‘Moordvrouw is miljoenensubsidie waard’

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), het bestuurlijk orgaan van de drie noordelijke provincies, vindt het geen enkel bezwaar dat zij indirect meebetaalt aan de serie Moordvrouw van RTL 4. Dat heeft Hans Konst van het SNN, ook gedeputeerde van Friesland, laten weten op Radio 1. Het SSN heeft via Frieslân Marketing bijna een miljoen euro meebetaald. “Als 3,2 miljoen kijkers op vrijdagavond het decor zien, Friesland op zijn best is, dan lijkt dat me goed besteed.

Een precies bedrag weet Konst niet. “Ik weet het niet precies, maar we hebben 3,7 miljoen euro aan Frieslân Marketing gegeven voor Friesland-promotie over een periode van vijf jaar en ik heb begrepen dat ongeveer een kwart daarvan naar deze serie gegaan is.”

Konst denkt dat het zich terugbetaalt. “Recreatie en toerisme is voor de Friese economie een heel belangrijke pijler. Als je op tv laat zien hoe mooi Friesland is en wat je daar tegen kunt komen, is dat heel mooi. Het beeld van Friesland als een heel mooie provincie is in de eerste aflevering heel mooi naar voren gekomen.”

Politici uit Groningen en Drenthe hebben minder positief gereageerd. “Wij vinden niet dat dit geld bedoeld is om John de Mol te ondersteunen“, zegt Eddy Veenstra van de PvdA in Drenthe bijvoorbeeld.

Konst is niet gevoelig voor die kritiek. “We hebben ook geld gegeven aan Drenthe en Groningen. Sommige provincies kiezen ervoor om dat te besteden via tv-spotjes en Frieslân Marketing heeft hiervoor gekozen.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen