NOS boos om BNN-actie in 8-uurjournaal

Geplaatst op Fri 06 Jul 2007 om 9:43

Weerman Gerrit Hiemstra is donderdag- avond tijdens de uitzending van het achtuurjournaal overvallen door de presentatrices van het BNN-programma De Klimaatpolitie. Sophie Hilbrand (foto) en Nicolette Kluijver braken tijdens de uitzending van de weersverwachtingen in en vroegen de weerman en de kijker om aandacht voor het klimaat. Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Journaal, was donderdagavond absoluut niet te spreken over de actie van BNN en het presentatieduo.

Laroes: “Hoe sympathiek een actie ook is, je blijft van het achtuurjournaal af. Zeker een bevriende omroep zou moeten weten dat dit echt tien bruggen te ver gaat.

Laroes benadrukte dat een nieuwsuitzending altijd onafhankelijk moet zijn. Hij is niet van plan de NOS-studio extra te beveiligen naar aanleiding van de actie. “Sophie Hilbrand heeft toegang tot ons gebouw omdat ze hier een radioprogramma maakt“, legt Laroes uit. “Maar het is heel vervelend als je iemand in goed vertrouwen toelaat en er dan zo’n flauwe grap wordt uitgehaald.

Gelijk na het weerbericht liet presentator Philip Freriks weten dat de actie van BNN niet afgesproken was. “Als u nou dacht dat wij dit zo gepland hadden, dan heeft u het mis. Het was niet een opzetje. Het was een volstrekte verrassing voor ons. Maar goed, ze waren welkom, zullen we maar zeggen“, lichtte Freriks toe.
22 Reacties op “NOS boos om BNN-actie in 8-uurjournaal”


 1. basbas

  First post ! (i think, hope ?)

  ik buig diep voor die schattige dames. Gerrit weet gewoon nog z’n praatje af te draaien, mooi hoor.

  sorry, verder heb ik geen diepte-kijkcijfer analyse over rtl programma’s en mogelijke transfers, sorry to disappoint you!

  vanavond Beau bij Wat Heet! kijken, jongens en meisjes!

 2. M@rk-Bred@.

  Die Sophie Hilbrand stelt toch ook écht niks voor. Grote bek en wat geile praat en dan heb je het verder wel gehad. Zo’n domme muts!

 3. Kroko

  Ik vind het een beetje overdreven van de NOS, het gaat om het klimaat en dit is een typische slimme ludieke BNN-actie om een beetje aandacht te krijgen, het is goed bedoelt. Alleen hield Gerrit z’n belofte niet om na het nieuws even aandacht te besteden aan het klimaat, maar gaf ie het woord meteen weer terug aan Philip, die trouwens heerlijk en eerlijk de situatie even kon uitleggen…

 4. Robin

  @ Mark: Ken je dr persoonlijk dan? Nee, niet lullen over mensen die je alleen op tv ziet, of een keer ergens ziet lopen. Zou jij volgens mij ook niet prettig vinden?

 5. Frits

  Gelukkig was het een bevriende omroep :? , heeft de NOS dan ook omroepen die hen vijandig gezind zijn? Wat een zielig eng bekrompen debiel PO-mannetje is die Laroes zeg, het heilige Bastion der Linkse Kerk zonder permissie betreden en verstoren, schande is ut. Mocht een CO-medewerker de heiligschenner zijn dan is dit voor de bewaking meer dan voldoende reden onmiddellijk het vuur te openen, laat daar voor de toekomst geen misverstand over bestaan. :(

 6. Kroko

  @ M@rk-Bred@: Nou, ik vind Sophie Hilbrand foxy… 8)

  Van waar deze aversie jegens deze pure dame…?

 7. !#Michael#!

  Goh Mark Linda is eemn arrogant botoxtrutje geworden (simpel en alleen omdat ze bij de TROS weg is, want daar was het toch die symphatieke Linda :? ) en Sophie Hilbrand is een domme muts met wat geil praat.

  Heb heb je wat tegen leuke meiden met een mega interesante baan die knap zijn (of geld hebben hun jeugt wat langer te behouden, Linda de Mol) ???

  en je heet vast ook geen Mark, maar Marsika. Bent 180m weeg 110 kg, hebt vet zwart sluik haar. En hebt een hekel aan alles dat blond, strak en sexy is.

  Begrijpelijk hoor, maar zo’n mannelijk alterego maakt je nou niet charmante.

  Moraal van dit verhaal, ZEIK niet iedereen zo af. Alsof je zelf ook maar de helft bent van een Sophie Hilbrand of één tiende van Linda de Mol :? !

 8. Johan

  Sofie is zeker te oud voor het Journaal, gisteren hadden ze weer een interview met kinderen die op muziekles zaten…

 9. KNL

  Het is weliswaar een goed doel, maar is daarom alles maar geoorloofd? Ga lekker Mart Smeets overvallen tijdens de Tour de France, dat lijkt me pas ludiek!
  En Gerrit Hiemstra, tsja, zou er echt geen charmantere, vlottere weerman te vinden zijn geweest? Zijn rode haar vloekt trouwens bij zijn bruine pakken!

 10. Anonymous

  Q: Ga lekker Mart Smeets overvallen tijdens de Tour de France, dat lijkt me pas ludiek!

  Dat is al gedaan door 6pack, grote kans dat Sophie er toen bij was…

 11. Chiel

  Dat was ik dus… Dat dit na 5 maand NOG niet opgelost is… !

 12. Jeroen1

  Laroes heeft (ik geef het niet graag toe) gelijk. Het is niet de bedoeling dat BNN, greenpeace, krakers, anti-globalisten, of wie dan ook, programma’s gaan verstoren om hun mening op te dringen, of om aandacht voor zichzelf te creëren.

 13. Anonymous

  Belachelijk van BNN om zoiets te doen. Meteen passen intrekken zou ik zeggen. Er sowieso een overkill aan Milieu en Klimaatgerelateerder shit waarvan alles redelijk overdreven wordt.

 14. Anonymous

  Ik word er een doodmoe van het continue gezeur of het klimaatsverandering. Iedereen schreeuwt dat we milieubewuster moeten leven, maar echte concrete dingen komen er niet uit.

  Ik vind het prima dat een omroep zich inzet voor een schonere, milieu maar hoe ver moet je gaan? Is dit niet de taak van onze “geweldige”regering of zijn de poppen van JP nog steeds te druk met DGK??

  Morgen is erover de hele wereld een festival om iedereen bewuster te maken over de opwarming van de aarde. Jammer genoeg komt het idee van Al Gore . Al Gore neemt het milieu ook niet echt al te serieus! Rijdt nog steeds in een bezineslurper. Heeft niet een spaarlamp in zijn grote woning en ga zomaar door.

 15. Hans

  “Wat een zielig eng bekrompen debiel PO-mannetje is die Laroes zeg, het heilige Bastion der Linkse Kerk zonder permissie betreden en verstoren, schande is ut.”

  @Frits: volgens mij is actief ten strijde trekken tegen de klimaatverandering ook redelijk “Linkse Kerk” dus dat kan het probleem niet geweest zijn ;)

 16. Frits

  Klopt Hans, hij had het ook over een bevriende club. maar het gestapo hoofdkwartier zonder aankondiging betreden is van een heel andere orde. ;)

 17. Bas v.d Kimme

  Als BNN dit soort acties graag wil
  houden moeten ze dit gewoon bij
  een BNN programma houden want
  het hoeft niet tenkoste van een andere
  omroep te gaan als hun dit zonodig willen.

 18. JohanW

  Maar eh… als het zo’n spontane onverwachte actie was, wie heeft hen dan tevoren die microfoontjes opgespeld en gezorgd dat zij goed te verstaan waren als normaal gesproken alleen de nieuwslezer en de weerman/-vrouw een microfoontje hebben?

 19. Rien

  Hehe, eindelijk iemand die wat nuttigs zegt… Nou zouden de mics ook van een evt ENG kunnen zijn.. meet het ‘normale’ holle studiogeluid bij mensen die wat zeggen zonder mic is er niet en de verstaanbaarheid is wel heel goed… tenzij ze er standaard back-up richtmicrofoon boven hebben hangen voor als de zender uitvalt… tenzij tenzij tenzij… maar ik weet het nog zo net niet… vind het dubieus, wel of niet gepland… gerrit lijkt aan het begin van zijn praatje al wat extra nerveus en als de studiodeur opengaat (op zender te horen) kijkt hij niet op of om….

 20. Frank

  Het fragment…ook door BNN op cemra vastgelegd… was net bij BNN te zien :P

 21. Frank

  camera*

 22. JohanW

  Voor wie het fragment gemist heeft, hier kun je het terugzien:

  http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/nos/nieuws/2007/juli/video/20070705/weer.wmv

  (even doorspoelen naar 1 minuut en 15 sec)

  en duidelijk is daar te zien dat de dames gewoon microfoontjes dragen die blijkbaar netjes zijn aangesloten op het mengtafeltje bij de regie want ze zijn perfect te verstaan, zou het geluid door een andere microfoon, bijv. het microfoontje van Gerrit worden opgevangen of als er in de haast een microfoon wordt opengezet dan hoor je dat maar zij zijn gelijk bij binnenkomst goed te verstaan, logisch ook met eigen microfoontjes maar die werken alleen als de regie volledig op de hoogte is en meewerkt zou je zeggen…

  Als je spontaan ergens binnenvalt, zoals destijds bijv. de Hells Angels bij Barend & Van Dorp komen de heren niet volledig voorzien van microfoontjes de studio binnen

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.