  De statistiek is niet anders dan verzamelen en interpreteren van gegevens. Dat er daarbij een geringe of zelfs een grotere afwijking kan zijn, dat klopt.
  Omdat het hier om een zogenaamde vorm van een steekproef gaat. We nemen namelijk 2700 huishoudens(niet mensen), zal nooit een absoluut cijfer komen. Het blijft dus een indicatie. Hoe groot die afwijking is, dat weet niemand, maar de indicatie die gegeven wordt is voor hun toereikend genoeg. En laten we wel zo zijn: ook voor de tv-zenders en reclamebonzen heel belangrijk. Reclamegelden worden mede bepaald door het aantal kijkers, liefst uit een bepaalde doelgroep, dat op een bepaald moment naar het kastje zit te kijken.

 83. @ Corne

  Nee Corne, ik ben me ook niet bewust ervan welk been het juiste dan zou moeten zijn.

  De twee opsommingen die je geeft zijn denk ik reacties op andere mensen, dat staat neem ik aan los van mijn zogenaamde woedeuitbarstingen.

  Ik ben het overigens met beide opsommingen eens. Idols scoort nog hoger al scoorde men tijdens idols 3 al ruim 2 miljoen mensen in de auditieronde.
  Maar ik blijf wel benieuwd hiernaar.

 84. Vincent

  @ corne: Sorry, ik blijf fouten maken vandaag. Verkeerde namen, posten als anoniem.
  Post 83 is dus wederom van mij als reactie op Corne.

 85. New D

  Wat maakt het nou uit of het 100.000 kijkers zijn of 120.000 kijkers? Het gaat erom dat de groep die meedoet aan het SKO onderzoek een beweging vertoond die representatief is voor heel Nederland.
  Natuurlijk kloppen de absolute aantallen niet precies, maar gezien het feit dat de zelfde groep mensen steeds gemeten wordt kun je ervan uit gaan dat de bewegingen die plaats vinden (het wel of niet populair worden van een programma en de bijbehorende marktaandelen) bijzonder accuraat zijn.

  Kijkonderzoek is iets heel anders dan een opiniepeiling waar een veel oppervlakkige “selectie” onder ondervraagden plaats vindt dan bij SKO.

 86. Vincent

  @ New D: Je raad het nooit, maar ik was het dus echt eens met je, totdat ik je tweede allinea lees en je opeens onzin begint uit te kramen waar een 10-jarige om zou moeten lachen.

  Kijkonderzoek ik wel degelijk een vorm van opiniepeiling. Een opiniepeiling is namelijk een steekproef naar de mening van een groep mensen die dan vervolgens representatief moet zijn voor de mening van “heel nederland” (voor het gemak even).
  Oppervlakkig wil volgens mij zeggen dat het niet echt diepgaand is. 2700 huishoudens zou je niet diepgaand kunnen noemen. Het is slechts een klein percentage, maar dat is bij elk opinieonderzoek zo. Dus jou bewering dat kijkonderzoek geen opiniepeiling is, is gewoon onjuist. Het is zelfs de meest gebruikte vorm van opiniepeiling.

 87. New D

  @Vincent:
  Over 10-jarige gesproken… Ik zou eerst even je school afmaken als je de wijsneus wilt uithangen.

  Kijkonderzoek is inderdaad iets heel anders dan een opiniepeiling. En dat komt door het volgende:
  kijkonderzoek selecteert haar kandidaten uitgebreid voordat ze mee mogen doen aan het “onderzoek”, zodat het representatief is voor de Nederlandse bevolking. Men probeerd zoveel mogelijk verschillende bevolkingsgroepen mee te laten doen en daarna wordt er pas een “weging” toegepast.
  Bij een opinie peiling tegenwoordig mag en kan iedereen mee doen (bovendien wordt de deelnemer maar een paar oppervlakkige vragen over die persoon gevraagd en gaat men daar veel minder nauwkeurig op in). Men kan over inkomen en opleiding liegen en er is veel minder variatie onder de deelnemers.
  Om dit te compenseren past men heel veel “weging” toe. Dat wil zeggen;
  een opinie peiler heeft 5 allochtonen die aan zijn onderzoek meedoen en die tellen dan voor 300%.
  Echter is het dan lang niet meer representatief, daarvoor moet men meer allochtonen hebben in het onderzoek.

  SKO werkt via een heel ander een veel uitgebreidere methode. Bovendien wordt regelmatig nog onderzoek gedaan naar de representativiteit van het onderzoek. Hun kijkcijfers kun je gerust vertrouwen.

  Op basis van die cijfers wordt miljoenen geinvesteerd.
  Al die reclame bureaus, omroepen, en adverteerders, zouden echt niet massaal zweren bij SKO als ze niet representatief genoeg zouden zijn.

 88. hattrickmaster5

  wat doe iedereen moeilijk over de kijkcijfers!! gaat toch over wat de jij (de kijker) vindt van het programma.
  misschien vinden sommige dat idols te laag heeft gescoord maar 1 miljoen is toch goed voor de audities van idols

 89. Vincent

  @ New D

  Ten eerste, al die omroepen, reclamebonzen en adverteerders zullen wel MOETEN zweren bij de cijfers aangezien het SKO de enige is die de kijkcijfers meet, ze hebben hierin een monopolie-positie verworven.

  Ten tweede, beetje kort door de bocht door klakkeloos aan te nemen dat ik mijn school niet heb afgemaakt. Is dus ook niet zo, daar hoeft geen opiniepeiling voor gehouden te worden, dat is iets wat ik met zekerheid kan stellen.

  Kijkonderzoek doet exact hetzelfde als een opiniepeiler. Ze selecteren mensen en aan de hand van verschillende criteria zal er altijd gewogen worden. Dit gebeurt bij beide groepen. Het blijft hoe dan ook een steekproef.
  Jij kan nooit met volle zekerheid zeggen dat de mening (lees: opinie) van 2700 huishoudens garant staat voor de opinie van let op 7.000.000 huishoudens. Want zoveel huishoudens telt Nederland.

  Je zegt het zelf al: Kijkonderzoek PROBEERD (met een D???) zoveel mogelijk verschillende bevolkingsgroepen mee te laten doen.

  En precies met dat PROBEREN van jou, flikker je je eigen theorie helemaal overboord en raak je kant noch wal met je achterlijke gebrabbel.

 90. New D

  Lees je eens eventjes in voordat je dom loopt te schreeuwen.
  Wat een gebrek aan inhoud!! Echter kun je nog zo hard roepen, gelijk heb je toch niet.
  Kom eerst maar eens met een inhoudelijke reactie op de feiten die ik net heb aangedragen, voordat je mij beschuldigd van gebrabbel.

 91. Vincent

  @ New D

  Sorry, maar weerleg ik niet net je hele theorie??? Heb ik je niet in post 89 genoeg feiten gegeven. IK weet niet hoe ik nog inhoudelijker kan reageren op jouw post over het SKO. Iedereen die post 87 en 89 leest zal tot de conclusie komen dat ik het bij het juiste eind heb en dat jij toch echt onzin loopt uit te kramen. Kom jij nou maar eens met die zogenaamde feiten van jou waarop ik nog niet gereageerd heb…of nog moeilijker voor je…kom sowieso maar eens met iets feitelijks aanzetten want dat is je tot nu toe nog niet gelukt.

 92. insider

  altijd als SBS goed scoort wordt er hier getwijfeld aan SKO. ik hoor dat anders nooit…..
  1 miljoen is trouwens voor de audities van idols heel slecht. In het verleden deden de audities en de laatste paar live shows het heel goed, daartussen ligt altijd een dalletje. Onzin om te zeggen dat het ‘maar auditie shows’ zijn. Deze horen juist het verschil te maken volgens het format.
  De auditie shows van idols behoren (volgens de planning van RTL) boven de 1,5 miljoen te scoren. De tussen shows 1,1 en naar de finale toe moet dit aantrekken tot tenminste 2 miljoen.
  De auditeshows presteren nu al 2 weken (ver) onder de maat.

  Uiteraard is vergelijking met popstar niet mogelijk. SBS hanteert hele andere cijfers en daardoor doet volgens hun maatstaven popstar het bijzonder goed met dezelfde cijfers als idols die zou halen bj RTL. De budgetten vertonen dan ook zeer grote verschillen. Popstar was doordoor voor SBS echt een TOP productie. Met gelijke cijfers bij RTL presteert idols onder de maatstaven van RTL.

 93. Leo

  IDOLS verliest bijna 400 duizend kijkers tov vorige week.
  Dat is DRAMATISCH.

  Het heeft allemaal met PRODUCEREN te maken.
  Dat is de de reden waarom SBS zo onwaarschijnlijk goed scoort.
  Met EYEWORKS is het een niet te stoppen team..

 94. Anoniem

  Hihihi.

  ‘de cijfers worden niet goed gemeten’.

  Wat een farce hier:

  SBS verplettert IDOLS.
  Dat is inderdaad historisch…

 95. Anoniem

  Bart ‘meer kut’ in t hout gaat eruit!

 96. Patrick

  @ Leo: Krijg verstand, dat is beter voor jou en voor dit forum. Idols verliest kijkers omdat op een andere zender tegelijk min of meer hetzelfde format is maar dan de finale, en dat scoort altijd.

 97. Henk

  Natuurlijk is die hele meting flauwekul 2700 huishoudens die meedoen sko kun je toch niet mee bepalen wie er allemaal kijkt.

 98. Henk

  SKO pure onzin.

 99. Anoniem

  SBS verplettert Idols? Wat een vergelijkingen. Ten eerste had SYWBAP rond 2200 uur gemiddeld 1,7 miljoen kijkers. Van 2000-2130 scoorden SYWBAP EN Idols allebei het zelfde aantal kijkers. En het was een finale, en dat trekt gewoon meer kijkers dan een auditieronde.

 100. henk

  Pure onzin die SKO.

 101. !#Michael#!

  Verbasingwekkent zijn de reacties hier! Idols doet het uitstekent! Hopenlijk snappen veel SBS fans na het omderstaande stukje dat Tina Nijkamp niet zo bijster happy zal zijn met de reslutaten van deze spetterende finale show!

  Het Genre ‘talentenjacht’ haalde gisteren 2.2 miljoen kijkers om 20.00u, Waar van iets minder dan 1.1 miljoen mensen voor een weinig zeggende (maar erg leuke) auditieronde op RTL4’s Idols, en iets meer dan 1.1 miljoen mensen voor ‘de’ finale show van SYWBAP.

  SYWBAP is een programma wat mateloos gepromoot is op de zender in vorm van (bijna) iritant veel promo’s plus minimaal 1 vermelding of verwijzing van het programma in de late en vroege editie van Show Nieuws elke dag sinds de start van het programma.

  Het programma starte met 1.2 mln kijkers, daalde al snel onder de 1 miljoen, omvervolgens enkele uitzending te schommelen ronde 800 dznd, om bij de 1e live show te schieten naar amper 1mln kijkers, en daarna weer zakte naar zo’n 850dznd kijkers, en aan t einde opliep naar zo’n 1.1mln kijkers. Uitzondering hier op waren de resultshow op zaterdag met respectievelijk de één na laatse keer 1.4mln en een weekje later nog maar 1.2mln kijkers.

  Dan krijg je een finale show die weer bijster veel promotie hebt gehad, die amper beter beken werd dan een normale live show, wat al terleurstellend te noemen is voor een finale. En tegen alle verwachtingen in kozen de kijkers masaal voor Idols, dat met de auditie weliswaar in leverde tov van vorige week, maar niet zo veel als verwacht.

  Want zeg nou zelf iedereen had verwacht dat Idols zou inleveren tov de 1e uitzending, en niemand zou verbaasd zijn als Idols gisteravond zelfs onder het miljoen gedoken was.

  En nog een punt wat de teleurstelling van mevr. Nijkamp zal bevestigen is toch wel, dat RTL4 een hoger marktaandeel wist te generenen terwijl de hele avond van SBS6 in het teken stond van hun ‘2 succes shows’ SYWBAP en SDOHI + het altijd goed bekeken HvN!

  Idols, Lotto weekeind miljonairs, RTL Voetbal en de herhaling van Gillend naar huis behaalde uitstekende resultaten, en gaven RTL4 een goede zaterdag! Ben persoonlijk bedoeld of de klappen van de zweep in de commerciele doelgreoep 20-49 de zelfde kanten uit sloegen. Maar in 6+ liet RTL4 wederom zien dat het boven al nog steeds ‘de fammilie zender’ van Nederland is!

  Terug koment op Idols, deze zal vanavond in de herhaling op RTL8 zeer waarschijnlijk wel een halfmiljoen mensen trekken. Idols is maybe niet de kaskraker van enkele jaren geleden, het is nog steeds een uiterst populaire talenten jacht die zich zelfs na een programma dat uit de zelfde vijver vist erg sterk wist te starten en er lijnrecht tegen over zich bijster goed staande houd.

  Nederland kiets masaal voor de moeder der talentenjachten, en blijkt hier mee niet het genre moe te zijn, en zeer zeker niet Idols moe!

  Idols een FLOP???? Dan moet je toch echt je boven kamer even laten checken!!!!

 102. Martijn

  Helemaal eens met Michael!

 103. evert

  van tv formats:
  Kijkcijferbloedbad in weekeinde
  In het weekend is het oorlog op televisie. Zo werd RTL op vrijdag vermorzeld door de publieke omroep (Televizierring, TV Show, Schaatsen, Lama’s, DWDD, etc) en door SBS (IJsdansen, Hart van Nederland). Wendy van Dijk en Andre Hazes werden zwaar geraakt met respectievelijk slechts 8% en 6% marktaandeel in prime time. RTL haalde met vier zenders een laag aandeel van 22,1% op 20-49 jaar. Daar waar de publieke omroep 36,0% (!!) en SBS 27,6% neerzette. Gisteren was de strijd niet minder heet, RTL4’s Idols moest het met 300.000 kijkers minder doen dan vorige week en bleef steken op 1 miljoen. Verpletterend was de concurrentie op zaterdag met onder meer Paul de Leeuw (1,6 mln), Popstar finale (1,6 miljoen) en IJsdansen (1,5 mln).De marktaandelen voor de groepen op zaterdag: RTL: 28,6%, SBS, 28,4%, PO: 24,9%.RTL loopt verreweg de meeste averij op binnen het programmeer geweld. RTL Nederland wist op maandag tot en met zaterdag op geen dag de 35% te raken.

  Bart in ’t Hout – RTL’s programmadirecteur -heeft inmiddels al eigenhandig zijn doelstelling van 35% bijgesteld naar 34%. Wat is 1% zou je zeggen? Het antwoord: 10 miljoen euro in advertentiegeld…

 104. Craig

  Ja en welke zendergroep was de grootste zaterdag in 20 – 49? RTL ja.

  Wat een gezeik op RTL steeds.

 105. Postmaster

  Waarom maken jullie je zo druk om de kijkcijfers? Dat zouden de programmadirecties van de diverse zenders moeten doen en ik denk niet dat jullie daar bij horen. Beetje zinloos dit…., zijn veel leukere topics om te posten!

 106. Insider

  @Craig

  En RTL heeft 4 zenders en SBS heeft er 3. Dan is het verschil van 28,6% (RTL) en 28,4% (SBS) toch ineens geen slechte score voor de SBS-groep.

 107. Anoniem

  Wat ik nou niet snap hè, jullie proberen steeds je gelijk te bewijzen aan de hand van kijkcijfers, maar tegelijkertijd beweren jullie dat de kijkcijfers van SKO niet deugen, dat wil zeggen als SBS of de PO goed scoort…. als RTL weer eens een goede score haalt dan zwijgt een ieder hier in alle talen over SKO want tja, RTL scoort hoog, dan kun je niet zeggen dat de cijfers niet deugen want da’s zonde die enkele keer dat ze daar nog scoren…
  Maar hoe willen jullie je gelijk nu aantonen met cijfers van een organisatie dat volgens jullie cijfers aanlevert die niet kloppen? En dan weet ik wel dat die cijfer WEL kloppen als RTL goed scoort, en NIET kloppen als RTL slecht scoort of SBS goed maar jullie zien toch zelf ook wel het onzinnige ervan in?
  Ik weet nu al met 8567489387% zekerheid dat als morgen blijkt dat het voetbal op RTL van vanavond hoog zou hebben gescoord NIEMAND hier zegt dat die cijfers niet kloppen… toch?

 108. !#Michael#!

  @ Anonymous

  Er word niet gezegt dat de cijfers van SKO niet kloppen. Maar er word getwijfeld of 2700 huishoudens wel representatief is voor 6.5 miljoen (of zelfs meer???) huishoudens in Nederland. En die twijfel mag gesteld worden. Overigens kunnen wij net als programmamakers, adverteerders en omroepen niets anders dan de cijfers van SKO als de realiteit nemen, simpel weg omdat er geen alternatief is en alles berekent is op die cijfers.

  Persoonlijk pleit ik er voor zo’n kastje neer te zetten in elke woning met een kabel verbinding in Nederland :) … Het is geen inbreuk op je privicy, want zeg nou zelf het schokkendeste at ondekt kan worden is dat je DGK kijkt ;) :P en is het zeer representatief!

 109. Tjeerd

  “Persoonlijk pleit ik er voor zo’n kastje neer te zetten in elke woning met een kabel verbinding in Nederland”

  Ja hoor heel Nederland van zo een kastje voorzien voor zoiets triviaals en onbelangrijks voor consumenten als kijkcijfers. Het gaat niet om de privacy, maar je maakt iest belangrijk wat het helemaal niet is. Weg met dat idee dus.

 110. JS

  @Michael post 101. Wat een onzin dat de SBS leiding niet blij is met zaterdag. In de 20-49 (waar alles om draait en niet om jouw 6+ cijfertjes) was SBS marktleider met 22% Popstar uitslag, 20% Sterren dansen blokje, 17% Hart van NL en 20% Shownieuws. Terwijl RTL Voetbal zaterdag maar 16% haalde.

  Verdiep je eens wat meer in de materie aub. Weekend Miljonairs (13,5%) en Gordon (10,4%) zijn teleurstellend te noemen en niet – zoals jij beweert – ronduit goede resultaten. Nee, de James Bond film die voor de 80ste keer werd herhaald bij SBS haalde pas een goed resultaat met 15,7% recht tegenover Gordon. Neem een abonnement op 20-49 Michael, dan weet je hoe het er écht aan toegaat.

 111. Anoniem

  Trouwens wel toevallig dat er in deze sbs variant in de eerste finale 2 puberende meiden in de finale staan en bij de eerste idols twee puberende jongens. Volgens mij is er wel heeeel goed gekeken naar het succes van de eerste Idols.

 112. Anoniem

  @JS

  Je moet niet proberen om een ietwat achtergebleven puber iets over commercieel denken bij te brengen.

 113. Anoniem

  ik zat het te kijken… en wat triest dat SBS in deze finale van SYWBAP de halve aflevering van Sterren dansen op het Ijs laten zien, ze zijn zeker bang dat de kijkers volgend e week weg zappen ….triest SBS hoor

 114. Johan

  Natuurlijk is het niet representatief die SKO met 2700 huishoudens onderzoeken waar 7 millioen huishoudens naar kijken op de TV.
  reinste onzin de onderzoeken.

 115. Johan

  Een kastje op de aansluiting van de kabel aansluitingen is technisch niet mogelijk.
  Daar hij dan niet kan zien waar de TV op afgestemd is dus een waterdicht systeem voor zuiver meten van Kijkcijfers is er niet en dat zal er ook nooit komen het blijft natte vinger werk.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.