Idols-jurylid Gordon: ‘Geschrokken van alle reacties’

Idols-jurylid Gordon is geschrokken van het aantal reacties dat hij door zijn komst in de jury van de talentenjacht heeft gehad. Dat vertelde de 39-jarige zanger donderdag in Pauw en Witteman. “Ik ben gewoon wel geschokt dat er zoveel reacties op zijn gekomen, zowel positief of negatief“, zei Gordon. De zanger kreeg veel commentaar op de eerste afleve- ring, waarin hij grapt over een kandidaat met een beenlengteverschil. “Op een gegeven moment slaat de meligheid toe“, verweert Gordon.

Toen de kandidate met de lichte handicap de auditieruimte binnenstapte, grapte Gordon ‘hink, stap, sprong’. “Ik wil er absoluut niet lacherig op reageren. Maar het is gewoon een feit dat we honderd van die kandidaten krijgen op een dag en dan slaat de meligheid toe“, aldus Gordon. “Wij worden vlak voordat zo’n kandidaat binnenkomt gebrieft door iemand van de productie. Die zegt: ‘Nou, de volgende kandidaat is een meisje met twee centimeter beenlengteverschil, vindt het niet erg dat er grappen over worden gemaakt en doet het zelf ook’. Dat krijgen wij te horen…

Volgens Gordon was het dan ook niet kwaad bedoeld. “Mijn ervaring met gehandicap- ten – ik doe twintig benefietoptredens per jaar voor gehandicapten – is dat die mensen sowieso niet zielig gevonden willen worden. Dus om zo iemand op d’r gemak te stellen, kan je beter een grapje over die handicap maken, dan dat je heel zielig gaat doen van: ‘Meid, wat zielig dat je twee centimeter beenlengteverschil hebt’.

De kandidaten die bij de televisiejury van Idols terechtkomen, zijn daarvoor al geselecteerd door een andere jury, vertelde Gordon. “De selectie werkt als volgt: op zaterdag komen er rond de 2000 mensen die auditie doen. Die worden door vier verschillende jury’s beoordeeld en daar blijven er uiteindelijk honderd van over. Die komen zondag voor de echte jury, zeg maar. En daar zitten ook mensen bij in een kippenkostuum, daar zit ik ook niet op te wachten. Als iemand met een kippenkostuum opkomt, dan heb ik al zoiets van: next. Ik word daar geïrriteerd van.

Mensen die overduidelijk geen zangtalent hebben, worden dus ook doorgelaten. “Natuurlijk worden er ook mensen doorgelaten, waarvan ik het vermoeden heb – en dat zal waarschijnlijk het format van het programma zijn – dat ze gewoon de idioten en malloten aan ons willen laten presenteren. In de hoop dat ik die reacties geef, ja.

Gordons omstreden commentaar “geef d’r een nekschot” is volgens het jurylid volle- dig uit zijn verband gerukt. “Ik zei dat tegen Eric van Tijn“, legde Gordon uit. “Hij zei: ‘Laten we die vrouw uit d’r lijden verlossen’. Die vrouw stond voor ons minutenlang te kwelen. Ze had niet door dat ze zo verschrikkelijk vals stond te zingen. Ja, het is een heel groffe opmerking. Daar ben ik me absoluut van bewust, maar als mensen echt letterlijk denken dat ik zoiets zou menen, dan kennen ze mij niet goed genoeg.

Ik hoop dat de mensen begrijpen, dat het in z’n geheel zó grappig is. Die vrouw staat daar te zingen en ze gaat maar door en gaat maar door. Ik heb echt voor het eerst in mijn leven in mijn broek geplast van het lachen. Dat heb ik nog nooit gehad. Ik kom terug en die vrouw zegt: ‘Waarom was het dan zo slecht?’ Nou, dan breek ik en krijg je dit soort taferelen. Meligheid maakt zich meester van iedereen.

Topadvocaat Bram Moszkowicz was ook te gast in de uitzending met Gordon. Hij kon zich goed vinden in het verweer van de zanger en presentator. “Mensen kennen Gordon. Mensen doen mee aan dat programma en doen soms als een randdebiel“, zei Moszkowicz. “Dan weet je dat als je daar aan mee doet, het zijn geen kinderen van twaalf jaar. Ik kijk overigens pas sinds Gordon, want ik vind het geweldig. Maar ik vind het makkelijk om dan alles bij Gordon te leggen, in het algemeen gericht.

Zelf nam Moszkowicz ook eens plaats in een jury. In het programma De Nieuwe Moszkowicz was hij op zoek naar een nieuwe topadvocaat. “Ik heb één keer bij een andere sessie tegen een mevrouw gezegd: ‘Gefeliciteerd’. Toen heb ik een stilte laten vallen. Toen dacht ze: ik ben door. En toen zei ik: ‘Met u verjaardag’. Maar dat was dan ook wel het ergste. Daar kun je wat van leren Gordon, ha ha.

De politiek bleef aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman niet onbesproken en ook Gordon mocht zijn mening geven. Als aanhanger van de VVD werd hij gevraagd naar het wegsturen van Rita Verdonk uit de partij. “Mijn ex-vriend is natuurlijk campagnelid geweest van Rita Verdonk, waardoor ik dus wel vrij veel op de hoogte ben gehouden. Ik vind het een enorme fout dat ze deze vrouw hebben laten gaan“, zei Gordon. “Ik blijf VVD-lid, maar als Rita met een campagne komt en een partijplan die mij heel erg aanspreekt, dan zal ik op Trots op Nederland stemmen.

Gordon onderhoudt een goede relatie met Rita Verdonk, zo bleek tijdens de uitzending. De zanger vertelde: “Vlak voor de uitzending kreeg ik nog een sms van Rita: ‘Lieve Gordon, veel succes’. ‘Succes met je nekschot’, zei ze nog, ha ha.

Een nieuwe auditie-aflevering van Idols is vanavond om 20.00 uur te zien op RTL 4.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen