Matthijs van Nieuwkerk krijgt standje van VARA

Geplaatst op do 01 feb 2007 om 12:54De VARA is er niet blij mee dat Matthijs van Nieuwkerk dinsdag de lancering van het nieuwe besturingsprogramma Windows Vista aan elkaar praatte. Bovendien sprak hij diezelfde avond in zijn dagelijkse talkshow De wereld draait door met de Nederlander Tjeerd Hoek, directeur van de designafdeling van Microsoft. “De VARA vindt het niet wenselijk dat haar presentatoren direct betrokken zijn bij de lancering van een commercieel product“, aldus de VARA.

De omroep is niet erg blij met het voorval. “In dit geval is die betrokkenheid nog problematischer, omdat ook in De Wereld Draait Door gesproken werd over dit product, ook al ging het gesprek vooral over de ervaringen van een Nederlands ontwerper bij Microsoft“, luidt de verklaring van de VARA-directie in de Volkskrant, via Villamedia. Het Commissariaat voor de Media gaat de beelden van de betreffende uitzending van De wereld draait door nader onderzoeken. (Foto: Bob Bronshoff)


28 Reacties op “Matthijs van Nieuwkerk krijgt standje van VARA”


 1. Atmos

  Wat een onzin, vond het wel grappig dat een Nederlander zo iets verzind in een wereldproduct.

 2. René[van Gee]

  Tering we mogen van de vara niet eens meer chauvinistisch zijn. Net als die Satellietclub van ze de Pvda dat ook altijd vond. Het is blijkbaar “not done” om trots te zijn op je land en alles wat het voortbrengt.

 3. Tim

  Daar gaan we weer links lullen, rechts vulllen…….

 4. René[van Gee]

  @Tim

  Wat een gelul. Alsof linksdenkende mensen geen geld mogen verdienen. Het slaat echt nergens op wat je nu zegt.

 5. Media nieuws.

  ‘ Maak van een mug geen olifant…’

 6. Qutezak

  Weer die heerlijke PvdA mentaliteit. Links lullen rechts vullen. Stelletje Salon Socialisten…
  :@René: Links denkende mensen mogen zeker geld verdienen maar dan moeten ze het ook accepteren van anders denkenden die vaak wat meer commercieel zijn ingesteld..

 7. René[van Gee]

  @Qutezak

  Waarschijnlijk doen zij dat ook wel, maar je mag best wel iets vinden van commercieel ingestelde mensen of hun handelswijze. Als iemand uit de linkse hoek daar iets publiekelijks over zegt dan is het meteen een salon-socialist of links lullen en rechts zakken vullen.

  Het slaat nergens op.

 8. De weblog van Helmond

  Wellicht een gelukje dat Raoul Heertje er zo hinderlijk als tafelheer bij zat die uitzendig. Misschien redt dat Matthijs in zijn verweer. Hopelijk wel, heeft die Raoul toch nog enig nut gehad in die uitzending.

 9. Thomas

  En waarempel, Rene heeft zojuist een nuttige bijdragen geleverd waar ik me tevens nog bij aansluit ook!

 10. Babs

  @Rene – Je draait het om. De waarheid in Nederland is toch dat links hier de boventoon voert met feitelijk onjuiste argumenten. Prachtig voorbeel is Youp v/t Hek (mijn grote vriend), altijd met dat vingertje wijzen naar alles wat maar een beetje ruikt naar commercieel gedrag. Net doen alsof hij zelf Nederlands meest integere man is. Ondertussen is de waarheid eerder dat het Nederlands meest foute man is. Zodra die oudjaars treurigheid is uitgezonden ligt het de volgende dag al op DVD in de winkels. Evenals de boek versie, de gesproken DVD of downloadbaar via de VARA website voor slechts 24,95. Beetje raar toch voor iemand die geld verdienen vies vind ? Socialisme is een dood begrip en lijkt tegenwoordig meer op het ‘afkopen’ van je eigen verantwoordelijkheid.

 11. Babs

  Neemt overigens niet weg dat Tjeerd Hoek een topbaan invult bij Microsoft en gezien de launch van VISTA (waarvoor hij voor een enorm deel vernatwoordelijk is geweest) zeker een hoge nieuwswaarde had en daardoor een juiste keuze van DWDD om deze man uit te nodigen.

 12. Simon

  Zeikerds!

  Ik vind Mathijs van Nieuwkerk dé beste presentator van de Nederlandse TV!

 13. René[van Gee]

  @Babs

  Socialisme zegt niets over geld verdienen, maar over het besteden en delen in de breedste zin van het woord.
  Een socialist mag best verdienen en veel ook maar het gaat erom hoe je met dat verdiende geld omgaat.
  Waar Socialisten voornamelijk tegen aanschoppen is aan heel veelverdieners die niet willen delen of iets aan de zwakkere van de maatschapij gelegen laten liggen.

  Voor alle duidelijkheid ik heb zowel met rechts als links niets.

 14. BLURP@#%^#%$^%#

  @ Simon De beste presentator van de nederlandse tv toemaar! Hoeveel geld krijg je ervoor om dit te suggereren? Of kan je alleen maar Nederland 3 ontvangen?!

 15. René[van Gee]

  @Thomas

  Kijk dat is nog eens stoer van je Thomas, chappeau! :lol:

 16. Nielsje

  hij heeft een hoog Spijkerman gehalte

 17. René[van Gee]

  @Nielsje

  Je moet geen appels met peren vergelijken, want Spijkerman en van Nieuwkerk lijken in niets op elkaar.
  Om nou te roepen dat van Nieuwkerk de beste presentator is, gaat mij wat ver, maar hij is wel goed in zijn vak als je zijn stijltje kunt waarderen.

 18. De weblog van Helmond

  @René[van Gee]:
  We zijn het eens.

 19. Jake

  We moeten met z’n allen is tot de conclusie komen dat ‘commercieel’ geen vies woord is. Dat eeuwige gezeur over de PO en RTL/SBS/TIEN ook. De ene groep wordt gesteund door reclamegeld/belastingbetalers en de andere groep door sponsors/reclamegeld. Niks mis mee. De ene kijkt dit en de andere dat. De markt is groot en divers genoeg voor beide groepen.

 20. Atmos

  Het ging toch in het programma wat een Nederlander voor ideeen heb kunnen overbrengen in het nieuwe window systeem toch niet zo van dat we het allemaal moeten kopen???

 21. Televisiefreaks

  Het was juist prachtig wat Matthijs over Windows Vista zei. De uitspraak “Vista is toch een opgepimpte versie van XP?” haalde zelfs de krant. Als Matthijs de mond gesnoerd wordt bij de PO kan hij beter uitwijken naar een programma als RTL Boulevard, waar veel meer is geoorloofd.

 22. Anoniem

  @Babs: tsja, linkse mensen moeten nu eenmaal ook eten, daar hebben ze geld voor nodig…
  Zolang het systeem niet aangepast is, blijft men gewoon doorvechten voor een ‘eerlijker’ samenleving, dat is wat linkse mensen willen!

  De VARA zit hier echter wel te zeuren vind ik… Laat Van Nieuwkerk toch lekker over VISTA praten, net of mensen dat OS dan gelijk in huis gaan halen (niet dus). Trouwens is het de VARA zelf niet, die continue reclame zit te maken voor de PvdA en aanverwante zaken met betrekking tot cultuur (Frans Bauer gaat toch ook niet zeuren, dat ie telkens door het slijk gehaald wordt en daardoor misschien potentieel publiek mist).

 23. [MikE]

  Babs speaks my words. Helemaal mee eens! Zeker dat stukje over Van ’t Hek!

 24. [MikE]

  Babs speaks my words. Helemaal mee eens! Zeker dat stukje over Van ’t Hek!

 25. Frits

  Anonymous : “tsja, linkse mensen moeten nu eenmaal ook eten, daar hebben ze geld voor nodig…”
  en het liefst zoveel mogelijk of niet Matthijs, Cheque, Jack, Youp, Freek, Barend, van Dorp, Jan + Youri, Harry de W., Marcel van Dam, Paul Rosenmüller, Willem Kok, Ad Melkert, Piet (van Margriet) etc. etc. etc. etc. :?

 26. Hans Anders

  Ja pas maar op Frits, want ze komen je vannacht halen!

 27. Beeldbuizert

  Het was een verrassend leuk item in de uitzending — laat dat maar aan Matthijs over — en gaf een interessant beeld van Nederlanders die in de buurt van Silicon Valley toch maar mooi hebben bekokstooft hoe dit nieuwe, wereldwijd gebruikte product eruit moest gaan zien. Vooral de afsluitende mededeling dat een van de Hollandse ‘accenten’ een besluit van Tjeerd betrof, waarin hij in het keuzemenu van de kleurkadrering voor de nieuwe ‘windows’ de kleur appeltjesgroen (what’s in a name) heeft laten schrappen om er het ‘Hollandse’ oranje aan toe te kunnen voegen.

  Toch blijft het een feit dat een der Neerlands meest ondebelichte schnabbelkoningen diezelfde middag het hele PR-circus rondom de lancering van het product in Nederland aan elkaar heeft geluld – en Matthijs komt niet voor spek en bonen. De kritiek is derhalve begrijpelijk, zeker omdat hij uit de ruif van de VARA/PO eet. Had hij bij de commercielen gezeten, had er geen haan naar gekraait – en terecht. Of hier sprake is van een commercieel 1-2tje? Geen idee. Maar hoogst ongelukkig is het wel te noemen. Ik denk dat hij en de eindredactie in het vervolg wel op hun tellen zullen passen.

  En Matthijs ophemelen (zoals hierboven gebeurt) is eeuwig zonde. Hij is goed, maar kan nog best een paar tandjes hoger. Als hij te vaak hoort hoe anderen hem ophemelen zal hij niet verbeteren – en dat zou zonde zijn. Credit where credit’s due – maar kritisch blijven!

 28. rednas

  Mag Matthijs ook wel even wat meer aandacht aan het boek van Peter (die R is zo’n onzin) de Vries geven in DWDD……

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.