Matthijs van Nieuwkerk slacht StartUp af

Matthijs van Nieuwkerk maakte het de cast van de mislukte BNN-soap StartUp woensdag niet gemakkelijk aan tafel in De Wereld Draait Door. Dat was te zien in de uitzending op Nederland 1. Al bij de aankondiging benadrukte Van Nieuwkerk de erbarmelijke scores van de soap op Nederland 3. “Het is op dit moment het grote ongeluk bij de Publieke Omroep: StartUp. Kosten lopen in de miljoenen en er kijken zo’n 30.000. Dat is een ongekend en ongenadig laag kijkcijfer.”

Daar hield de aankondiging niet op. “Hoe is het om met hart en ziel iets te maken waarvan je weet dat er eigenlijk geen kip kijkt? Om mij heen en de kans is dus groot dat u ze voor het eerst ziet, de cast van StartUp“, waarna de studio in lachen uitbarstte.

Al snel startte Van Nieuwkerk een filmpje in met fragmenten van programma’s die meer kijkers trekken, waaronder SpongeBob, tekst-tv en de klok op RTL 4. “Dit is flauw“, riep een van de acteurs.

Daar was Van Nieuwkerk het deels mee eens. “Het is een beetje flauw, maar het is ook de realiteit. Daarom hebben we jullie uitgenodigd. Jullie doen je best. Ik lees nergens dat het erg slecht is, maar ik lees overigens ook nergens dat het heel goed is, maar 20.000… Je zegt dat dit flauw is, maar hier hebben we het wel over.

Het is uniek dat StartUp de kans kreeg om zich te promoten in DWDD, omdat het een directe concurrent is. “Jullie zitten recht tegenover ons, jullie zijn de concurrent. Vanuit een groot zelfvertrouwen nodigen we jullie uit, dat is één ding wat zeker is. Maar ook met groot mededogen, eerlijk is eerlijk, want dit is veel te laag.

Van Nieuwkerk gaf het team nog een advies. “We zijn een maand weg en er keek geen kip, dat mag ik blijven zeggen. Als je instapt loop je achter. Moeten we niet besluiten opnieuw te beginnen?

Na 15 minuten promotie in DWDD, vroeg Van Nieuwkerk wat StartUp nu zou moeten gaan scoren. “Het is nog niet half acht. Mensen zouden kunnen zeggen: ‘We gaan kijken en we laten De Wereld Draait Door even’“, waarna hij ‘nee’ schudde. “Wat zou het kijkcijfer morgen moeten zijn?

Eén van de castleden antwoordde: ‘100.000.’ Dat is niet gelukt. Zelfs met de promotie van het door 1,6 miljoen mensen bekeken DWDD, keken er gisteren slechts 89.000 mensen naar StartUp.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen