‘RTL 5 gaat voor een gevoel: jong van hart’

RTL 5 is erin geslaagd om de zender in een jaar tijd neer te zetten als de tweede grote RTL-zender achter RTL 4. “Dat is een goede zet geweest. Alleen al, omdat de zender in het zaprondje van de kijker direct na de grootste zender van Nederland komt“, aldus Erland Galjaard, pro- grammadirecteur van RTL 5, in het AD. Met programma’s als Dat zal ze leren (foto) en Holland’s next top model wil RTL 5 zich profileren als een ‘eigenzinnige’ en ‘jonge’ zender.

Reality-tv is een belangrijk genre voor de zender. Galjaard: “Onze thema’s zijn reizen en avontuur, zoals in RTL Travel. En we zetten in op relaties en uiterlijk met onder meer Topmodel. Dat we eigenzinnig willen zijn, zie je aan onze gezichten Herman den Blijker en Robert Jensen. We gaan voor een gevoel. Dat gevoel is jong van hart.

De programmadirecteur ziet SBS 6 als de grootste concurrent van RTL 5. “Ze zijn nu nog groter, maar op de doelgroep 20-34 jaar pakken we ze soms al. Uiteindelijk moet RTL5 de tweede commerciële zender van Nederland worden.Veronica is voor ons geen enkel gevaar. Ze zijn veel mannelijker met platte Steven Seagal-films, auto- en blootprogramma’s als Temptation Island. Dat is niet subtiel genoeg voor RTL5.

Van de concurrende zenders zou Galjaard graag het satirische BNN-programma De Lama’s willen hebben. “Sterker nog: dat had ik zelf moeten verzinnen! Omdat improvisatie vernieuwend was. Koefnoen vind ik erg goed. De nieuwe panelshow Onder de Tram had ik bijna gehad, maar de presentatoren kozen op het laatste moment voor de VARA. Als persoon zou ook Paul de Leeuw goed bij ons passen.

Erland Galjaard had jarenlang de leiding over Yorin, dat een jaar geleden werd opgeheven. Yorin kende een behoorlijk aantal flops, waaronder Masterplan en The Farm. “Over een aantal heb ik veel nachtmerries gehad. We moesten nieuwe dingen uitproberen, omdat we het merk Yorin vanaf de grond moesten opbouwen. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Er was geen gevoel bij Yorin zoals Veronica dat had. Maar er zijn goede dingen uit voortgekomen: Herman den Blijker en de talkshow Jensen.

Het merk RTL is volgens de programmadirecteur vele malen sterken dan Yorin. “We zijn nu ook heel strenger in de leer, doen alleen dingen die écht bij ons passen. Ik zou nu nooit meer kiezen voor The Farm. Want: in dat genre – een soort Expeditie Robinson – is een ander al nummer één. Ik wil ook geen coach-tv, ijsdansen en woonprogramma’s, omdat RTL4 en SBS6 daar sterk in zijn.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen