SBS 6 herdenkt 9/11 met speciale programmering

SBS 6 staat in september stil bij de terroristische aanslagen van 11 september 2001 met een aantal speciale uitzendingen. Op maandag 3 september gaat de film Ladder 49 in televisiepremière, over het heldhaftige leven van brandweermannen. Een week later, maandag 10 september, zendt SBS 6 de documentaire 9/11 uit. Hierin is te zien hoe twee Franse documentairemakers per toeval de crashes in het World Trade Center in New York live filmen.

Ten slotte staat op dinsdag 11 september de aflevering van Medical Investigation in het teken van de gevolgen van 9/11.

Ladder 49 is een film over het heldhaftige leven van brandweermannen, die na 9/11 flink in de belangstelling kwamen te staan. Joaquin Phoenix speelt Jack Morrison, een ambitieuze brandweerman die van groentje met behulp van zijn commandant Mike Kennedy (John Travolta) uitgroeit tot doorgewinterde professional. Zijn gevaarlijke en veeleisende baan vergt veel energie en gaat vaak ten koste van zijn vrouw en kinderen. Maar als Jack tijdens een zware klus wordt ingesloten door een vlammenzee, wordt hem duidelijk waar het in het leven echt om draait; familie, waardigheid en moed. Terwijl zijn collega’s van Ladder 49 alles doen om hem te redden, hangt Jacks leven aan een zijden draadje.

De documentaire 9/11 is gemaakt door de Franse broers Jules en Gideon Naudet. Het was hun bedoeling om gedurende een aantal maanden een brandweerman in opleiding te volgen. Als op 11 september 2001 de brandweer wordt opgeroepen voor een gaslek vlakbij het WTC, gaan de documentairemakers mee. Ze maken opnamen van de routineklus als er opeens een vliegtuig hoorbaar is. De cameraman draait instinctief zijn camera naar het geluid toe en filmt zo als enige de inslag van het eerste vliegtuig. Maar ook daarna draaien de broers unieke beelden, omdat hun brandweerauto als eerste bij het WTC aankomt en ze mee naar binnen gaan in de eerste toren, waar de brandweer zich probeert te organiseren. Ze zijn nog steeds binnen wanneer de tweede toren, als eerste van beiden instort

Ook in de serie Medical Investigation wordt aandacht besteed aan 9/11 . In aflevering Survivor worden de medisch specialisten van het nationaal gezondheidsinstituut opgedeeld in twee teams. Stephan, Nathalie en Frank proberen in New York achter de oorzaak van diverse gevallen van spontane verlamming in de buurt van Ground Zero te komen. Miles en Eva worden tegelijkertijd naar Hampton (Virginia) gestuurd om te onderzoeken hoe het kan dat in drie maanden tijd zes vrouwen van militairen een miskraam hebben gekregen.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen