Hulpverleners vrezen Endemol-show

Het nieuwe Endemol-programma Ik op tv zorgt voor onrust bij hulpverleners en cameramensen van nieuwsprogram- ma’s. Dat meldt De Telegraaf. Ik op tv, dat op 3 september bij zeven regionale omroepen van start gaat, stuurt mensen – vooral jongeren tussen de 15 en 25 jaar – met cameramobieltjes eropuit om amateurbeelden te maken van ongelukken en rampen ‘om de hoek’. De brandweer Zaanstreek-Waterland heeft geen goed woord over voor de amateurreporters.

Ik werd gewoon opzij geduwd omdat zo’n snotaap met z’n mobieltje een spannend beeld wilde maken“, zo klaagt een brandweerman in de krant. Ook agenten klagen over de razende videoreporters die mooie filmpjes willen maken.

Cornelis Toorenspits, die voor SBS 6 verslag doet van actienieuws, is niet te spreken over het programma. “Jochies van dertien, veertien jaar, ze komen nog nét niet op de autoped aan. Deze apenkoppen rennen als olifanten door de porseleinkast. Ze rennen achter alle ongelukken en steekpartijen aan. Ik ben niet tegen reality-tv, maar wij hebben wel bepaalde afspraken met politie en brandweer waar wij ons aan houden. Bijvoorbeeld als er een drenkeling of een stoffelijk overschot wordt geborgen, dan zetten we de camera neer. Maar die jochies met hun mobieltjes filmen gewoon dóór en zetten het op internet, of leveren het aan bij Endemol.

Een woordvoerster van Endemol spreekt over een nieuwe vorm van burgerjournalistiek. Gruwelijke beelden van slachtoffers zullen niet worden uitgezonden. Bovendien krijgen de amateurreporters de opdracht dat ze het werk van hulpverleners niet mogen hinderen. Betaald krijgen de amateurreporters niet. Als hun filmpje wordt uitgezonden, worden ze beloond met spaarpunten waarmee ze in een webwinkel gadgets of bijvoorbeeld een beltegoed kunnen kopen.

Ik op TV wordt uitgezonden door RTV Rijnmond, RTV West, RTV Noord-Holland, RTV Utrecht, Omroep Brabant, RTV Oost en het Limburgse L1.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen