De Mol aast op monopolie in profvoetbal

[img=280,218 left]http://www.volkskrant.nl/images/mol-talpa280.jpg[/img]John de Mol wil alle rechten van het Nederlandse competitievoetbal kopen. Talpa moet de beelden vervolgens gaan vermarkten via televisie, internet en mobiele telefoon. Volgens De Mol is dit de enige manier om de investering in sportrechten terug te verdienen. “Het terugverdienen via reclamespots zit aan het einde van zijn rek“, zegt de media-ondernemer vandaag in het Financieele Dagblad.

Talpa is nu in onderhandeling met de KNVB en de Eerste Divisie-clubs over de rechten voor de komende drie seizoenen. “Het is voor 99,9% zeker dat wij de wedstrijden om de KNVB-beker gaan uitzenden.

Met de Eerste Divisie wil De Mol een multimediaal model opzetten. dat ‘als voorloper van de Eredivisie’ moet gaan dienen. Via de open netten van Talpa wil De Mol de samenvattingen brengen. De hele wedstrijden wil hij tegen betaling uitzenden, zowel via televisie, internet als mobiele telefoon. Het moet ook mogelijk worden om tegen betaling op een later tijdstip te kijken.

Sinds vorige week kunnen kijkers tegen betaling afleveringen bekijken van de televisieserie Van Speijk via de internetpagina van Talpa. “We willen kijken hoe dat werkt, technisch gezien. Wij willen vooroplopen in het aanbieden van van betaalde content via internet.

Op dit moment zendt Talpa alleen de samenvattingen van de Eredivisie uit. De live verslagen zijn te zien bij Versatel. Infostrada heeft de mobiele rechten. Na de speeldag gaan de beeldrechten terug naar de clubs. Bij de volgende veiling van het Eredivisievoetbal wil De Mol al deze rechten kopen om zijn multimediaplannen met voetbal te realiseren.

De plannen van De Mol gaan lijnrecht in tegen het beleid van de Europese Unie. Onlangs heeft eurocommissaris Neelie Kroes van de Engelse en Duitse voetbalclubs ge?ist dat de rechten in meerdere pakketten worden verdeeld die niet in handen mogen komen van ??n bieder. De Mol: “Het is leuk dat de EU dat zegt. Dat gaat misschien op voor de situatie in grote landen. Maar in een minilandje als Nederland werkt dat niet, daar is de markt te klein voor. Je zult een keer een strik moeten doen om de verschillende rechten.” [u]FD[/u]

Meer in # Geen categorie

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen