Verandering Nederlandse kustlijn live op televisie

De kustlijn van Nederland verandert op 11 juli definitief als in bijzijn van koningin Beatrix de Tweede Maasvlakte wordt gesloten. De NOS doet tussen 13.45 en 14.45 uur live verslag op Nederland 2 en ’s avonds om 19.30 uur volgt een terugblik op Nederland 1. Dat heeft de omroep gemeld. Rond doodtij, wanneer de stroming minimaal is, worden de laatste meters van het sluitgat van de elf kilometer lange zeewering gedicht. Koningin Beatrix geeft daarvoor het startsein.

In de NOS-uitzendingen komen verschillende mensen aan het woord die aan de Tweede Maasvlakte hebben gewerkt. Vanaf het begin van de aanleg in 2009 is er continu in 24-uursdiensten doorgewerkt. Alleen voor de feestelijke sluiting op 11 juli ligt het werk even stil, om meteen daarna weer door te gaan.

Koningin Beatrix en andere genodigden zullen vanuit een speciaal te bouwen tent bij het sluitgat het opspuiten volgen. De verwachting is dat het zand in de loop van de middag boven water komt. De sluiting van de zeewering markeert een belangrijk moment in de aanleg van de Tweede Maasvlakte, die in 2014 moet worden opgeleverd.

Dan biedt de haven van Rotterdam ruimte aan de grootste containerschepen ter wereld.

De presentatie van beide uitzendingen is in handen van Rik van de Westelaken.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen