RTL’s Pepijn Crone heeft Brabants accent afgeleerd

Pepijn Crone, verslaggever bij RTL Nieuws, heeft zijn Brabantse accent afgeleerd. Thuis praat hij nog wel plat Tilburgs. Dat vertelt hij in gesprek met de Avrobode. Veel mensen in stedelijke gebieden vinden mensen met regionale accentjes wat onnozel klinken en daarom zijn die op de nationale televisie weinig te horen. Toch sprak Crone als WK-verslaggever in 2010 nog met een sterk zuidelijk accent. “Ik heb het teruggezien en dacht ook: dit klinkt wel écht Brabants.

Heeft hij het bewust afgeleerd? “Nee“, zegt hij. “Hier en daar ben ik weleens gecoacht als presentator, maar ik heb nooit opmerkingen gekregen over mijn accent. Ik loop al wel sinds 2005 op redacties rond waar geen Brabants wordt gesproken. Dan gaat het er misschien vanzelf af.

Thuis is het anders. Hij woont met een vriendin die uit Brabant komt en ook zo’n accent heeft. “We praten thuis geregeld plat Tilburgs“, aldus Crone, die niet wordt gekopieerd door zijn kinderen. “Ze horen ons thuis continu met een enorm zachte g praten maar daar nemen ze niets van over.

Qua werk sta ik daar helemaal niet bij stil. Ik heb ook nooit gevonden dat mijn accent afleidde van de boodschap die ik wil overbrengen.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen