Kijkcijfer Holloway-uitzending is record

Het zondag door Peter R. de Vries behaalde kijkcijfer van 7.029.000 kijkers is een record voor een niet-sportuitzen- ding. Dat becijferde directeur Bas de Vos van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag voor het ANP. “Bovendien is het een van de meest bekeken televisie- programma’s sinds de introductie van commerciële televisie in 1989“, vult hij aan. “De tijd dat niet-sportprogramma’s zulke hoge kijkcijfers haalden als deze zondag de show van De Vries, ligt al even achter ons.

In zijn misdaadprogramma besteedde De Vries zondag uitgebreid aandacht aan de vermissingszaak van Natalee Holloway, die in mei 2005 op Aruba verdween. Al dagen voor de uitzending was er veel aandacht voor, wat het kijkcijfer tot grote hoogte opstuwde. Dergelijke scores worden alleen door sportprogramma’s behaald. Zo is het best bekeken tv-programma ooit de Elfstedentocht van 1986 (8,4 miljoen kijkers).

De Vos geeft aan dat over dat best bekeken programma discussie kan bestaan omdat tijdens eindtoernooien voetbal (EK en WK) de NOS aanvullend onderzoek doet. Mensen die buiten de deur kijken, zoals in de kroeg, worden dan bij de thuiskijkers opgeteld. De SKO brengt alleen die thuiskijkers in beeld.

Voor niet-sportuitzendingen zijn dergelijke cijfers zeer uniek. “Ik kom bijvoorbeeld een cijfer tegen uit 1985, toen de finale van de Playbackshow 7,3 miljoen kijkers scoorde. Maar dat cijfer kan je niet helemaal vergelijken met de huidige tijd omdat er toen nog maar twee Nederlandse tv-netten waren.

Lees ook: ‘7 miljoen kijkers voor Peter R. de Vries

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen