Publieke Omroep 9 cent per dag duurder zonder reclame

Een huishouden is 9 cent per dag meer kwijt aan de Publieke Omroep als de reclames geschrapt zouden worden. De totale kosten komen dan uit op 34 cent per dag. Dat blijkt uit onderzoek van het NCRV-programma Altijd Wat. De rubriek komt aan dit getal met behulp van cijfers uit het jaar 2008. “Een reclamevrije omroep zou in 2008 een inkomstenver- lies van 225 miljoen euro hebben bete- kend. Dat komt neer op een verhoging van de bijdrage per huishouden met een kleine 9 cent per dag.”

Op jaarbasis draagt een huishouden nu nog 92 euro bij aan de Publieke Omroep. Veel lager dan bij de Britten, stelt Altijd Wat. “Een Brits huishouden is 174 euro per jaar kwijt voor hun omroep, maar krijgt dan wel reclamevrije zenders voorgeschoteld.”

Altijd Wat maakte de berekening naar aanleiding van de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet. “De Publieke Omroep moet 200 miljoen inleveren. Dat is ongeveer 22,5 procent van het totale budget, waar er in Den Haag 6,65 procent op de gehele Rijksuitgaven bezuinigd wordt.”

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen