Turkse kijker krijgt eigen televisiegids

De nieuwe televisiegids Tüm TV moet in de behoefte naar een televisiegids voor Turkse televisiezenders voorzien. De nieuwe gids wordt in februari gelijktijdig in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland gelanceerd. Dat meldt NRC Handelsblad. De initiatiefnemers Volkan en Hakan Korkmaz, beide werkzaam in de reclame, denken dat een televisiegids voor Turkse tv-zenders wel eens een gat in de markt zou kunnen zijn. Nederlandse Turken kijken het liefst naar Turkse televisie.

Negentig procent van de Turken in Nederland zapt regelmatig naar Turkse televisie. Op het moment zijn er ruim honderd Turkse televisiezenders. De broers Korkmaz verwachten dat er in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland veel behoefte zal zijn naar een Turkse gids. “In potentie kunnen we zo’n miljoen Turkse gezinnen in deze landen bereiken“, vertelt Volkan Korkmaz in NRC. “We beginnen met een oplage van 300.000. Je kunt je op de gids abonneren, maar hij zal ook te koop zijn in de supermarkt in buurten waar veel Turken wonen.

Turken kijken ongeveer de helft van de tijd naar Turkse programma’s. Van de Nederlandse zenders zijn SBS6, Veronica en RTL het meest populair bij de Turken. Volgens Hakan Kormaz zal een Turkse gids er niet voor zorgen dat Turken nog minder naar Nederlandse programma’s gaan kijken. Hakan: “Die kritiek, dat een eigen gids slecht zou zijn voor de integratie, horen we vaak. Maar Tüm TV kondigt ook Nederlandse en Duitse programma’s aan. Met een tv- gids, een fenomeen dat Turken alleen uit het Westen kennen, gaan ze vooral gerichter televisie kijken.

Het is de eerste keer dat Turkse programma’s in één gids bij elkaar worden gebracht. Tüm TV, te vertalen als ‘alle tv’, biedt een programma-overzicht van 35 Turkse zenders en van een aantal Nederlands- en Duitstalige zenders. De gids richt zich op het gemiddelde gezin. “De vrouw is het belangrijkst: zij kijkt het meeste televisie. We zijn eigenlijk een soort Tros Kompas of Avrobode, maar zonder politieke tintjes.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen