Peter R. de Vries met verborgen camera-actie

Peter R. de Vries toont vanavond in zijn misdaadprogramma op SBS 6 een lange verborgen camera-actie, die volgens de misdaadjournalist aantoont dat Reinier Smit, de man die al tien jaar lang verdacht wordt van de moord op zijn echtgenote Gonda Smit in 1996, de afgelopen twee maanden bezig is geweest met het beramen van een huurmoord op een andere vrouw. Tijdens de verborgen camera-actie is te zien hoe Reinier Smit in een hotelkamer een koffertje met een aanbetaling van 25.000 euro aanpakt.

De aanbetaling van 25.000 euro was bedoeld om de huurmoord te financieren op een vrouw van een oude kennis van hem, die Smit in augustus 2006 ’toevallig’ tegenkwam in een casino. Deze man was echter een informant van het programma van De Vries en was behulpzaam met het vastleggen van alle voorbereidingshandelingen. In de reportage is te zien hoe Reinier Smit zijn kennis instructies geeft wat hij precies moet doen om de huurmoord te laten slagen en zelf buiten schot te blijven.

De onthullende reportage werpt ook een nieuw licht op de moord op Gonda Smit. Reinier Smit is nog altijd de hoofdverdachte in die zaak en is een aantal keren daarvoor gearresteerd, maar moest telkens weer op vrije voeten worden gelaten. Na een onderzoek van een cold case team werd hij alsnog gedagvaard, maar de rechtzitting – die in maart zou plaatsvinden – werd om juridische redenen uitgesteld.

Uit de reportage blijkt dat de oude kennis al voor de moord op Gonda contact had gehad met Reinier en dat Reinier hem toen een keer gevraagd heeft of hij ‘iemand wist die een moord kon plegen’. De informant was daar toen niet op in gegaan. Een paar maanden later werd Gonda vermoord. De informant herinnert Reinier aan dit voorval, die daarop bevestigt dat hij ‘alles weet’. Reinier heeft altijd ontkend dat hij de moord op Gonda heeft gepleegd en dat hij op zoek is geweest naar een moordenaar.

Toen Peter Reinier Smit na het aanpakken van de aanbetaling confronteerde (foto), ging Smit er hardhollend vandoor. Volgens De Vries was het gebruik van de verborgen camera geoorloofd. “We hebben een vergaand middel ingezet om het andere gezicht van Reinier Smit te laten zien“, vertelt hij. “We vonden dat dit geoorloofd was vanwege de ernst van de zaak. Gonda was een onschuldige vrouw, moeder van twee jonge kinderen. Tegen Reinier zijn zware verdenkingen, die door zijn uitspraken nu alleen maar zijn toegenomen. Het gemak waarmee hij de afgelopen maand bezig was om een andere onschuldige vrouw te laten vermoorden is huiveringwekkend.

De ‘onthullende’ uitzending van Peter R. de Vries, misdaadverslaggever is vanavond, na De 25 meest romantische sterrenhuwelijken, om 20.30 uur te zien bij SBS 6.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen