Acteurs met downsyndroom krijgen soap in DWDD

Foto: VARADe Wereld Draait Door start vrijdag met een wekelijkse soap, waarin uitsluitend acteurs met het downsyndroom spelen. Er worden twaalf afleveringen gemaakt van Downistie, zoals de tv-soap heet. Dat heeft de VARA vrijdag laten weten. Matthijs van Nieuwkerk stelt de cast vrijdag voor aan de kijkers thuis. “Het is in alle opzichten een spannend project. Ook de lengte van de afleveringen is nieuw: drie minuten. Geen soap ging ons hierin voor“, zegt eindredacteur Dieuwke Wynia.

In Downistie komen traditionele soaponderwerpen voorbij, zoals overspel, jaloezie en ongewenste zwangerschappen. “De soap wordt met de grootste zorg en aandacht gemaakt, zoals alle rubrieken van DWDD. Hij wordt zowel vrolijk als diep tragisch. Ongetwijfeld zal de serie ook discussie opwekken want geen thema wordt geschuwd en dat is af en toe behoorlijk confronterend. Het resultaat is bijzonder en we zijn er dan ook trots op dat we samen met de enthousiaste acteurs en makers in het diepe zijn gesprongen“, aldus Wynia.

De soap wordt gemaakt door programmamakers Marco Versluis, die ook Mooi! Weer De Leeuw deed, en Jack Valkering, die De Veerkampjes regisseerde. “In ons beider televisiewerk zijn we meerdere malen in aanraking gekomen met mensen met het syndroom van Down. Allemaal deelden ze een passie voor soaps en acteren in een dergelijke serie bleek voor velen van hen een grote droom. Dit zette ons aan het denken en leidde tot het idee van Downistie“, zegt Versluis.

Downistie wordt mogelijk gemaakt door de organisatie NSGK voor het gehandicapte kind.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen