Televisie keert zich tegen Geert Wilders

Foto: SBSIn nagenoeg alle actuele programma’s is donderdagavond met weerzin gereageerd op de oproep van Geert Wilders voor ‘minder Marokkanen’. Van Pauw & Witteman tot RTL Boulevard: een ieder leek het erover eens. De Wereld Draait Door hield een origineel protest door bekende Nederlanders als Freek de JongeYoup van ’t Hek, Hugo Borst, maar ook host Matthijs van Nieuwkerk te laten dansen op het liedje Leipe Mocro Flavour. Aan tafel ging het protest verder.

Aan tafel zaten Claudia de Breij, Felix Rottenberg, Sywert van Lienden, Jan Mulder, Jort Kelder en Sheila Sitalsing, die stuk voor stuk voorstelden Wilders te negeren. “Het enige wat hij daarop zal zeggen is: ‘De linkse Publieke Omroep’, ‘de linkse RTL’. Hij vindt alles links, terwijl hij volgens mij zelf erg links is“, aldus Kelder.

Albert Verlinde noemde Wilders in RTL Boulevard ‘foute Geert’. “Dit kun je echt niet roepen. Er zijn altijd usual suspects zoals Claudia de Breij, die het al oneens zijn als er een wind wordt gelaten, maar er zijn ook heel veel mensen die normaal geen kleur bekennen en nu ook zeggen: ‘Tot hier en niet verder.’

Pauw & Witteman ging vrijwel de hele uitzending over Wilders en had daarvoor onder meer Eberhard van der Laan, oud-NOS-gezicht Aicha Marghadi, Tofik Dibi, rapper Yousef Gnaoui en PvdA-bestuurslid Fouad Sidali uitgenodigd.

De deskundigen die zich in RTL Late Night uitlieten over de Wilders-kwestie waren adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws, Peter R. de Vries, Alexander Pechtold en columniste Ebru Umar. “Ik ga die vergelijking vanavond echt maken. Dit hebben we in de jaren 30 gehoord met Juden Raus“, zei De Vries.

Umar was de enige die begrip had voor Wilders’ uitspraken. “Je kunt er van alles van vinden, maar ik heb nog nooit iemand in Nederland horen zeggen dat hij meer Marokkannen wil, ik heb nog nooit iemand in Nederland horen zeggen dat hij naast Marokkanen wil wonen, ik heb nog nooit iemand in Nederland horen zeggen dat Marokkanen nette mensen zijn.

Deze man stelt gewoon een redelijke vraag. Wie wil er meer Marokkanen hebben? Ik nodig jullie allemaal uit om in Bos en Lommer te komen wonen en weg te gaan van de grachtengordel en ’t Gooi.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen