1,6 miljoen kijkers voor De Avondetappe


De kijkcijfers van woensdag 25 juli 2007 (SKO)

De Avondetappe (NOS, Ned1, 23:08) – Presentator van de Avondetappe Mart Smeets kreeg het slechts enkele minuten voor de uitzending te horen: de geletruidrager Michael Rasmussen zal donderdag niet meer van start gaan in de Ronde van Frankrijk. Hij is woensdagavond door de directie van de Raboploeg uit de Tour gehaald. De Deen heeft de interne regels van de Raboploeg overtreden. Rasmussen loog diverse malen over zijn verblijfplaats en dat is ‘onacceptabel’.

Voor Michael Rasmussen is de maatregel van de Rabobank om hem uit de Ronde van Frankrijk te halen, volslagen onbegrijpelijk, meldt De Telegraaf. De Deense wielrenner, op dat moment klassementsleider in de Tour, is het volstrekt niet eens met de beslissing. “Ik heb een fout gemaakt. Ik ben gewaarschuwd door de UCI en heb een boete gekregen van de ploeg. Waarom moet ik nog een keer worden gestraft?“, reageerde de Deen op het besluit. De Deen werd na de door hem gewonnen zestiende etappe met een helikopter naar het hotel van de Raboploeg overgebracht. Daar kwam ploegleider Erik Breukink hem tegen op de gang. De voormalig renner wilde hem feliciteren. Rasmussen antwoordde dat dat niet meer hoefde. Hij was uit koers genomen. De Avondetappe werd woensdagavond door 1.602.000 kijkers (madl: 45.8%) bekeken.

Tour de France (NOS, Ned1, 12:05) – De Tour de France wordt, ondanks alle dopingschandalen, uitstekend bekeken. Gemiddeld kijken er overdag 930.000 mensen naar de live registraties van de etappes. Woensdag trok de uitzending 964.000 kijkers (madl: 60.5%). “De Tour is sinds jaren niet meer zo populair geweest“, stelt René van Dammen van Kijk- en Luisteronderzoek in het AD. De eerste Pyreneeën-rit op 22 juli werd op het hoogtepunt, toen om kwart over vijf Michael Rasmussen en de uiteindelijke winnaar Alberto Contador de sprint aangingen, door 2,4 miljoen mensen bekeken. “Dat is héél veel“, zegt Van Dammen. Hij schrijft de goede kijkcijfers van de etappes toe aan de prestaties van de Nederlandse Rabobank-ploeg. De dopingschandalen schrikken de Nederlandse tv-kijker niet af. Integendeel: “Heel opmerkelijk was dat afgelopen dinsdag, een rustdag in de Tour nota bene, maar liefst anderhalf miljoen mensen naar De Avondetappe met Mart Smeets op de late avond keken. Een absoluut record. Reden: de dopingperikelen rond Vinokourov. Het dopingprobleem houdt mensen enorm bezig.

Tante in Marokko (RVU, Ned2, 21:30) – Bij een populaire parkeerplaats in het Spaanse Valdepeñas ondervragen presentatoren Maxim Hartman en Khadija Massaoudi Marokkaanse gezinnen die onderweg zijn van Nederland naar Marokko. Massaoudi en Hartman ontmoetten de afgelopen twee weken voldoende reizigers met een Nederlands nummerbord die hun verhaal wilden doen. “Ongeveer de helft van de mensen wilde uiteindelijk niet in beeld. Bijvoorbeeld omdat ze vonden dat ze er door de reis niet goed uitzagen voor tv. Vooral vrouwen hadden daar last van”, vertelt Hartman in BNDeStem. Uiteraard is het weerzien met familie voor bijna iedereen de belangrijkste reden om de tocht te maken. “Dat familiegevoel zit heel diep. Ik zei tegen een paar pubers van zeventien: ‘jullie hebben toch niet echt zin om straks op bezoek te gaan bij al je tantes, dat is toch supersaai’. Dat zagen zij heel anders. ‘Maar jullie begrijpen dat toch niet’, stelden ze.” Tante in Marokko werd woensdagavond door 433.000 kijkers (madl: 8.5%) bekeken op Nederland 2.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen