Geert Wilders vindt Peter van der Vorst dom

Peter van der Vorst werd maandag in het programma 1 Voor De Verkiezingen in de hoek gezet door Geert Wilders. Dat was te zien op Nederland 1. Het begon al vlak na de start, toen Van der Vorst vroeg waarom Wilders ‘zo’n afkeer heeft gekregen van vreemde culturen’. “Ik hoop dat als ik in uw programma had gezeten u wat slimmere vragen had gesteld, want ik heb niets tegen vreemde culturen. Ik heb iets tegen één ideologie en dat is de islamitische ideologie“, sneerde de politicus.

Wilders verwees daarmee naar  Van der Vorst ziet Haagse sterren, waaraan hij als enig prominent lijsttrekker niet meedeed, omdat hij geen tijd zou hebben. “U wilde ook niet, toch? Dat was het“, zei Van der Vorst. Wilders: “Het lukte niet.

Even later kapte Wilders de RTL 4-presentator af, toen hij een punt wou maken over de politieke omgang. “De beschaving van een land kun je ook afmeten aan de manier waarop politiek bedreven wordt en daar…“, probeerde Van der Vorst.

Daar ben je niet tevreden over?“, vulde Wilders in. “Nee, daar ben ik niet heel tevreden over.” “Dat dacht ik al“, waarna de uitzending werd voortgezet.

Apartheid

Enkele minuten later wilde Van der Vorst opnieuw een punt maken. “U bent ook voor het behoud van het Afrikaans en dat vond ik zo grappig. Afrikaans is voor mij eigenlijk een taal die nog geassocieerd wordt met de apartheidstijd. Wat is uw band daarmee?

Wilders vond het een ongepaste vraag. “Dan heeft u er nog minder van begrepen dan ik al dacht naar aanleiding van uw eerdere vraag. Normaal heeft u slimmere mensen aan tafel, maar het mag“, zei hij tegen gastheren Andries Knevel en Tijs van den Brink. “Je mag domme vragen stellen.”

De sneer van Wilders liet de studio lachen. “U reageert steeds door te zeggen: ‘Dat is een domme vraag’“, sputterde Van der Vorst. “Dat is het ook“, zei Wilders. Van der Vorst: “Er bestaat geen domme vraag. Ik vraag u gewoon waarom dat erin staat.”

Clown

Van der Vorst gaf niet op en uitte kritiek op de presentatiewijze van Wilders. “Het is heel grappig, maar het is een soort act. U wordt een soort clown waar we allemaal om moeten lachen, maar waarmee je niet een land kan leiden. De oneliner overheerst een beetje en dat is jammer.

Wilders: “Het zijn niet alleen oneliners hoor. Dan heeft u een beetje selectief geluisterd. Ze zitten er wel in en het is ook leuk. Als u de debatten goed heeft gevolgd ziet u dat ik altijd een inhoudelijk punt maak en dat combineer met humor.

U vindt mij dom, hè?“, vroeg Van der Vorst.

Wilders: “Ik formuleer het nu bewust heel vriendelijk.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen