Zembla met documentaire Mr. Moszkowicz

De Zembla-documentaire ‘Mr. Moszkowicz’ schetst een beeld over topadvocaat Bram Moszkowicz. In de uitzending, vanavond om 20.40 uur op Nederland 3, komen vriend en vijand aan het woord over de reputatie van de beroemdste strafpleiter van Nederland. Aanleiding is het proces dat maandag begint tegen vermeend topcrimineel Willem Holleeder. Bram Moszkowicz, de advocaat die hem al 20 jaar lang bijstaat is er dan echter niet bij. Advocaat Jan-Hein Kuipers neemt zijn taak sinds enige tijd over.

Over de integriteit van Moszkowicz begint een discussie na de arrestatie van Holleeder in januari 2006. Hoe kan Moszkowicz Holleeder verdedigen terwijl deze laatste verdacht wordt van afpersing van een andere voormalige (en doodgeschoten) cliënt van de advocaat, Willem Endstra? Bovendien blijkt uit stukken in het strafdossier van Holleeder dat de relatie tussen hem en advocaat Moszkowicz zeer ongezond zou zijn en dat zijn kantoor gebruikt zou zijn voor bedreigingen aan het adres van Endstra.

Bram Moszkowicz ontkent de aantijgingen en gaat door met de voorbereiding van het proces. Dan komt het moment waarop Quote-hoofdredacteur Jort Kelder een kort geding wint en Moszkowicz van de rechter een maffiamaatje mag worden genoemd. Moszkowicz besluit dat hij Holleeder niet langer kan verdedigen en op 19 februari jl. verklaart hij in een rechtstreeks uitgezonden persconferentie: “Dit is de zwartste dag in mijn carrière en een dieptepunt in de Nederlandse strafrechtpleging.

‘Hoe heeft het zo ver kunnen komen?’, luidt de centrale vraag in de documentaire Mr. Moszkowicz die vanavond om 20.40 uur door Zembla wordt uitgezonden.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen