Gerard Joling tegen Angela: ‘Je wil graag op tv, hè?’

Angela de Jong zat vrijdagavond in de talkshow van Eva Jinek om te reageren op de uitspraken van Gordon, maar kreeg en passant ook nog een veeg uit de pan van Gerard Joling. Hij verweet haar wel erg graag op tv te komen. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. De Jong is sinds haar afslachting van Humberto Tan continu aanwezig in de media om haar mening te geven over alles. Niet iedereen ziet haar graag voorbijkomen en ook Joling is het opgevallen dat ze wel erg vaak op tv komt.

Als eerst ging het over Gordons sneer in De Wereld Draait Door dat ze een vreselijke vrouw zou zijn. Ze zag het live gebeuren. “Ja, want ik kijk De Wereld Draait Door iedere avond. Ik dacht: Gordon, bedankt voor het compliment. Ik denk dat als Gordon heel tevreden zou zijn over wat ik schreef, dat ik mijn werk niet heel goed doe. Ik zit niet om vrienden te maken in Hilversum.”

Gordon vindt dat De Jong te veel op de man speelt, bijvoorbeeld bij Humberto Tan. “Het kan zo zijn dat je wat moeilijker naar een presentator kan kijken omdat je niet meer gelooft dat het die leuke, gezellige familieman is die hij pretendeert te zijn, maar wat andere dingen doet in zijn vrije tijd. Dat moet hij vooral zelf weten, maar dat dat mijn blik op hem verandert, noem ik wel.”

Is Tan zijn baan kwijtgeraakt door haar toedoen, zoals Gordon beweert? “Dat is onzin. Het is commerciële televisie: de kijkcijfers tellen. Als de kijkcijfers goed waren, had ik kunnen schrijven wat ik wilde, maar dan had hij daar nog gewoon gezeten.”

Eva Jinek: “Ik weet niet of wat jij schrijft rechtstreeks invloed heeft op de kijkcijfers, maar ik denk wel dat wat jij schrijft een beetje bepaalt hoe erover gesproken wordt. Als het in een grote krant als het AD staat, nemen mensen het over en krijgt het een soort sneeuwbaleffect. Dan wordt het een soort waarheid.”

Joling

Vervolgens kwam Joling aan het woord. “Dat weet ik zeker dat dat zo is. Het geldt niet alleen voor Angela, maar ook voor andere journalisten, dat ze soms te veel podium krijgen, omdat ze zelf ook wel heel graag bekend willen worden. Dat zie je met sommige andere recensenten ook. Van: je schrijft voor een krant, maar je wil eigenlijk ook heel graag op televisie, wat wil je nou eigenlijk zien? Misschien krijg je doordat je veel op televisie bent te veel podium. Dan vind ik wel dat je heel veel macht hebt, ja.”

De Jong: “Het podium wordt me ook geboden. Ik nodig mezelf hier niet uit en ook niet in andere programma’s.”

Joling: “Maar je kunt ook nee zeggen, hè. Dat je zegt: ik blijf puur bij de krant, ik ben recensente, dit stukje doe ik. Maar je vindt het ook wel heel leuk om een beetje in de picture te zijn en op televisie te komen.”

De Jong: “Dat weet ik niet. Ik vind het leuk om over mijn vak te praten en ik verschuil me niet. Als ik met iemand een discussie aan moet op televisie over iets wat ik heb geschreven, dan doe ik dat en dan doe ik dat met verve en als ik word uitgenodigd om over mijn werk te praten, dan doe ik dat ook.”

Joling: “
Dat is duidelijk, toch?

Trijntje

Toevallig zat ook zangeres Trijntje Oosterhuis aan tafel, jurylid in de vrijdag door De Jong afgeslachte show DanceSing. “Nee, ik heb het niet gelezen. Ik heb er wel over gehoord natuurlijk. Ik moet je eerlijk zeggen. We zijn net begonnen en ik zit niet in de sfeer van: oooh, SBS moet kijkcijfers! Ik ben er helemaal niet mee bezig. Ik heb ook gehoord dat de kijkcijfers eigenlijk heel goed waren.

Dan tegen De Jong: “Schrijf jij eigenlijk ook wat je leuk vindt aan dingen of wat je inspireert? Dat weet ik niet, want ik lees het nooit. Of is het alleen wat je niet goed vindt?

De Jong: “Ik denk dat 80 procent van de columns gaat over wat ik heel leuk vind en wat mensen terug moeten kijken.”

Oosterhuis: “Ga je elke week kijken? En als je echt denkt dat het leuk en goed is, laat je het dan ook weten?

Lees ook: Angela de Jong: ‘SBS 6 probeert mij terug te pakken’ (vanochtend)

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen