‘Publieke Omroep heeft helderheid nodig’

Geplaatst op do 29 jun 2006 om 17:29

De afbeelding “http://pics.portal.omroep.nl/gxp/ZcznxckHqpE.jpeg” kan niet vertoond worden, omdat ze fouten bevat.Staatssecretaris Medy van der Laan (Media) zegt bij Publiek Centraal ‘moedeloos’ te worden van de uitspraken van Wouter Bos (PvdA). Bos gaf enige tijd geleden aan de nieuwe mediawet van het huidige kabinet terug te draaien als de partij volgend jaar, na de Kamerverkiezingen, in de regering komt, óók als die wet dan door het parlement is aangenomen. “Ik snap dat die uitspraken van Wouter Bos onzekerheid geven.”

Van der Laan vervolgt: “Het ergste wat de Publieke Omroep nu kan overkomen is dat er geen helderheid komt. Bij die helderheid hoort duidelijkheid over de organisatie en haar speelruimte in de toekomst. Wouter Bos wil de hele boel zoals die nu is – de komende 10 jaar – op slot zetten. Daar bewijs je niemand in dit land een dienst mee en zeker de publieke omroep niet. Er moet stabiliteit komen in de onderlinge verhoudingen en daarvoor is helderheid nodig. Niet de zaken laten zoals ze nu zijn.

In de nieuwe omroepsituatie, die uiteindelijk in 2008 van kracht zal zijn, gaat er een hoop veranderen. “De omroepen met leden vallen straks uitéén in twee delen“, legt Van der Laan uit. “Het ene deel heeft een licentie van de publieke omroep en kan programma’s aanbieden die onder Opinie & Debat vallen. Deze programma’s worden altijd – zonder discussie – in het uitzendschema geplaatst.” Het andere deel wordt het bedrijf waar straks én voor de publieke omroep én voor andere commerciële omroepen programma’s gemaakt kunnen gaan worden. “De Publieke Omroep of ‘brede NOS’ die gaat – onder verantwoording van de Raad van Bestuur – de overige programmering van de publieke omroep verzorgen. (..) Voor de omroepen zonder leden – zoals de NPS, RVU en TeleacNOT – geldt dat die bij de NOS zullen worden ondergebracht. Nu is de NOS uitsluitend verantwoordelijk voor nieuws en sport. In de nieuwe situatie zijn ze verantwoordelijk voor alles, dus ook voor educatie en cultuur.
8 Reacties op “‘Publieke Omroep heeft helderheid nodig’”


 1. Jorzz

  Het is Officieel: Pittige Tijden, de persiflage op GTST dat in Telekids werd uitgezonden komt eind van dit jaar op DVD. Op mijn site meer informatie voor de geinterreseerden.

 2. Jordy ||

  Én er zijn ‘r al 40.000 van bestelt op een privé-adres…… Jorzz…? :P

 3. Jorzz

  Ik niet hoor ;)

 4. ME

  Van der Laan moet haar mond houden, nu ze demissionair is!

 5. Bram

  Van der Laan is niet demissionair maar ze is afgetreden.

 6. ME

  Dat is dan nog veel beter… dat mens had al 3 jaar geleden weg moeten zijn; wat heeft ze nu betekent voor de PO? (en voor het gehele cultuurbeleid)

 7. Altere

  Ik wordt zo moe van die Wouter Bos …

 8. Babs

  @ME – Dat wil ik je graag wel even vertellen. Na jarenlang diefstal van PO baasjes is er eindelijk een bewindsvrouw die daar een stokje voor heeft gestoken. De bezem door de PO heen. Medewerkers moeten niet zo met hun vingertje wijzen naar de politiek maar eens naar hun eigen bestuurders. Iedereen in Mediadorp weet hiervan af en na jarenlang op kosten van de samenleving te hebben gefeest is dat nu afgelopen. Althans daar leek het op want natte dweil Woutertje Bos zal dat niet laten gebeuren, veel PvdA kopstukken (Marcel van Dam op nummero uno) zijn hier namelijk vernatwoordelijk voor en dat zou dan aan het licht komen.

  Begrijp me niet verkeerd, voor het echte personeel (dus niet die 1000 managers) vind ik het best treurig ondanks het feit dat ze zelf 15 jaar lang de tijd gehad om zelf actie te ondernemen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.