RTL Nieuws spant kort geding aan tegen politie

Foto: Nick van OrmondtRTL Nieuws heeft maandag een kort geding aangespannen tegen de Politie Amsterdam-Amstelland. Het programma heeft bij alle politiekorpsen cijfers opge- vraagd over probleemgroepen, die in veel buurten voor grote overlast zorgen, maar de politie wil niet meewerken. Via kort geding wil RTL de gegevens alsnog openbaar krijgen. “Waarom mogen wij niet weten in welke wijken jeugbendes voor overlast zorgen terwijl de politie dat exact weet?“, laat adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein weten.

Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat de politie in 2007 ruim 100 jeugdbendes in beeld had. De politie liet toen weten onvoldoende agenten te hebben om de criminele groepen aan te pakken, waarna in de Tweede Kamer veel discussie ontstond. Bij tien politiekorpsen kreeg RTL destijds gedetailleerde informatie over het bestaan van gewelddadige groepen die soms complete buurten terroriseren.

De politie wil de nieuwe gegevens over jeugdbendes nu geheim houden. Begin oktober vroeg RTL daarom via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur op hoeveel groepen er in 2008 en 2009 zijn geteld. De politie maakte afgelopen week bekend dat de gegevens pas worden verstrekt “zodra vaststaat dat deze naar het oordeel van de gezamenlijke politieregio’s en van de Minister van Binnenlandse Zaken voor álle regio’s eenduidig, correct, compleet en voor publicatie gereed zijn“.

Volgens RTL Nieuws moeten de gegevens echter voor iedereen bekend zijn. “De cijfers zijn beschikbaar, maar de politie wil die pas bekendmaken tijdens een – zelf georganiseerde en geregisseerde – conferentie eind januari 2010. Zeker gezien de actualiteit van dit onderwerp vindt RTL Nieuws het zeer ongepast dat de politie de openbaarmaking van publieke gegevens blokkeert. Berichten over jeugdgroepen die buurten onveilig maken, zijn aan de orde van de dag. Er moet zicht komen op de aantallen groepen en de manier waarop de politie die aanpakt.”

Bij de rechtbank Amsterdam is maandag een kort geding aangespannen tegen de Politie Amsterdam-Amstelland. “Deze procedure zal wat RTL Nieuws betreft leiden tot openbaarmaking van de gegevens over jeugdgroepen in alle politieregio’s.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen