Rik Felderhof: ‘We hebben iedereen gehad’

Terwijl hij op televisie net is begonnen aan de serie Felderhof ontmoet (foto), ontving presentator Rik Felderhof de afgelopen weken een nieuwe reeks BN’ers in zijn villa aan de Côte d’Azur. De nieuwe serie Villa Felderhof bestaat dit keer slechts uit vier nieuwe afleveringen, in plaats van de gebruikelijke twaalf. “Ik denk dat het hierna ook wel even ge- noeg is. Anders gaan we ons herhalen“, zegt Felderhof in het AD. “Het is gewoon op. We hebben iedereen gehad, de vijver is leeggevist.

Felderhof vervolgt: “Al zijn we natuurlijk weer elf jaar verder. De jongeren van toen zijn nu Villa-rijp. Ach, misschien over een jaar of twee weer.

Twee bekende Nederlanders uit verschillende disciplines worden in Villa Felderhof bij elkaar worden gezet in een luxe, ontspannende omgeving. “Gasten komen hier omdat ze het leuk vinden om een keertje te praten over leven, hun jeugd, ouders, of wat dan ook. Zonder dat de benen onder ze vandaan worden geschopt. Die programma’s zijn er al genoeg. Ze hoeven ook niet over alles te praten. Ik vind dat mensen recht hebben om bepaalde dingen privé te houden.

Het levert hem steevast de kritiek op dat zijn interviews klef en soft zijn. “Ik pretendeer geen journalist te zijn. Ik ben gastheer, gesprekspartner. Interviewen doen ze aan tafel bij Pauw en Witteman. Maar je ziet dat de gasten daar op hun hoede zijn. Bij ons hoeven ze dat niet. Je kunt het soft vinden, ik noem dat beschaafd.”

Als een gesprek goed loopt, bemoeit Felderhof zich er niet al te veel mee. “Waar dan toch het predikaat ijdeltuit vandaan komt? Ik snap er niets van“, zegt Felderhof in het AD. “De linkse hoek afficheert bekend zijn onmiddellijk met ijdel. Kijk naar Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, zelfs Linda de Mol. Opeens doen ze allemaal aan zelfverheerlijking. Wat is er mis met staan voor je vak, weten dat je goed bent? In Nederland wordt dat al gauw gezien als ijdel. Burgerlijk, heel burgerlijk.

Minder bekende gasten, zoals kunstenaars en schrijvers, kunnen volgens Felderhof niet meer worden uitgenodigd in de villa omdat ze simpelweg niet genoeg kijkers trekken. “Jaren terug hadden we Hella Haasse, maar dat zou nu bijna niet meer kunnen. Als de helft van je publiek afhaakt, hebben wij een probleem met Nederland 1. Dat mag niet. Daardoor ben je beperkt in je keuze en blijven de echt interessante mensen vaak verstopt. Inderdaad, de onbekendere Nederlanders.

De afleveringen van Villa Felderhof zijn te zien vanaf Tweede Kerstdag.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen