105.000 kijkers voor Zomercarnaval

Geplaatst op za 28 jul 2007 om 8:58


De kijkcijfers van vrijdag 27 juli 2007 (SKO)

Zomercarnaval 2007 (NOS/NOS, Ned3, 22:58) – De NPS en NOS wijden dit weekeinde drie live uitzendingen aan het multiculturele Zomercarnaval in Rotterdam. Aan het Nederlandse carnaval besteedden de publieke netten de afgelopen jaren amper zendtijd. Daar is carnavalvierend Nederland niet blij mee, schrijft het Algemeen Dagblad. Jacques Gigase van de Bond van Carnavalsvereningen in Limburg, waarbij bijna 200 verenigingen zijn aangesloten, is boos.

Jacques Gigase vertelt in het Algemeen Dagblad: “De heren programmamakers vinden het Nederlandse carnaval kennelijk niet multicultureel genoeg om uit te zenden. Een andere verklaring kan ik niet bedenken. Dat is erg. Ons carnaval is een stukje nationaal erfgoed.” De verwachting is dat het Zomercarnaval 900.000 bezoe- kers zal trekken, terwijl het gewone carnaval jaarlijks 4 à 5 miljoen mensen op de been brengt. De NPS zegt dat zij aandacht moet besteden aan multiculturele evenementen zoals het Zomercarnaval. “Het gewone carnaval hoort thuis bij andere omroepen in het bestel. Voorgaande jaren besteedden we ook aandacht aan het Zomercarnaval. Het enige nieuwe is dat er nu live uitzendingen zijn.” Het liveverslag van het Zomercarnaval werd vrijdagavond door 105.000 kijkers (madl: 2.6%) bekeken.

De Avondetappe (NOS, Ned1, 22:54) – De omstreden wielrenner Michael Rasmussen liet De Telegraaf al eerder weten dat hij niet in Mexico was, meldt Planet.nl. Een onthulling van een Deense reporter daarover werd deze week wereldnieuws en zorgde dat Rasmussen uit de Tour de France werd gezet. “Toen Telesport hem voor de Tourstart in Londen vroeg of hij aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan weer een trainingskamp had gedaan, antwoordde hij met een duidelijk NEE. Een antwoord waar wij weken mee geworsteld hebben”, aldus verslaggever Raymond Kerckhoffs. De Telegraaf liep daarmee een belangrijke onthulling mis. Frans Schrader, chef van Telesport, verklaart over zijn verslaggever: “Op het moment dat hij dat hoorde was er geen enkele aanleiding om dat te publiceren. Hij had alle reden om dat voor zich te houden. Het speelde geen enkele rol. We hadden geen hard bewijs. Als je het publiceert en het is onjuist heb je een leger advocaten op je dak. Het harde bewijs dat hij in Italië was kwam van de Italiaanse verslaggever voor de Deense televisie. Toen hebben we ook gezegd: nu gooien we het er ook uit.” De Avondetappe werd vrijdagavond door 1.184.000 kijkers (madl: 29.0%) bekeken.

Oerend Hard: Zwarte Cross (SBS6, 23:36) – Muziek, sport, en spektakel zijn de ingrediënten van het Zwarte Cross-festival, waarvan een verslag vrijdagavond door 317.000 kijkers (madl: 9.8%) bekeken werd bij SBS 6. Organisator Gijs Jolink vertelt dat het festival tien jaar geleden allemaal begon als een geintje. “We begonnen voor de lol met een feestje in Hummelo“, aldus Jolink bij TVgids.nl. “Toen heette het al Zwarte Cross, genoemd naar het fenomeen waar onze grootouders over vertelden en waarbij stoere mannen in een weiland gingen crossen. Dat stelde toen niet veel voor, maar de naam had wel iets magisch. Het nieuws ging dan ook als een lopend vuurtje: ‘Hé, pssst! Er komt weer een Zwarte Cross.’ Het werd een groot feest met ongeveer achthonderd bezoekers.” Tien jaar later is Zwarte Cross uitgegroeid tot een groot festival, waar dit jaar meer dan 100.000 bezoekers worden verwacht. “Het doel is te verrassen en met een evenement te komen dat echt anders is.

De TOP-lijsten zijn twee weken na publicatie helaas niet meer te bekijken.

(Bron: StichtingKijkOnderzoek)
35 Reacties op “105.000 kijkers voor Zomercarnaval”


 1. tvman

  RTL4 heeft het wat beter gedaan vandaag, maar NED1 wint weer.
  OOk RTL als geheel scoort weer ietsje beter, maar publieken als geheel zijn weer de grootsten.

 2. Danny - Digitaal Media.nl

  Zoals elke dag is de Publieke Omroep weer ruim 1e, met een Nederland 1 dat in z’n eentje groter is dan SBS en bijna net zo groot als heel RTL. De Tour lijkt geen last te hebben van doping en de zaak-Rasmussen, want de cijfers blijven heel erg hoog.

 3. Musical-Info.nl - Dé musicalsite met gratis magazine

  RTL4 had een goede avond achter de rug. Vooral 4 in het land en Late nieuws scoren erg goed.

 4. Tjedde

  @Musical-Info.nl

  Als het niet in de top tien voorkomt dan scoort een programma maar matig naar mijn mening.

 5. mari

  in rotterdam kenne ze geen carnaval
  en de zomercarnaval slaat al helemaal nergens op
  ik zie geen palmbomen in rotterdam staan en 30 graden

 6. ome H

  Ben gisteren op de zwarte cross geweest, ’t carnaval van de Achterhoek. Super gezellig en wat ons opviel, werkelijk geen enkele zwarte mede-burger te zien ….

 7. Musical-Info.nl - Dé musicalsite met gratis magazine!

  @Tjedde. Dat snap ik, maar als je kijkt naar voorgaande avonden versterkt 4 in het land haar marktaandeel en trekt heel wat extra kijkers. Ik vind niet dat progamma’s die niet in de top-10 staan matig scoren. De meeste van deze progamma’s zijn namelijk van de tijd 18.00-22.00 en niet meer daarna.

 8. Musical-Info.nl - Dé musicalsite met gratis magazine!

  * ik bedoel de programma’s van 6 tot 10 zijn in de top-10 te vinden en wat daarna komt niet.

 9. mari

  @ome h

  ha ha ha ha ha

 10. DF

  Achterhoek, is dat dan nog Nederlands, of is het een wijk van Osnabruck.

 11. kraan

  @DF, en in Amsterdam praten ze gebrekkig nederlands. En ik heb onlangs nog iemand gesproken die in de randstad woont, en deze persoon dacht nog altijd dat aard-appelen (de naam zegt het al) bovengronds aan een struik groeien. Dus niet zo minderwaardig doen over het oosten van het land DF. Sorry moderator, het is off-topic, maar ik wilde toch even reageren.

 12. mari

  en de melk komt uit een fabriek
  en de koeien zijn paars want dat zijn de milka koeien ook
  zo denk de jeugd uit de randstad zelf ergens gelezen
  ik heb er om moeten lachen
  maar het is in en in triest

 13. Svenzo

  “@ ome H zegt:

  28-07-2007 om 11:40
  Ben gisteren op de zwarte cross geweest, ‘t carnaval van de Achterhoek. Super gezellig en wat ons opviel, werkelijk geen enkele zwarte mede-burger te zien …. ”

  Ik zag het op tv.. god wat lopen die mensen achter in hun ontwikkeling zeg. Nee, geef mij maar gewoon de randstad. Waar wél zwarte mede-burgers rondlopen. Heerlijk.

 14. Danny - Digitaal Media.nl

  @mari
  En pizza’s groeien aan de boom (heb ik ook gelezen, net als dat paarse koeien verhaal). Geef mij maar lekker het oosten des lands.

 15. Craig

  Wat een gezeik over dat Carnaval…

  Zomer carnaval is veel leuker dan die andere rotzooi. Schaargeklede dames lekker eten en mooie kostuums… veel beter dan die shit die ze onder de rivieren doen. Daar ben ik 1x geweest en er was gewoon geen moer aan allemaal dronke boeren enzo.

 16. Chiel

  Vreselijk die zwarte cross, maar als je in het oosten ben je wel wat gewend met tentfeesten en biergooiende mannen met blote buik… Moet er zelf ook niks van hebben :) Om er naar te kijken op tv vind ik dan wél weer leuk :)

 17. Chiel

  @ Craig: Alsof er ‘onder de rivieren’ alleen maar boeren in een tent met bier aan het gooien zijn :? Is maar net waar je komt natuurlijk!

 18. Craig

  Het was in Haaksbergen. :P

 19. mari

  @danny

  brabant is ook oke

 20. Chiel

  Dat zal wel :lol:

  Danspaleis ben je vast niet geweest, dat is vaan 14-18 jarigen…
  Een feest in een tent? Craig :shock: Eng hoor Craig!

 21. Danny - Digitaal Media.nl

  @mari
  Zoals jij wilt, maar ik woon in Gelderland.

 22. Sander

  Vanavond ook weer naar de zwarte cross werken. Altijd erg gezellig behalve de laatste dag die mensen die stinken dan zo vooral op de camping.

 23. Svenzo

  @ Sander

  Dat zegt al genoeg.. mensen die zich niet wassen…. blegggh

 24. Atmos

  lang leven Carnaval onder de rivieren wat een suffe bedoeling in Rotterdam vandaag.

 25. JM

  Programmamaker en advocaat Prem Radhakishun heeft het in een live televisieprogramma op de Amsterdamse stadszender AT5 donderdag live aan de stok gekregen met de presentatrice van het programma. Prem greep zijn uitnodiging in het programma De Zwoele Stad aan om de, in zijn ogen, censuur van AT5 aan de kaak te stellen. Volgens Prem stelt AT5 de zwarte medemens in een kwaad daglicht.

  In de reguliere nieuwsuitzendingen zijn zwarte mensen alleen te zien als het om criminele feiten gaat, aldus de televisiemaker, terwijl de stadszender vroeger geregeld een zwarte advocaat, deskundige, arts of spreker aan het woord liet. Dat is echter lang geleden en inmiddels pleegt AT5 censuur, zo beweert Prem.

  Het lukte presentatrice Suzanne Blonk niet om een echte discussie met Prem te voeren en dus wilde ze op een gegeven moment het gespreksonderwerp afkappen. Helaas voor de presentatrice bleek Prem zeer vasthoudend: “Wat jij wilt interesseert me verder niet.” Hij bleef de presentatrice vervolgens in de rede vallen. Pas toen medegast Aldith Hunkar hem tot kalmte maande, hield hij even zijn mond. Na twee minuten ging hij echter weer verder: “TV Noord Holland doet het veel beter dan jullie.”

  De aflevering staat inmiddels online op de site van AT5: http://www.at5.nl/speler_at5.asp?id=869 Vanaf minuut 25 start de ‘discussie’, vanaf minuut 28 begint het echte geruzie.

 26. RobbieBoy

  @ Atoms. Carnaval onder de rivieren draait toch alleen nog maar om drank?

 27. //DESH\\

  wat veel posts vandaag!

 28. Atmos

  @Robbieboy Nee Carnaval in Rotterdam draait niet om drank?

 29. Svenzo

  @ Atmos

  Nee. Er mag alleen alcohol worden gedronken in de daarvoor bestemde zones. Het gaat bij het zomercarnaval veel meer om de sfeer.

 30. Atmos

  @Svenzo weet niet waar jij dan heb gezetten? Stadhoudersplein alleen zeker??
  Nou er werd overal gedronken en niet zo klein beetje ook.
  Maar ja zo heb ieder ze dingen geef mij maar carnaval in het zuiden.

 31. RobbieBoy

  Nee, veel en veel minder

 32. mari

  @danny

  waar in gelderland?????

 33. Danny - Digitaal Media.nl

  @Mari
  In de buurt van Ede

 34. mari

  @danny

  daar is het ook mooi en rustig

 35. Jan Leuning

  750000 kijkers voor TV Rijnmond met hun uitzending van het Zomercarnaval, waarin een regionale zender weer bewijst grootst te zijn in de eigen regio! Van Harte

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.