Het Hof van Joosten van start op Nederland 2

Astrid Joosten presenteert vanavond om 21.20 uur het nieuwe VARA-programma Het Hof van Joosten op Nederland 2. In deze show behandelt ze waargebeurde conflicten, die zijn uitgevochten voor de rechter. De presentatrice legt aan de hand van een spannende reconstructie haar gasten en de kijkers persoonlijke dilemma’s voor. Met als centrale vraag: hoe zou u zelf reageren en handelen in een dergelijke situatie? Hoe zou u oordelen in de zaak en komt dit overeen met het vonnis van de rechter?

Wekelijks spelen drie publieksgroepen een belangrijke rol in Het Hof van Joosten. Om te beginnen ontvangt Astrid Joosten iedere week twee nieuwe, contrasterende publieksgroepen, die een duidelijke link hebben met het waargebeurde verhaal van die aflevering (bijvoorbeeld werkgevers en werknemers bij een aflevering over romances op het werk). Daarnaast is er een vaste groep ‘gemiddelde Nederlanders’: een panel, samengesteld uit diverse leeftijden en sociale achtergronden.

Door middel van snelle en soms confronterende vragenrondes, die worden ingeleid door fragmenten, zien we hoe verschillend publieksgroepen reageren, wanneer ze persoonlijk bij zo’n zaak betrokken zouden raken“, aldus Joosten “Verder krijgen de deelnemers een belangrijke taak: hoe zouden zij vonnissen in de zaak? En komt dit persoonlijke oordeel overeen met de daadwerkelijke uitspraak van de rechter?

In Het Hof van Joosten worden vijf civiele zaken behandeld (met telkens twee advocaten) en drie strafzaken (met telkens een advocaat en een officier van justitie). Topadvocaten als Gerard Spong, Cees Korvinus en Peter Plasman zullen in Het Hof van Joosten een vurig pleidooi houden. Officier van Justitie Hanneke Festen is het vaste gezicht namens het Openbaar Ministerie.

In 2006 presenteerde Astrid Joosten al het juridische programma Zestien miljoen rechters. “Toen hebben we echt de smaak te pakken gekregen om programma’s te maken, waarbij de kijker op de stoel van de rechter gaat zitten“, vertelt de presentatrice. “Geïnspireerd door de reacties op Zestien miljoen rechters hebben we nu een nieuw programma gemaakt over rechtszaken, met een aangepaste formule en andere thematiek. In Zestien miljoen rechters werd een juridisch thema bespro- ken, vanuit verschillende invalshoeken. De onderwerpen in Het Hof van Joosten zijn meer van alledag, dichterbij de kijker. Het wordt nu toegankelijker, sneller en uitdagen- der. We hebben ook bewust gekozen voor een nieuwe naam: vanuit mijn ‘eigen rechtbank’ – Het Hof van Joosten – zal ik de gasten betrokkenen interviewen.

De eerste aflevering vanavond gaat over de spraakmakende rechtszaak van secretaresse Yvette. Zij komt als 18-jarig meisje in dienst van Lanolux b.v. Ze vindt steun bij haar baas Marcel en Yvette wordt verliefd. Marcel, 44 jaar, getrouwd en vader van een tienerdochter, is in zijn ego gestreeld door de verliefdheid van Yvette. Twee jaar lang hebben de twee een seksuele relatie. Maar dan verbreekt Marcel de verhouding: hij wil zijn huwelijk redden. Yvette accepteert dit niet. Ze laat hem op het werk niet met rust, bestookt hem met mails en sms’jes. Marcel kan het niet meer aan. Hij vertelt alles aan de directeur en vraagt om het ontslag van Yvette.

Het Hof van Joosten, dat 34 minuten duurt, is vanaf vanavond acht weken lang elke vrijdag om 21.20 uur te zien bij de VARA op Nederland 2. (Foto: Nick van Ormondt)

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen