NOS wil geluid vuvuzela niet verminderen

De NOS kan wel, maar wil het geluid van de vuvuzela’s niet verminderen tijdens de live-uitzendingen van het WK Voetbal op Nederland 1. Dat zegt directeur Jan de Jong van de NOS. De Jong vindt het geluid van de Zuid-Afrikaanse toeters juist sfeervol. “Het is hetzelfde als je aan de Engelsen zou vragen dat ze geen bier mogen drinken als ze naar het voetbal gaan en niet mogen zingen. Dit hoort bij Zuid-Afrika. Ik denk dat we er aan gaan wennen“, vertelde hij zaterdag in het NOS Journaal.

De Belgische televisiezender Sporza heeft het geluid van de vuvuzela’s wel sterk verminderd. “De Belgen hadden een grotere afstand tussen het commentaargeluid en het geluid dat uit het stadion komt. Zij kiezen ervoor om de ruimte groter te houden, waardoor dat minder indringend klinkt. Studio Sport vindt het fijn om wat meer van die sfeer hoorbaar te maken en in dit geval komt met die sfeer ook de vuvuzela mee“, zegt NOS-geluidstechnicus Pieter de Boer.

De NOS-directie benadrukt dat de vuvuzela bij de Zuid-Afrikaanse cultuur hoort en men de cultuur van het organiserend land niet mag ontnemen.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen