Hoofdredacteur NOS: ‘We missen eredivisievoetbal’

Studio Sport wil het eredivisievoetbal terug. Deze zomer komen de rechten voor de seizoenen 2008 – 2011 op de markt en ook de NOS dingt mee naar de voetbalrechten van de eredivisie. “We missen het en zouden het ook zo weer willen. We waren marktleider zondag tussen zeven en negen. En dat zijn we niet meer“, zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur van Studio Sport. “Het eredivisievoetbal heeft een enorme impact. Mensen kijken massaal.

Nooter wil ‘alle samenvattingen terug naar Studio Sport’. “Bij Talpa, nu Tien, hadden ze de mond vol over vernieuwingen. Wij zouden ouderwets zijn. Ik vind het grappig om te zien dat van die nieuwlichterij weinig over is. Zij zijn begonnen met analisten in de studio die over elke wedstrijd wat zeiden. Noodgedwongen, want het programma duurt anderhalf uur en ze hebben alleen samenvattingen van de wedstrijden. Wij hadden juist gezegd: haal dat uit elkaar. Zo is Studio Voetbal ontstaan. Ik constateer dat Tien inmiddels is gestopt met analisten. In plaats daarvan zenden ze meer reclame uit. (..) Dat vind ik geen vernieuwing.

Het voetbal wordt bij Tien minder bekeken. “Er zijn mensen bij Tien die dat ontkennen, maar het is de realiteit. Feit is, dat er naar de samenvatting van Ajax – Feyenoord een miljoen mensen minder kijkt dan toen wij het nog deden. Bij ons, de NOS, weten de clubs waar ze aan toe zijn. Wij hebben net het WK voetbal voor 2014 vastgelegd. Dat soort zekerheden kunnen clubs alleen bij de NOS krijgen.

Volgens Nooter wordt het niet makkelijker om het voetbal terug te krijgen. “Allereerst is de vraag wat John de Mol doet. Gaat hij door met tv-zender Tien en met voetbal? Als hij stopt, verdwijnt een kapitaalkrachtige partij van de markt.

RTL, SBS en mogelijk bedrijven als kabelmaatschappij UPC en telecombedrijf KPN hebben ook interesse. Het huidige contract kost 35 miljoen euro per jaar en zoveel kan de NOS niet betalen. “Ik weet dat geld een probleem is bij de publieke omroep. Als je het hebt, moet je de vraag stellen of voetbal het waard is. Ik zou het doen. Wel moet je dan kijken naar de voorwaarden die de eredivisie stelt en goed kijken wat ze precies te koop hebben. Dat zijn dan de dingen waar het over moet gaan.

De NOS kampt wel vaker met geldproblemen. Zo is er voor de sportdocumentaires geen geld meer. “We hadden de documentaires, de zondagmiddaguitzending en het late avondprogramma tijdens de Tour met Mart Smeets. Eén van de drie kon maar blijven. Drie weken Tour kost evenveel als een heel jaar Studio Sport op zondagmiddag. Dus de keus viel op de zondagmiddag. Gelukkig wist de directie toch nog geld te vinden voor het programma van Mart. Dat keert deze zomer weer terug. We beginnen in Engeland en verhuizen dan mee naar Frankrijk. Bij de Champions League maken we ook constant dat soort kostenafwegingen. Soms hebben we presentatie en analyse rondom de wedstrijd ter plaatse en soms is dat te duur.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen