Tweebeeke tegen Femke: ‘Hoort boerka dan bij A’dam?!’

Nieuwsuur-ster Mariëlle Tweebeeke heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdagavond aangesproken op haar omstreden uitspraken over het boerkaverbod. Dat was te zien in de uitzending op NPO 2. Halsema riep voor de camera van Tweebeeke’s oud-werkgever AT5 dat ze het boerkaverbod niet gaat handhaven, omdat het ‘zo niet past bij Amsterdam’. Ze werd op het matje geroepen door Den Haag en moest haar uitspraken daarop nuanceren.

Tweebeeke kwam er in Nieuwsuur, waar ze aan tafel zat, nog even op terug. “Op het moment dat je zegt van een wet die in Den Haag is gemaakt van: ‘Dat hoort zo niet bij Amsterdam’, dan strijk je natuurlijk behoorlijk tegen de haren van Den Haag in. Was dat handig?

Halsema: “Ja, kijk, weet je. Als de wet in werking treedt, en dat is op dit moment nog niet zo, dan geldt die ook in Amsterdam, net zoals in alle steden in Nederland. Alleen in Amsterdam hebben wij gezegd dat we er geen prioriteit aan geven. In Amsterdam, waar een journalist op dit moment heel zwaar bedreigd wordt (John van den Heuvel, red.), waar we handgranaten hebben die aan deuren worden gehangen en overlast hebben op de Wallen, hebben we heel andere prioriteiten.”

Tweebeeke: “Ja, maar dat is een heel ander argument dan: ‘Het hoort zo niet bij Amsterdam.’ Daarbij denk ik als Amsterdammer: hoort de boerka dan bij Amsterdam?

Halsema: “Nee, die hoort ook niet bij Amsterdam, maar wat ik op die avond heb gezegd was op een avond op een buurtcentrum in Nieuw-West. Daar werd ik door een gesluierde vrouw geconfronteerd met uitspraken die ik eerder heb gedaan, namelijk dat ik niet zo van de hoofddoek hou en het ook jammer vindt als vrouwen die dragen. Daarbij heb ik toen ook gezegd: ‘Maar we zullen een vrouw nooit dwingen om een hoofddoek, een sluier of een nikab af te doen, want dat past niet in de traditie van godsdienstvrijheid die Amsterdam kent.’ In dat verband heb ik het gezegd.”

Als de wet ingevoerd is, geldt de wet ook in Amsterdam, maar we geven geen prioriteit aan de handhaving.”

Halsema vertelde verder nog dat ze het heel bijzonder vindt dat ze als burgemeester allerlei dingen te zien krijgt die je als gewone burger niet ziet. “Je komt op allerlei plekken waar je als gewone bewoner eigenlijk niet komt: buitenwijken, straten in de Bijlmer, waar je als je gewoon in Oost woont eigenlijk niet komt.

Foto: NOS, NTR

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen