Sebastiaan Labrie in reisprogramma Holy Shit bij KRO

In het nieuwe KRO-programma Holy Shit!, dat vanaf vanavond te zien is op Nederland 3, reist acteur en presentator Sebastiaan Labrie de wereld af op zoek naar exotische religieuze feesten. Daar maakt hij de vreemdste rituelen niet als toerist mee, maar als deelnemer. “Ik sta open voor alles“, vertelt Labrie. “Zolang ik er maar geen blijvend letsel aan over- houd, doe ik mee. En het moet respect- vol blijven richting het desbetreffende geloof. Het mag niet de freakshow van Sebastiaan worden.

De titel Holy Shit! verwoordt volgens de KRO precies wat Sebastiaan voelde bij het meemaken van de verschillende rituelen en festivals. In Singapore laat Labrie bijvoorbeeld limoenen in zijn rug haken en onderweg naar een kruisigingsritueel in de Filippijnen vraagt hij zich toch wat nerveus af waarom hij grote spijkers mee moest nemen – lang genoeg om door een hand te gaan…

De KRO laat met dit programma een bonte verscheidenheid van religieuze feesten zien. “Het programma is ontstaan uit de verwondering van jonge mensen die op hun reizen dit soort religieuze feesten tegenkomen“, zegt KRO-eindredacteur Rolf Deen. “Het maakt ze nieuwsgierig naar de beleving en de achtergronden van religie. Voor de KRO is de verbinding tussen jongeren en religie op Nederland 3 op deze manier heel vanzelfsprekend. Sebastiaan Labrie is ideaal voor dit programma omdat hij én het lef heeft om er heel betrokken midden in te duiken én de intelligentie heeft om er met een beetje afstand de juiste vragen bij te stellen.

Sebastiaan Labrie is bekend van zijn rollen in de soaps Goede Tijden Slechte Tijden en Onderweg naar Morgen. Daarnaast presenteerde hij IJsvrij en Buya voor de NCRV en het programma UR voor de RVU. Sebastiaan Labrie is erg blij met Holy Shit. “De kracht van het geloof fascineert me en de rituelen daarbij vind ik fantastisch“, vertelt Labrie. “Als ik geen acteur was geworden, was ik nu cultureel antropoloog geweest. Ik voel me als een vis in het water met dit programma.

Hoewel hij zelf geen specifiek geloof aanhangt, is Sebastiaan ervan overtuigd dat er meer is tussen hemel en aarde. “Het kan toch niet zo zijn dat het gaat om een nog grotere auto in een nog grotere garage en een gigantisch lcd-scherm. Geloof is voor mij het onderscheid tussen goed en kwaad, in mijn wereld kies je voor de liefde.

Met Holy Shit! wil Sebastiaan niet op zoek gaan naar sensatie, maar begrip kweken voor andere geloven. “In een tijd dat er zo veel spanning is tussen de geloven, probeer ik een open kijk te hebben voor andere religies“, zegt Labrie. “We mogen er wel wat speelser mee omgaan. Geloof staat tegenwoordig in een kwaad daglicht, maar het is juist een prachtig iets waar je kracht uit kan halen. Uit alle geloven, en daarom doe ik als het even kan mee met alle rituelen. Zonder grenzen op te leggen.

In de eerste aflevering is Sebastiaan op het Thaipusam festival. Thaipusam valt op volle maan in de Hindoe-maand Thai (januari-februari). Het is een festival met pijnlijke zuiveringsrituelen. Op het festival hangt Sebastiaan zeven vishaken met daaraan zeven limoenen aan zijn blote rug. Maar zijn Maleisische vriend jaagt na drie weken vasten meer dan honderd pennen door zijn lijf. “We volgden een man die wel duizend piercings had en een hele stellage door zijn hoofd en lichaam had gestoken. Na verloop van tijd voel je je dan lullig dat je zelf maar zeven piercings hebt.

Het feest vond plaats in Singapore. “Geweldig hoe warm ik in Singapore werd ontvangen. Ik maakte me wel zorgen dat ik me als een watje zou aanstellen voor de camera.” Als blanke kreeg hij veel aandacht van de plaatselijke inwoners. “Het was bijzonder om aan mee te doen, maar er helemaal in opgaan kon niet. Ik was constant bezig geen belediging voor het geloof te zijn. Daarnaast liepen er drie meter naast de processie zakenmannen in pak voorbij. Dat vormde een bizar contrast.

Het productiehuis van Bridget Maasland Haagse Bluf Producties maakt Holy Shit! dat vanaf vanavond wekelijks om 20.00 uur te zien is bij de KRO op Nederland 3.

De nieuwe zondagavondprogrammering van Nederland 3 ziet er als volgt uit:

20.00 uur Holy Shit! (‘Sebastiaan Labrie in reisprogramma Holy Shit bij KRO‘)
20.30 uur De Lama’s (‘Lama-Ruben nuchter over vertrek collega’s‘)
21.10 uur Jan Smit, de zomer voorbij (‘Jan Smit en vrienden langs Spaanse Costa’s‘)
21.45 uur Kijk een Koe (‘Jonge stedelingen naar het platteland in ‘Kijk een Koe!’‘)
22.15 uur Try before you die (‘Dennis Storm wil proces van doodgaan beleven‘)

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen