Jur Bron: ‘Strijd tegen publieke themakanalen gaat door’

Ondanks het besluit van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om het aantal themakanalen met ingang van het nieuwe terug te brengen van zeventien naar twaalf kanalen gaan de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch hun strijd tegen de “tsunami van publieke themakanalen” verder opvoeren. Bron: “We hebben met deze reductie nu dan wel een beetje gelijk gekregen, maar ook met twaalf thema- kanalen is er nog steeds sprake van een volstrekte wildgroei.”

Jur Bron, samen met zijn compagnon Gerard Ardesch initiatiefnemer van de digitale tv-zenders TV Oranje en Brava HDTV, vindt de ‘wildgroei’ aan publieke themakanalen verstorend voor commerciële initiatieven. “Maar nieuw is dat de NPO binnenkort ook nog Nederland 1, 2 en 3 in High Definition kwaliteit gaat uitzenden waardoor ze nog veel meer extra digitale bandbreedte zal claimen. Met deze drie nieuwe HD-zenders legt de NPO namelijk straks beslag op de capaciteit van negen themakanalen. De NPO levert nu dus de digitale capaciteit van vijf themakanalen in, maar claimt straks, om Nederland 1, 2 en 3 in HD kwaliteit uit te kunnen zenden, extra ruimte op de kabel en op de satelliet van maar liefst tien(!) themakanalen. Er komt dus per saldo niet minder ruimte voor de NPO, maar juist veel méér digitale bandbreedte.

De media-ondernemers Bron en Ardesch is het een doorn in het oog dat er jaarlijks ettelijke tientallen miljoenen euro’s aan belastinggeld in deze publieke themakanalen gestoken blijft worden. “Het Commissariaat voor de Media en de verantwoordelijke minister Plasterk doen er niets aan. Ze kijken de andere kant op en accepteren blijkbaar deze vorm van oneerlijke concurrentie“, menen Ardesch en Bron.

Wel is nu duidelijk dat vanuit Brussel ook de Nederlandse overheid gedwongen zal worden om nieuwe initiatieven door de publieke omroep te toetsen op oneerlijke concurrentie. En volgens het ondernemersduo zal dat ertoe leiden dat er nog meer themakanalen van de publieke omroepen zullen verdwijnen. “Er is geen land ter wereld dat zoveel publieke themakanalen heeft. Daarom zou ook Nederland moeten volstaan met maximaal twee themakanalen, namelijk Nederland 4 en 5. Daarop kan dan die specifieke publieke programmering worden uitgezonden die anders geen kans krijgt.”

En al die herhaalprogramma’s die nu door de publieke themakanalen worden uitgezonden? “Ook die kunnen gewoon worden bekeken via Uitzending Gemist. En dat dat kan blijkt wel uit het feit dat de EO vanwege het schrappen van het religieuze themakanaal Omega TV vandaag heeft besloten daarvoor een speciale video-on- demand dienst op te gaan zetten waar de christelijke Omegakijker terecht kan.”

Bron en Ardesch zijn blij met het succes van hun muziekzenders TV Oranje en Brava HDTV. Van de grote kabelaars geeft alleen UPC BravaHDTV nog niet door. “Maar dat komt nog wel“, voorspelt Jur Bron. “UPC hield destijds ook als enige kabelexploitant TV Oranje aanvankelijk buiten de deur, maar onder druk van hun programmaraden kon ook UPC uiteindelijk niet om TV Oranje heen.”

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen