105.000 kijkers voor Zomercarnaval


De kijkcijfers van vrijdag 27 juli 2007 (SKO)

Zomercarnaval 2007 (NOS/NOS, Ned3, 22:58) – De NPS en NOS wijden dit weekeinde drie live uitzendingen aan het multiculturele Zomercarnaval in Rotterdam. Aan het Nederlandse carnaval besteedden de publieke netten de afgelopen jaren amper zendtijd. Daar is carnavalvierend Nederland niet blij mee, schrijft het Algemeen Dagblad. Jacques Gigase van de Bond van Carnavalsvereningen in Limburg, waarbij bijna 200 verenigingen zijn aangesloten, is boos.

Jacques Gigase vertelt in het Algemeen Dagblad: “De heren programmamakers vinden het Nederlandse carnaval kennelijk niet multicultureel genoeg om uit te zenden. Een andere verklaring kan ik niet bedenken. Dat is erg. Ons carnaval is een stukje nationaal erfgoed.” De verwachting is dat het Zomercarnaval 900.000 bezoe- kers zal trekken, terwijl het gewone carnaval jaarlijks 4 à 5 miljoen mensen op de been brengt. De NPS zegt dat zij aandacht moet besteden aan multiculturele evenementen zoals het Zomercarnaval. “Het gewone carnaval hoort thuis bij andere omroepen in het bestel. Voorgaande jaren besteedden we ook aandacht aan het Zomercarnaval. Het enige nieuwe is dat er nu live uitzendingen zijn.” Het liveverslag van het Zomercarnaval werd vrijdagavond door 105.000 kijkers (madl: 2.6%) bekeken.

De Avondetappe (NOS, Ned1, 22:54) – De omstreden wielrenner Michael Rasmussen liet De Telegraaf al eerder weten dat hij niet in Mexico was, meldt Planet.nl. Een onthulling van een Deense reporter daarover werd deze week wereldnieuws en zorgde dat Rasmussen uit de Tour de France werd gezet. “Toen Telesport hem voor de Tourstart in Londen vroeg of hij aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan weer een trainingskamp had gedaan, antwoordde hij met een duidelijk NEE. Een antwoord waar wij weken mee geworsteld hebben”, aldus verslaggever Raymond Kerckhoffs. De Telegraaf liep daarmee een belangrijke onthulling mis. Frans Schrader, chef van Telesport, verklaart over zijn verslaggever: “Op het moment dat hij dat hoorde was er geen enkele aanleiding om dat te publiceren. Hij had alle reden om dat voor zich te houden. Het speelde geen enkele rol. We hadden geen hard bewijs. Als je het publiceert en het is onjuist heb je een leger advocaten op je dak. Het harde bewijs dat hij in Italië was kwam van de Italiaanse verslaggever voor de Deense televisie. Toen hebben we ook gezegd: nu gooien we het er ook uit.” De Avondetappe werd vrijdagavond door 1.184.000 kijkers (madl: 29.0%) bekeken.

Oerend Hard: Zwarte Cross (SBS6, 23:36) – Muziek, sport, en spektakel zijn de ingrediënten van het Zwarte Cross-festival, waarvan een verslag vrijdagavond door 317.000 kijkers (madl: 9.8%) bekeken werd bij SBS 6. Organisator Gijs Jolink vertelt dat het festival tien jaar geleden allemaal begon als een geintje. “We begonnen voor de lol met een feestje in Hummelo“, aldus Jolink bij TVgids.nl. “Toen heette het al Zwarte Cross, genoemd naar het fenomeen waar onze grootouders over vertelden en waarbij stoere mannen in een weiland gingen crossen. Dat stelde toen niet veel voor, maar de naam had wel iets magisch. Het nieuws ging dan ook als een lopend vuurtje: ‘Hé, pssst! Er komt weer een Zwarte Cross.’ Het werd een groot feest met ongeveer achthonderd bezoekers.” Tien jaar later is Zwarte Cross uitgegroeid tot een groot festival, waar dit jaar meer dan 100.000 bezoekers worden verwacht. “Het doel is te verrassen en met een evenement te komen dat echt anders is.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen