NPO-baas tevreden over actualiteitenrubrieken

Foto: NTRGerard Timmer, directeur televisie bij de Publieke Omroep, is tevreden over de nieuwe actualiteitenrubrieken van de di- verse omroepen. Het bestel is volgens Timmer ‘veelkleuriger’ geworden. Kritiek dat het aanbod nog te weinig ‘rechts’ zou zijn, wuift Timmer van de hand. “Waar het nog beter kan is voortdurend onderwerp van gesprek. Verbeteringen, groot en klein, zijn nu al te realiseren. Maar die zijn niet ingegeven door kijkcijfers of een eendimensionale links-rechts benadering“, stelt hij.

Dit seizoen maakte de kijker kennis met de nieuwe rubrieken Altijd Wat, Brandpunt, Nieuwsuur, Ochtendspits, PowNews en Uitgesproken. “Inmiddels haasten sommigen, vooral schrijvende journalisten, zich echter in het trekken van conclusies. De veranderingen zouden nog altijd weinig PVV-stemmers trekken, ’Uitgesproken’ zou het minder doen dan ’Netwerk’ en het aantal gasten van rechtse afkomst zou maar marginaal zijn toegenomen. Die conclusies hebben een paar zaken gemeen: kort door de bocht, eenzijdig en niet of weinig onderbouwd.

Timmer benadrukt dat kijkcijfers voor de Publieke Omroep niet de belangrijkste graadmeter zijn. “Nieuwe programma’s krijgen bij de publieke omroep de kans zich te ontwikkelen. Want als je met elkaar afspreekt dat het doel is de journalistieke kwaliteit naar een hoger plan te tillen, dan vraagt dat ook commitment. Zonder dat was bijvoorbeeld ’De Wereld Draait Door’, nooit zo’n belangrijk en sterk programma geworden en had ’Netwerk’ nooit zoveel kijkers bereikt als in haar laatste seizoen.

De nieuwe rubrieken worden getoetst aan de oorspronkelijke doelstellingen. “Dat doen we zorgvuldig –en niet door gasten te turven. Samen met de omroepen maken we in de eerste helft van 2011 de balans op om – indien nodig – dan conclusies te trekken“, besluit hij in Trouw.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen