NPS en VARA presenteren ‘Hall Object’

De NPS en VARA hebben gisteren in hun gebouw op het Mediapark in Hilversum een bijzonder kunstwerk onthuld. Het werk, dat de naam Hall Object draagt, is speciaal voor de hal van het gebouw bedacht en kan daar autonoom functioneren. De bewegende sculp- tuur reageert op invloeden van buitenaf zoals licht en geluid. Voor de technische uitvoering van het kunstwerk tekenden studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Namens de NPS en de VARA werd het kunstwerk onthuld door NPS-directeur Yasemin Tümer en VARA-directeur Vera Keur.

Vijf jaar geleden kreeg Studio Job de opdracht van de NPS en de VARA om een kunstwerk te maken dat past binnen de hal van het gebouw dat beide omroepen delen op het Mediapark. “Uitgangspunt van Studio Job was dat de hal weliswaar imposant, maar ook een beetje saai was en leven nodig had. Het kunstwerk dat ze wilden maken moest dus kunnen bewegen, op mensen reageren, ‘stemmingen’ hebben“, vertelt Rients Slippens namens de NPS en de VARA.

Hall Object is een poging een abstracte sculptuur tot een ‘levend wezen’ te maken dat schijnbaar natuurlijk denkt en beweegt en waar de beschouwer een relatie mee kan aangaan. De aanwezige sensoren en het ingebouwde karakter zorgen ervoor dat Hall Object zich veilig en volledig autonoom kan voortbewegen in de hal van het gebouw.

Uiteindelijk heeft de TU Eindhoven vier jaar besteed aan het ontwikkelen van de software en de bouw van de techniek. Slippens: “De ambitie lag erg hoog. Zo mocht de sculptuur zich bijvoorbeeld niet voortbewegen op wieltjes, want dat was al een keer gerealiseerd. Het moest in alle opzichten iets worden dat nog niet bestond. Slippens is blij met het eindresultaat. Achteraf kun je zeggen dat niemand zich van tevoren had gerealiseerd hoe ambitieus en gecompliceerd de opdracht was.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen