‘RTL 4 heeft last van achterstallig onderhoud’

RTL 4 heeft last van achterstalling onderhoud. Dat stelt Endemol-directeur Paul Römer in het Algemeen Dagblad. “RTL 4 heeft te lang doorgedobberd op bestaande successen“, aldus Römer van tv-producent Endemol. “De vorige programmadirecteur Leo van der Goot vernieuwde weinig. Nog maar een serietje dit, nog een reeksje dat.

Volgens Römer keert het creatief ondernemerschap echter terug bij RTL 4. “Daar komen meer ruimte en geld beschikbaar.” Nederland is zijn positie als voorloper in de wereld van de tv-industrie kwijt geraakt, zegt Römer. “De Nederlandse tv-industrie was halverwege de jaren ’90 een voorloper in de wereld. Er heerste een klimaat waarin zenders zowel budget als ruimte ter beschikking stelden. Dat is sinds een paar jaar weg. Nederland is volgend geworden. Tv-vernieuwing komt nu uit Engeland.

Dat Nederland volgend is geworden, is volgens Römer voor een deel te wijten aan het grote aantal zenders dat Nederland rijk is. “Zeker na de komst van Talpa. Kijkcijfers verwateren omdat mensen zich verspreiden over te veel kanalen. Daardoor is het moeilijk grote groepen kijkers aan programma’s te binden. Waardoor de budgetten die zenders aan die programma’s besteden weer omlaag gaan.

Als Römer voldoende geld en middelen had, wist hij wel wat voor programma hij zou willen maken. “Bijvoorbeeld dit: je gaat op bezoek bij iemand die wil afrekenen met zijn verleden, positief en negatief. Iemand die dood gaat. Daar doe je interviews mee. Wat waren zijn hoogte- en dieptepunten? Wat heeft hij nog willen zeggen tegen zijn naasten? Bijvoorbeeld: ‘Ik ben altijd verliefd op je geweest’. Of: ‘ik heb je altijd een lul gevonden’. Dan wacht je tot hij dood gaat. Daarna beleg je een Rondom 10-sessie waarbij je alle betrokkenen bij elkaar brengt. Dan zie ik Cees Grimbergen voor me die de nabestaanden met die filmpjes confronteert. Ik zou kijken!

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen