EénVandaag bezoekt lugubere lijkenfabriek

Het actualiteitenprogramma EénVandaag brengt zaterdag het verhaal van dr. Gunther von Hagens en zijn lijkenfabriek in het Oost-Duitse Guben. In deze fabriek worden echte mensenlichamen in dunne plakjes gezaagd. De mensenschijven worden er verkocht, aan wie er maar een hebben wil. EénVandaag trok naar Guben om de net geopende Plastinaten fabriek van Gunther te bezoeken. Hier geeft hij een kijkje in de keuken van het plastineren: een manier om van lijken kunstwerken te maken.

Von Hagens is in deze fabriek ook begonnen met een productielijn van lijkenschijven. Voor een paar honderd euro kunnen belangstellenden een stukje mens kopen van twee millimeter dik. EenVandaag sprak met dorpsbewoners die blij zijn met de nieuwe banen in de fabriek. Maar ook felle tegenstanders komen aan bod, zoals de Nederlands-Duitse familie Stoll die zich kort geleden in Guben vestigde. “Kent u Dokter Mengele“, vraagt Dieter Stoll, in een verwijzing naar de beruchte nazi-arts uit de Tweede Wereldoorlog, “wij in Guben hebben de tweede!

Dokter Von Hagens werd zes jaar geleden bekend met zijn tentoonstelling van dode lichamen, Körperwelten. Dertig jaar geleden vond hij een methode uit om lijken te prepareren, zodat ze eeuwig houdbaar en erg buigzaam worden. Die zogenoemde lijkenpreparaten kunnen zo in musea worden tentoongesteld. Het werk van Von Hagens vindt inmiddels over de hele wereld navolging. In de Beurs van Berlage staan op dit moment de lijken van een concurrerende anatoom.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen