NOS verbaasd over voorpagina De Telegraaf

Er is volgens NOS-directeur Jan de Jong niets van waar dat de NOS-medewerkers woensdag zouden gaan staken. Dat zegt de tv-baas vandaag in een persbericht, waarin hij uitgebreid reageert op het voorpagina-artikel in De Telegraaf van vanmorgen. ‘NOS staakt op kosten van de kijker’, kopte de krant. Daar lokt ze nu een reactie mee uit. “De NOS staakt niet. Sterker nog, de NOS staakt nooit. Alle uitzendingen van de NOS gaan door, ook op woensdag 9 oktober“, aldus de omroepbaas.

De Telegraaf berichtte dat de NOS haar medewerkers gewoon doorbetaalt als zij woensdag meedoen aan het Publieke Omroep-protest op het Malieveld in Den Haag. Ook medewerkers die eigenlijk vrij zijn krijgen betaald als zij gaan protesteren.

Dat heeft met staken niets te maken, aldus De Jong. “Bij een staking leggen medewerkers van een bedrijf het werk neer om in een conflict met hun werkgever hun standpunt kracht bij te zetten. Dat is hier niet aan de orde.”

De omroepleiding heeft de problematiek van de bezuinigingen met haar werknemers besproken. “Niemand is verplicht om te demonstreren, maar diegenen die willen meevechten voor het behoud van een sterke publieke omroep krijgen daar de ruimte voor.”

Dat wil zeggen: zij krijgen de gelegenheid om in werktijd naar Den Haag af te reizen, wat iets heel anders is dan dat er gestaakt wordt op kosten van de belastingbetaler. Natuurlijk is daar geen sprake van.”

Daarbij geldt: het werk gaat voor en door. We blijven gewoon uitzenden, onze kijkers en luisteraars mogen niet de dupe worden van de acties. Ongeveer één op de tien NOS-medewerkers zal daadwerkelijk op het Malieveld staan. Niet omdat de anderen de acties niet steunen, maar ze werken omdat ons publiek altijd op de eerste plaats komt.”

De feiten nog eens op een rijtje: er is geen staking, niemand is verplicht om te demonstreren, alle programma’s van de NOS gaan gewoon door. De acties gaan niet op kosten van de kijker en niet ten koste van de kijker.”

De NOS doet mee aan de Publieke Omroep-demonstratie, omdat de maat volgens De Jong vol is, en de NOS net als iedere andere organisatie voor haar belang mag opkomen. “Niemand kan ons dat recht ontzeggen.”

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen