Jaspers presenteert nieuwe Wonderen Bestaan

Presentatrice Yvon Jaspers gaat vanaf vandaag 16 juli weer op zoek naar kleine en grote wonderen voor een nieuwe reeks afleveringen van het programma Wonderen Bestaan. Wekelijks vertellen gewone mensen over de onverklaarbare gebeurtenissen die zij meemaakten. In de eerste aflevering van deze nieuwe reeks vertelt Kluun, schrijver van bestsellers als Komt een vrouw bij de dokter en De weduwnaar, over zíjn wonder in ‘Signaal uit de ether’, om 22.30 uur op Nederland 1.

Tien jaar geleden pleegde Kluun’s lievelingsoom Ad zelfmoord. “Ik zat op dat moment in India en wist van niets. Toen ik aankwam op Schiphol werd ik opgewacht door mijn moeder die het slechte nieuws vertelde. Het was haar broer. Ik wist wel dat hij regelmatig aan depressies leed maar dit had ik niet verwacht.

Oom Ad is jarenlang Kluun’s grote voorbeeld, de band is bijzonder hecht. “Als kind deed hij van die echte jongensdingen met me, me meenemen naar voetbalwedstrijden en zo. Toen ik wat ouder werd, liet hij me kennis maken met sixties muziek en het uitgaanscircuit van Tilburg, waar hij de getapte jongen was.

Toen Ad was overleden ging Kluun naar zijn flat. “Ik mocht iets uitzoeken en koos de stereotoren. Het stond symbool voor onze gezamenlijke passie voor muziek. Dankzij oom Ad ben ik nog steeds gek op muziek uit de zestiger jaren.”

Ongeveer twee jaar na de gebeurtenis wordt Kluun midden in de nacht wakker. Er komt muziek uit de kamer. “Ik was enigszins geïrriteerd omdat ik dacht dat mijn vrouw de stereo had laten aanstaan maar bedacht me meteen dat dit onzin was omdat ik ná haar naar bed was gegaan. En ik wist zeker dat ik dat ding had uitgedaan.

Hij loopt de trap af en de stereotoren van oom Ad staat op volle sterkte te spelen. Hij schakelt het apparaat uit, gaat terug naar bed en valt in slaap. “Je gelooft het niet, enige tijd later begint die stereo gewoon wéér te spelen. Wéér loop ik naar beneden, wéér doe ik dat ding uit, me ondertussen met m’n slaperige hoofd afvragend wat er in hemelsnaam aan de hand is.” Als het ritueel zich een derde keer herhaalt, realiseert Kluun zich dat dit geen toeval kan zijn. “Ik filosofeer graag over leven na de dood. Niemand kent de waarheid. Aan de ene kant heb je de rationelen die alles wat niet met vijf zintuigen waar te nemen is als larie afdoen en de zwevers onder ons die overal in willen geloven. Ik hang daar zo’n beetje tussenin. Ik heb het gevoel dat Ad een boodschap voor mij had. Alsof hij mij ergens voor heeft willen waarschuwen.

In de kroeg praten Kluun en Yvon na over wat dat zou kunnen zijn.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen