‘Overstap naar RTL was als overstap naar NSB’

Jeroen Pauw werd met argusogen aangekeken toen hij 25 jaar geleden aan de slag ging voor RTL. Dat vertelt de presentator in NRC Handelsblad. Pauw was de eerste nieuwslezer die in beeld verscheen bij RTL, dat vandaag exact 25 jaar bestaat. Daarvoor deed hij alleen radio. “De afkeer van de publiek omroep voor RTL was groot. Ik verkeerde toen onder linksige mensen, die precies wisten wie deugde en wie niet. Ik deugde duidelijk niet. Het was alsof ik bij de NSB was gegaan“, vertelt hij.

Bij het voorgesprek met de bazen, Ruud Hendriks en Lex Harding, verscheen Pauw in een ‘viesgroene’ Daf 55. “Coupé, dat wel. Lex Harding had een witte Porsche en zei: ‘Je zult niet lang meer in zo’n auto rijden.’ Maar ik kreeg 85.000 gulden per jaar, dus geld was niet de verlokking.”

Volgens Pauw was de algemene gedachte dat het niets zou worden met RTL. “Alle sterren zaten bij Joop van den Ende. Wij hadden alleen Patty Brard met Gaan met die banaan. De luwte is nog een groot woord.

Uiteindelijk kwam het toch goed met RTL én met Pauws RTL Nieuws, dat zich vanwege kosten vooral op buitenlands nieuws richtte. “We hadden geluk: de Berlijnse Muur viel in november, in februari 1990 werd Mandela vrijgelaten, in augustus begon de Golfoorlog.

Wij waren de enige Nederlandse zender die dat live bracht. De NOS-redactie was al gaan slapen.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen