Wim de Jong: ‘Yvon behandelt iedereen als kinderen’

Foto: Roland J. ReijndersWim de Jong, televisierecensent van De Volkskrant, vindt KRO-ster Yvon Jaspers kinderlijk presenteren. Toch denkt hij dat juist Jaspers één van de succesfactoren van Boer Zoekt Vrouw is. Dat zegt Wim de Jong in Spits. “Het grootste bezwaar tegen Yvon Jaspers vind ik het feit dat ze iedereen als kinderen behandelt“, vertelt hij. “Het blijft toch altijd Klokhuis. Dat is inmiddels haar handelsmerk geworden: je drukt op het Yvon Jaspers-knopje en het kwijl stroomt er uit. We zijn kennelijk allemaal debielen.

Wim de Jong: “In de waanzinnige bak zoetheid die Yvon Jaspers produceert kan een beetje zuur geen kwaad. De manier waarop zij schmiert met haar Brabantse afkomst en die warme gezelligheid komt mij te dicht op mijn huid zitten.” Daar voegt de bevreesde televisierecensent wel aan toe: “Maar vooruit, ik geef toe dat Boer Zoekt… met Anita Witzier als presentatrice zeker een miljoen kijkers minder zou scoren.

Anita Witzier, KRO-presentatrice en collega, begrijpt Yvons succes al te goed. “Yvon is een geweldig leuke collega, een hartveroverende vrouw. En ja, ze is absoluut oprecht. Je denk toch niet dat iemand zoveel prijzen kan winnen terwijl ze niet oprecht is?

Leco van Zadelhoff, Neerlands bekendste make-up artiest, kan zich daar goed in vinden. “Ik begrijp heel goed waarom iedereen Yvon zo leuk vindt en waarom zij zo succesvol is“, vertelt hij. “Yvon blijft dicht bij zichzelf en bij het Nederlandse publiek, wat toch wel door alles heen prikt. Wat Yvon doet is natuurlijk en oprecht. Zoiets zie je bijvoorbeeld ook bij Caroline Tensen. Je merkt dat ze het meent, en dat het niet iets is wat is aangeleerd om hoger te scoren. Ik hun haar het succes want ze lijkt me de ideale schoondochter. Nee, ze is niet uitgesproken in haar make-up- en kledingkeuze, maar alles klopt: zelfs haar kapsel ziet er heel natuurlijk uit.

Liesbeth Wytzes, ‘vrouw van de wereld’ en weblogster voor Elsevier.nl, vindt Boer zoekt vrouw een ‘gênante vertoning’. “Yvon is natuurlijk een schattig meisje, een echte girl next door, maar volgens mij ook een wolf in schaapskleren“, vertelt Liesbeth. “Ze kan flink stoken af en toe. Dan neemt ze bijvoorbeeld die vrouwen apart om nog maar eens duidelijk te vragen of ze ‘echt niet verdrietig zijn’.

Wat dat betreft is ze wel te vergelijken met Frans Bromet, die kan ook zo verschrikkelijk zuigen. Volgens mij heeft Yvon Jaspers destijds in Raking the Stars al eens toegegeven dat ze af en toe een kreng kan zijn. Ach, het is net als met Chantal Janzen: die mooie meisjes met blond haar en grote ogen moet je nooit vertrouwen.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen