Kijkwijzer buigt zich over De Gouden Kooi

De klachtencommissie van het Nicam, de orga- nisatie achter de Kijkwijzer, buigt zich binnenkort over de vraag of het programma De Gouden Kooi van Tien niet op een later tijdstip moet worden uitgezonden. Dat schrijft BN/DeStem. Zeven kijkers hebben een klacht ingediend bij de Nicam, omdat zij het programma te grof vinden voor half acht ’s avonds wanneer nog veel kinderen voor de buis zitten. De realityserie rond een aantal kandidaten in een kapitale villa in Eemnes heeft op dit moment de Kijkwijzer- classificatie ‘alle leeftijden’, met een waar- schuwing voor grof taalgebruik meegekregen.

Nicam-directeur Wim Bekkers noemt zeven klachten niet opmerkelijk veel, “maar één klacht kan al voldoende zijn“. Als een klacht gegrond wordt verklaard, zijn er diverse sancties mogelijk. De omroep kan een geldboete krijgen (tot maximaal 135.000 euro), of de classificatie van het programma wordt opgewaardeerd. Als dat laatste gebeurt, moet het relatief goed bekeken programma verkassen naar een later tijdstip. Met een classificatie ’12 jaar en ouder’ is dat na acht uur ’s avonds, met een classificatie ’16 jaar en ouder’ mag het programma pas na tienen worden vertoond.

In ongeveer de helft van de gevallen wordt een klacht toegewezen, schat Wim Bekkers. Overigens is de Nicam niet degene die een classificatie op een programma plakt, dat doen de makers van de programma’s zelf, schrijven de GPD-bladen. Bekkers: “Juist om die reden is er een uitgebreide klachtenprocedure aan gekoppeld. Zodat er achteraf een correctie kan worden toegepast.” Bekkers stelt dat zenders er over het algemeen voor waken om losjes met de lichtrijnen om te springen.

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen