SBS en RTL willen overstappen op HD-televisie

SBS wil van de kabelbedrijven jaarlijks per zender een vergoeding van 2 tot 3 euro per kijker krijgen om zo de kosten te kunnen dekken voor de overstap naar High Defenition-televisie. Dat laat een woordvoerder van SBS vandaag weten aan de website Tweakers. Volgens de zegsman trekt SBS samen met RTL dezelfde lijn in de onderhandelingen met de kabelaars. Ook het ministerie van Economische Zaken is daar bij betrok- ken. De gesprekken zijn nog steeds in een oriënterende fase.

De Publieke Omroep wil dit voorjaar al gaan beginnen met hd-televisie. Dat wordt grotendeels betaald door de overheid. Eric Eljon van SBS Production vertelt tegen AVjob dat de commerciëlen zelf moeten betalen. “De beste oplossing is mijns inziens dat er afspraken met de kabelmaatschappijen komen. Die moeten er op gebaseerd zijn dat de 10 Nederlandse mainstream zenders allemaal in HDTV beschikbaar komen en dat de consument die een HD-abonnement afsluit daarvoor 2 euro per zender per jaar betaalt. Voor 20 euro per jaar is het dus mogelijk, want dan kunnen we de kosten voor de technische infrastructuur en productiefaciliteiten betalen.

SBS is er in ieder geval klaar voor. “Als het aan mij zou liggen is dat binnen een klein aantal maanden mogelijk. Wat de techniek betreft althans, maar er komt meer bij kijken. Het probleem is dat de productie van programma’s in HDTV toch leidt tot een kostenverhoging van ongeveer 20 procent. Wij zijn een commerciële omroep, dus dan is de vraag wie dat gaat betalen. De overheid gaat dat niet doen, dus er is een alternatief nodig. Anders gaat het nog jaren duren, en dat zou zonde zijn omdat er al veel HD-ontvangers in de Nederlandse huiskamers staan.

SBS laat aan Tweakers weten dat de opbrengsten uit reclame momenteel onvoldoende zijn om de kosten te dekken. RTL Nederland heeft laten weten dat het nog niet kan aangeven wanneer de vier RTL-zenders in hd-kwaliteit beschikbaar zullen komen. Ook RTL zegt in onderhandeling te zijn met de kabelaars over ‘verschillende mogelijkheden’ om de extra gemaakte kosten op te vangen, maar de commerciële omroep zegt er voor te willen zorgen dat de kijker niet voor geen extra kosten komt te staan.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen