Idols terug op televisie: ‘Een droom voor tv-directeuren’

De vierde editie van Idols belooft scherper dan ooit te worden. De komst van jurylid Gordon heeft al voor de start de nodige tongen losgemaakt en bovendien zijn er meer vals zingende kandidaten dan ooit: ruim twintigduizend, merendeels talent- loze kandidaten, deden audite. RTL 4 is enthousiast over de start van de vierde serie. “Dit is het best scorende entertain- mentprogramma van de Nederlandse tv, een droom voor makers en voor televisie- directeuren“, juicht programmadirecteur Erland Galjaard.

De euforie verraadt hoge verwachtingen van het programma, dat het op zaterdagavond tegen Paul de Leeuw zal moeten opnemen. Leedvermaak blijkt weer een hoogst belangrijk element voor het succesvolle programma. “En dan te bedenken dat we bij de Soundmix-shows de audities juist hebben geschrapt omdat we dachten dat kijkers die niet zouden willen zien“, zegt Erland Galjaard in BN/DeStem.

De eerste vijf afleveringen zijn gereserveerd voor deze audities, daarna beginnen de drie theaterafleveringen en vervolgens de afvalrace. Zaterdag 1 maart zal de finale plaatsvinden. “Het was even een schok toen Henkjan Smits naar SBS vertrok. Maar nu is het duidelijk dat het programma niet staat of valt met Henkjan. Idols is gewoon een ijzersterk merk“, zegt uitvoerend producent Marc Vink van Blue Circle.

Gordon is het nieuwe spraakmakende jurylid in Idols. Voor de auditieaflevering moest de zanger urenlang achtereen kandidaten uit heel het land beoordelen. “Ik ben het helemaal niet gewend om dertien uur achter elkaar op een stoel te zitten“, zegt Gordon bij TVgids.nl. “Daarnaast waren er veel kandidaten die echt heel slecht waren. Af en toe was er wel een uitschieter, maar over het algemeen was het vreselijk.

Daar staat tegenover dat ik in mijn hele leven nog nooit zo heb gelachen. Zelfs niet bij Gordon en Joling over de vloer. Vooral toen er een Iraanse vrouw op de stip verscheen kwam ik niet meer bij. Zij klonk als een kat die ter plekke werd vermoord.

Nieuw in de jury is naast Gordon muziekproducent John Ewbank. “John en ik zijn altijd vriendjes gebleven, dus het is leuk dat we elkaar nu weer tegenkomen“, zegt Gordon. De zanger wil graag zijn ervaring doorgeven aan de Idols-kandidaten. “De ervaring die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan, wil ik graag aan hen overdragen. Dikke kans dat ik ook een workshop ga geven over hoe je een lied met gevoel kunt brengen. Het zou zonde zijn als ik mijn muzikale kennis op de plank laat liggen.

Een recordaantal van 20.842 mensen deden dit jaar mee aan Idols, ondanks dat Idols allang niet meer de enige televisietalentenjacht is. “Zeventig procent van alle mensen die hier auditie doen, heeft nog nooit aan een andere talentenjacht meegedaan“, vertelt Wendy van Dijk, die Idols samen presenteert met Martijn Krabbé. Daar voegt ze trots aan toe: “Dat komdat Idols de moeder aller talentenjachten is.

Wendy van Dijk had vooraf wel verwacht dat er veel mensen mee zouden doen. “Maar dat het er zoveel zijn als dit keer, is een verrassing. Met bijna 21.000 aanmeldingen, verspreid over vijf auditiedagen, is dit de drukste Idols ooit.

Presentatoren Wendy van Dijk en Martijn Krabbé trappen de vierde editie van Idols met juryleden Eric van Tijn, Jerney Kaagman, John Ewbank en Gordon vanavond om 20.00 uur af op RTL 4. De eerste auditie-aflevering duurt anderhalf uur.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen